CEV Cup: Net geen finale voor Maan en Dronkers

VoV, 04-03-2021. 4:23 uur. Greenyard Maaseik speelde gisteravond thuis de return in de halve finale van de CEV Cup. Tegenstander Zenit Saint Petersburg had de eerste ontmoeting met 3-1 gewonnen, na de eerste set (25-20) was er toen met 23-25, 26-24 en nogmaals 26-24 volop spanning in de volgende drie. Maaseik zal met 3-0 of 3-1 moeten winnen om een Golden Set af te dwingen.

Beide teams wisten er opnieuw een bijzonder spannend duel van te maken, die vol onverwachte wendingen zat. Maaseik maakte de 3-1 uitnederlaag via 25-23, 25-17 en 25-19 omgedaan, maar ging in de Golden Set onderuit. Met het kleinste verschil (16-18). De laatste onverwachte omslag in de wedstrijd kwam toen Maaseik in de Golden Set met 14-10 aan de leiding ging. Vervolgens kon Zenit Saint Petersburg zes matchpoints ongedaan maken en er alsnog met het ticket voor de finale vandoor gaan.

Maaseik sloeg in de eerste set na 21-21 definitief toe, het eerste setpoint werd meteen met een blok van Kliuka verzilverd. In de tweede set was Jelte Maan goed op dreef. Hij droeg zes punten bij aan de 25-17 setwinst, nadat ze in het midden van de set al met 16-9 leidden. Maaseik hield de controle over de wedstrijd tot dusver en met opnieuw een trefzekere Maan werd na een vroege voorsprong (11-6) ruim gewonnen.

Maaseik ging op de serve van invaller Esfandiar in de Golden Set van 9-9 naar 14-10 en had kansen te over om het ticket voor de finale binnen te halen, maar Zenit Saint Petersburg wilde maar niet capituleren. Puntje na puntje maakten ze de matchpoints ongedaan en benutten vervolgens de eerste de beste gelegenheid om het ticket uit handen van Maaseik weg te grissen.

Jelte Maan werd met 17 punten topscorer bij Maaseik, Just Dronkers had 22 positieve acties op de serve van de tegenstander.

De andere halve finale gaat vanavond tussen Montpellier en Dinamo Moskou, dat het thuisduel met 3-1 won. En dus dezelfde uitgangspositie behaalde als hun landgenoten van Zenit Sint Petersburg.

Bij de dames in de CEV Cup was er dinsdagavond een 0-3 zege voor Monza van Floortje Meijners. Daarmee gingen ze naar de finale. Hun tegenstander daarin wordt Galatasaray.

De eerste wedstrijd werd door Béziers in Frankrijk met 3-2 gewonnen, Galatasaray zette dat gisteravond met een 3-0 zege recht. Vooral serverend en blokkerend (14 om 3 punten) maakten ze veel verschil, net als met de foutenlast van 10 om 22 scores voor de tegenpartij. Tatiana Kosheleva werd met 18 punten topscorer.  Monza heeft in de finale eerst thuisvoordeel.