Vizier op volleybal

 

CEV zet spotlight op Deborah Kadijk

VoV, 11-06-2018. 18:17 uur.  Mede naar aanleiding van haar aanwezigheid als coach bij het CEV Youth Beach Volleyball Continental Cup in Baden in Oostenrijk zette de Europese bond (CEV) de schijnwerpers op beachvolleybal pionier Debora Schoon – Kadijk, van de Kadijk Beach University, die in Baden haar dochter Raisa Schoon en beachpartner Emi van Driel coachte.

Debora Schoon – Kadijk, die zilver en brons won bij het EK in respectievelijk 1998 en 2000 en aan de Olympische Spelen in Atlanta (1996) en Sydney (2000) deelnam, is het beachvolleybal na beëindiging van haar actieve carrière als speelster, gedurende de 90-er jaren van de vorige eeuw, altijd trouw gebleven.

Achttien jaar later werkt ze als trainster coach veel met jeugdige teams, bij de CEV Continental Cup afgelopen weekend coachte zij Emi van Driel en haar dochter Raïsa Schoon, die net buiten de prijzen vielen. Een zesde plaats in de rangschikking leverde net geen startbewijs op voor de Youth Olympic Games. Ondanks dat blijft zij veel vertrouwen houden in een goede volleybaltoekomst van het duo.

Gedurende haar eigen carrière was beachvolleybal nog in opkomst in Nederland. Zij moest daarom haar kennis en trainingen elders doen. Ze werkte daarvoor zo veel als maar kon samen met  Braziliaanse, Italiaanse en Duitse coaches. Al vlot na het einde van haar actieve loopbaan als speelster kwam de gedachte om als coach verder te gaan, helemaal toen ze met haar zus Rebecca deelnam aan de OS in Sydney. “Mijn zus was 10 jaar jonger dan mij en ik leerde haar hoe ze moest spelen” legt ze op de CEV website uit. Tezamen met haar zus aan de OS deelnemen was een van de meest gedenkeniswaardige momenten uit haar loopbaan, al was de eerste kwalificatie vier jaar eerder ook heel bijzonder.

Ze realiseerde zich dat ze graag met jonge speelsters werkte en de duo’s die Nederland nadien op de Olympische Spelen in Beijing en Londen vertegenwoordigden waren hun beach carrière bij haar begonnen. “Het was een geweldige belevenis om hen te trainen en te coachen” herinnert zij zich.

Eigenlijk was het dus  niet vreemd dat dochter Raïsa in de voetsporen van moeder zou treden. Het volleybal was haar met de paplepel ingegeven. Hun samenwerking verloopt erg natuurlijk, zegt Deborah daarover. “Raïsa is een slimme meid, we voelen elkaar goed aan en weten wat nodig is om te doen, zodat er vaak niet veel woorden nodig zijn om iets duidelijk te maken.  Het voelt geweldig, sinds haar zesde jaar leer ik haar het volleybal en met succes, want ze heeft al veel prijzen gewonnen. Zij doet het met Emi van Driel in de Nederlandse Eredivisie beachvolleybal prima. Eigenlijk hoef ik ze nog nauwelijks te coachen.” Geeft zij heel veel credits van de behaalde resultaten aan het duo zelf.

Deborah heeft veel vertrouwen in het toekomstig te behalen niveau van Emi en Raïsa. Raïsa wordt veel beter dan ik ooit was. Zo goed als haar ben ik nooit geweest. Ik kwalificeerde me voor de Olympische Spelen en won zilver en brons op een EK, maar zij kan zoveel meer. Samen met Emi hebben ze iets speciaals, ze gaan een mooie beachvolleybal toekomst tegemoet.  Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken, ze zijn nog jong en belangrijk blijft dat ze lol in het volleybal houden en het hun eigen keuze is om te blijven spelen.  Raïsa speelt heel erg graag, maar als ze wat anders wil gaan doen, vind ik dat ook prima”

Zelf mist ze het spelen niet méér, zelfs niet wanneer ze haar pupillen in het zand bezig ziet. Ze vindt coachen geweldig en ze weet dat haar tijden als speelster voorbij zijn. naast het trainen en coachen van anderen, leert ze zelf ook nog steeds, om zichzelf als coach te verbeteren. “Nadat ik na Sydney gestopt was, ben ik blijven leren. Elke dag weer, en ik vind het prachtig om bij andere sporten zoals voetbal en schaatsen mijn coaching kennis te vergroten. Ik wil eigenlijk alles weten van wat er over  professioneel coaching te leren is.”

Ondanks dat Baden niet gebracht heeft wat was gehoopt, wachten er voor coach Debora en het duo van Driel / Schoon nog genoeg uitdagingen deze zomer.   Het duo wil zich kwalificeren voor het EK 2018, dat in Juli in Nederland wordt gehouden. En daar willen ze zich dan meten met de topteams uit Europa.

gh @ VoV, bron website CEV, vertaling VoV. Foto CEV.