CEV Cup: Orion uitgeschakeld en overige uitslagen

VoV, 19-12-2019. 5:23 uur. Active Living Orion was op 11 december in de SaZa Topsporthal in Doetinchem niet opgewassen tegen het Belgische Lindemans Aalst. Er werd met 0-3 (23, 20, 20) verloren, hetgeen inhield dat de ploeg uit Doetinchem in België met 0-3 of 1-3 moesten winnen om een golden set af te dwingen.

En die dan weer moesten winnen om de volgende ronde te halen. De 0 om 3 sets ombuigen naar winst door minimaal vier sets te winnen was zo op het eerste gezicht een behoorlijk pittige opgave voor de ploeg van Martijn van Goeverden, zijn assistenten en zijn ploeg. En niet alleen op het eerste gezicht.

In de eerste set waren de ploegen lang aan elkaar gewaagd. Soms ging Orion een puntje aan de leiding (1-2, 5-6) maar vaker was het omgekeerd zoals bij 11-10, 13-12 en 19-18. Op de 20-20 begon een spannende finale die uiteindelijk in een 26-24 set zege voor Aalst eindigde. Daarna had Aalst nog één setje nodig voor de volgende ronde en die pakten ze in de tweede set met overmacht.

Bij 16-10 en 21-13 was de uitschakeling voor de Achterhoekers dichtbij, met 25-13 werd het een feit. Orion probeerde er daarna nog een vierde set uit te slepen, was bij 14-16 hard op weg daarvoor, maar die voorsprong werd een 21-19 achterstand en 25-20 verlies, waarmee het Europese avontuur voor de Kerst dus al afgelopen is.

Rudy Schneider werd met 14 punten bij Orion topscorer. Aan de Belgische kant maakte Tim Smit er 7 en Twan Wiltenburg er 4. De 56 om 36 eigen score is wel duidelijk, op alle scorende onderdelen had Aalst ruim voordeel.

Verder speelde het Franse Chaumont, de club van Ewoud Gommans, thuis tegen Lokomotiv Novosibirsk, waarvan uit met 3-0 was verloren. Ook de Fransen stonden dus voor een heel lastige opgave, en die bleek toen het er op aan kwam ook gewoon te lastig. De wedstrijd wonnen ze met 3-0. Drie sets werden met duidelijke cijfers binnengehaald. Via 25-16 (15-8, 20-9), 25-19 (10-7, 18-13) en 25-20 (16-14, 21-19) werd de golden set afgedwongen. Die ging echter na de veldwissel bij 7-8 met 12-15 verloren. Ewoud Gommans speelde niet bij Chaumont.

Novosibirsk is de volgende tegenstander van Draisma Dynamo, als zij zich vandaag in Londen plaatsen voor de volgende ronde.

Bij de dames in de CEV Cup stonden drie wedstrijden gepland met Nederlandse inbreng. Volley Düdingen (Anna Mebus), Indy Baijens (Mulhouse en Fanny Lafeber en Maureen van der Woude (Hermes Oostende) probeerden gisteravond de volgende ronde te halen.

Volley Düdingen had vorige week thuis met 3-0 van Luka Bar gewonnen en had dus aan twee setjes voldoende voor de volgende ronde. Ook in de uitwedstrijd was er een 0-3 zege voor Düdingen. Via 15-25 en 18-25 was doorgaan een feit, met 19-25 werd er daarna niet te veel energie meer verspild. Spelverdeelster Anna Mebus had in de tweede set een invalbeurt en begon in de derde in de basis. Ze pakte ook nog een puntje mee,

ASPTT Mulhouse wist in Polen bij SkyRes Rzeszow de schade beperkt te houden tot een 3-2 nederlaag, hetgeen met de thuiswedstrijd voor de boeg goede kansen bood voor de lijstaanvoerder van de Franse competitie. Maar dei goede kansen verdwenen als sneeuw in de Sahara toen de eerste twee sets met 24-26 en 22-25 verloren gingen.

De ploeg van Indy Baijens herstelde zich knap. In de derde liepen ze uit naar 18-13 en hadden op het eind net genoeg over voor de winst. (25-23). In de set daarna walsten ze over de Poolse ploeg heen. Na 19-9 was er een 25-13 zege, die de tiebreak opleverde. Ook daarin waren ze te sterk voor hun gasten, met 15-12 dwongen ze een golden set af, die echter geen succes opleverde Rzeszow herpakte zich en won met 13-15, hetgeen einde toernooi voor Mulhouse betekende. Indy Baijens had een invalbeurt en scoorde 1 keer.

Hermes Oostende won uit vrij eenvoudig met 0-3 van Volley Nova Gorica. Zij hielden hun tegenstander drie sets onder de twintig. En ze plaatsten zich afgelopen weekend ook voor de Belgische bekerfinale. Een mooie aanloop om het jaar thuis goed af te sluiten. En met een 3-0 zege, de tweede tegen deze tegenstander deden ze dat ook. Setstanden 25-16, 25-19 en 25-22. Maureen van der Woude stond in de derde set in de basis en scoorde één keer, Fanny Lafeber kreeg geen speeltijd.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV, Jan van den Noort.