CEV Cup voor Trentino en van Garderen

VoV, 27-03-2019. 5:00 uur. Trentino heeft haar collectie gewonnen prijzen gisteravond aangevuld / uitgebreid met de CEV Cup, die nog in het rijtje ontbrak. Zij hadden in de heenwedstrijd de beste uitgangspositie bij elkaar geslagen met een 3-0 winst thuis tegen Galatasaray. Dat deed vermoeden dat de return een formele kwestie was, maar dat bleek allerminst zomaar op te gaan.

Voor de 4.500 thuisfans was het best een zware klus voor de Italiaanse grootmacht. De uitschakeling van eerdere tegenstander gebeurde door Galatasaray ook in de heksenketel van hun thuisduels, dus van Garderen en co. was terdege gewaarschuwd dat het nog een warme volleybal voorjaasavond in Istanbul zou worden.

En dat bleek ook wel weer, Galatasaray begon sterk aan de wedstrijd (8-3, 17-13) en haalden de eerste set met 25-22 binnen. In de tweede doorgang herstelde Trentino zich eerst (10-13) om vervolgens in het middendeel onderuit te gaan. De 10-13 werd 16-12 waarop het verlies met 25-21 volgde. Galatasaray was één set van de tiebreak af, Trentino nog steeds twee sets van de winst van de Cup.

De Italiaanse grootmacht herstelde zich in de derde set en kwam vervolgens niet meer in de problemen. Vanaf de derde set waren zij de baas in hal, hetgeen tot uiting kwam in het feitje dat Galatasaray alleen nog met 1-0 voorkwam in de derde set, en verder met 0-0 gelijk stond bij het begin van de vierde en vijfde set en voor de rest in de laatste drie sets alleen maar tegen een achterstand aankeek.

Tussenstanden in de derde set 9-16 en 14-21 voordat het 16-25 werd. In de vierde, die ook met 16-25 eindigde, was het 6-16 en 10-21. En daarmee  had Trentino op imponerende wijze de Cup binnen. Dat de vijfde set via 3-10 in 5-15 eindigde was niet meer belangrijk voor de cupwinst.

Maarten van Garderen had in de tweede set een invalbeurt en stond in de vijfde set in de basis, hij scoorde 4 keer. Uros Kovacevic werd met 24 punten topscorer van de partij. De aanvallende punten (38 om 56) maakten uiteindelijk het verschil.