CEV Cup: Dynamo verliest met 1-3 van VB Tours

VoV, 10-11-2021. 22:38 uur. Vanavond is Draisma Dynamo er niet in geslaagd om een goede basis te leggen voor de uitwedstrijd tegen het Franse Tours in de CEV Cup. Daarvoor was een zege nodig geweest, het werd echter een redelijk duidelijk 1-3 verlies, waarbij vooral de tweede (17-25) en vierde set (16-25) met ruim verschil naar de meervoudige Franse kampioen gingen.

Draisma Dynamo kon na de uitschakeling door Sastamala in de voorronde van de Champions League de Europese tour vervolgen met deelname aan de CEV Cup tegen het Franse Tours, dat eigenlijk nog een paar maatjes groter is dan de Finse ploeg. Zowel in Frankrijk, waar ze op dit moment de ongeslagen koploper zijn, als in Europa waar de ploeg al eens de Champions League won en in de CEV Cup ook prima resultaten behaalde.

Dat het een lastige klus zou worden stond dus wel bij voorbaat vast, dat het bij één gewonnen setje zou blijven en één setje waarin de ploeg van Redbad Strikwerda tot de in twintig punten kwam was misschien toch wel een beetje teleurstellend.

Bij de ploeg uit Apeldoorn ontbraken routinier Jeroen Rauwerdink, Sjors Tijhuis en Stijn de Ruiter. Rauwerdink moest vanwege klachten die zouden kunnen duiden op Corona, hij werd wel negatief getest, verstek laten gaan.

In de openingsset waren de ploegen lang scorend gelijkwaardig totdat Tours in het middendeel van de set een punt of vier afstand nam, waarop time – outs van Dynamo volgden. Zonder succes, Tours bleef vooral aanvallend de effectievere ploeg en haalde de winst met 22-25 binnen.

In de tweede set sloegen de gasten zich al vroeg in de set naar een handvol punten verschil en bouwden dat uit naar meer dan twee handen vol verschil toen ze op setpoint kwamen bij 11-24. Dynamo kon het set verlies nog enigszins een beter aanzicht geven, maar was met 17-25 ver van een goed resultaat verwijderd.

Trainer/ coach Redbad Strikwerda was zichtbaar en hoorbaar ontevreden over de prestaties van zijn ploeg in de eerste twee sets en liet dat bij de set wissel van de tweede naar de derde set ook duidelijk merken. De ‘over my dead body’ mentaliteit ontbrak een beetje bij de thuisploeg, maar de vermanende woorden sorteerden in de derde set effect.

Dynamo kon de spanning terugbrengen. Had in deze set op alle scorende onderdelen voordeel en won verdiend met 25-19. Dat voordeel behaalden ze met drie aanvallende punten meer, en drie blokpunten en aces meer. Tours was even geen schim meer van de ploeg uit de eerste twee sets en Dynamo profiteerde daarvan volop en had ook met sommige scores wel een beetje het geluk aan hun zijde.

Het spelbeeld veranderde in de vierde set, waarin Dynamo natuurlijk vol voor de tiebreak ging, weer helemaal. Tours herpakte zich en wist met een lange serie Dynamo naar een forse achterstand te spelen. Met een dikke 16-25 nederlaag als laatste bagage in de rugzak naar de uitwedstrijd van volgende week lijkt een 0-3 of 1-3 zege in Tours om een golden set af te dwingen een bijna onmogelijke taak.

Bij Dynamo werd Martijn Brilhuis met 17 punten de topscorer.