Meijners wint met Busto A. de CEV Cup

VoV, 27-03-2019. 4:51 uur. Gisteravond warden de returns van de finale in de CEV Cup gespeeld. Busto Arsizio (Floortje Meijners) had in de heenwedstrijd de best mogelijke  uitgangspositie bij elkaar geslagen met een 0-3 zege bij Alba Blaj. Dat deed vermoeden dat de return een formele kwestie zou worden,  maar dat bleek echter niet op te gaan.

Busto Arsizio had de CEV Cup eerder gewonnen in 2010 en 2012 en was er opgebrand om deze prijs voor de derde keer in de prijzenkast te kunnen  zetten. En de meer dan 4.200 fans zagen dat wel helemaal zitten. De winst kwam nog moeizaam tot stand via 25-27, 25-19, 25-23 en 25-20

In de openingsset werd het na de 18-18 gelijke stand erg spannend toen Alba Blaj een 22-19 achterstand ongedaan maakte en ook de door Britt Herbots en Floortje Meijners op het scorebord gezette setpoints wegwerkte. Bij 25-26 kwamen ze zelf op setpoint, de 26-26 werd door de volleybal VAR herroepen tot 25-27 vanwege een netfout aan dekant van Busto A. waarmee Alba Blaj dus de set pakte.

In de tweede doorgang nam Busto A. een hele grote voorsprong. Via 8-5 en 15-7 werd het 24-13. De inhaalrace van Alba Blaj bracht hen nog op 24-19, waarna de thuisploeg de set afmaakte voor de 1-1 gelijke stand.

Kaja Grobelna kwam er in de derde set voor Floortje Meijners in bij een stand van 12-17 in het voordeel van de bezoekers. Met haar aan serve werd die achterstand, via onder andere twee aces, veranderd in een 20-18 voorsprong. Twee blokpunten van Alba Blaj maakten gelijk, maar in de finale (na 23-23) haalde Busto A. met een kadootje via een uitgeslagen midaanval en een gewonnen drukduel op mid boven het net de setwinst en de CEV Cup binnen.

Dat de vierde set daarna via 8-6, 16-10 en 21-17 met 25-20 gewonnen werd  was alleen maar belangrijk voor de statistieken. En was voor de feestvierende fans mooi dat de wedstrijd niet naar een vijfde set ging. Zij wilden hun favorieten zo snel mogelijk op het podium zien.

Britt Herbots werd met 22 punten topscorer van de partij, Floortje Meijners kreeg er een dozijn op naam. Busto A. scoorde 19 blokpunten, 4 aces en 56 aanvallende punten. Het totaal van 79 was ruim hoger dan de 67 van Alba Blaj. De foutenlast lag op hetzelfde niveau met 22 om 21.

“Deze wedstrijd liet wel zien dat Alba Blaj vorige week bij hun 0-3 thuisverlies een beetje een off – day had, we moesten vandaag een hoog niveau halen om de Cup te winnen” zei trainer coach Marco Mencarelli van Busto A. na afloop.