Vizier op volleybal

 

VNL: Weerzien met vele Oranje bekenden

VoV, 11-06-2018, 7:50 uur. Voor de Oranje dames en de vijftien andere deelnemende landen begint vanaf morgen de laatste ronde in de poulefase van de Volleyball Nations League.  De ploeg van Morrison is daarvoor te gast bij Duitsland in Stuttgart. Turkije en China zijn er ook. In deze laatste ronde wordt beslist welke teams zich gaan plaatsen voor de Final Six, die van 27 juni tot en met 1 juli in Nanjing in China wordt gespeeld. China is als gastland al verzekerd van een plaatsje in de finale. Naast China is ook USA op basis van de stand nu al geplaatst.

Om de andere vier tickets zal nog gestreden dienen te worden. De teams die daarvoor in de race zijn komen uit de eerste zeven / acht na vier ronden. Die tussenstand is: 1> USA 11-34 FS,  2> Brazilië 10-28, 3> Servië 9-28,  4>Turkije 9-28, 5> Nederland  9-26, 6> Italië 7-21, 7> China 6-20 FS. Theoretisch hebben 8> Rusland 6-18 en 9> Polen 6-17 ook nog een kans (ze kunnen op 9-27 en 9-26 komen) maar gezien de indeling, ze spelen in dezelfde poule in de laatste ronde, is die mogelijkheid er maar voor één van beide en is die niet al te groot, erg klein zelfs.

Nederland speelt dus in Duitsland. De eerste tegenstander is dinsdag om 17:30 uur Turkije. En dat is niet alleen de nummer vier tegen de nummer vijf, met als inzet voor beide teams bij winst deelname aan de Final Six (vanwege 10 gewonnen duels), maar ook Oranje tegen hun ex – coach Guidetti, speelster Lonneke Sloetjes tegen haar coach Guidetti, hoofdtrainer Guidetti van VakifBank tegen voormalig assistent Jamie Morrison en Sloetjes tegen VakifBank collega’s (Gunes, Cansu, Kubra). Er speelt nogal wat, waardoor het aan motivatie om ten koste van alles te willen winnen niet zal ontbreken. Dat geldt dan overigens voor beide partijen, denken wij.

Italië speelt dinsdag thuis om 20:00 uur tegen Thailand. Ze weten dan wat hen te doen staat om of Turkije of Nederland met nog twee wedstrijden te gaan in het vizier te houden. Alleen een 3-0 of 3-1 winst is daarvoor goed genoeg, ze komen dan op 8-24, op één gewonnen wedstrijd van of Turkije of Nederland.

Tweede tegenstander voor Oranje is op woensdag, weer om 17:30 uur, China. Dan kan alles al helder en zonneklaar zijn of kan er nog van alles voor Oranje op het spel staan. De vraag is of China met hun sterkste team, de nagenoeg volledige Olympische gouden ploeg van Rio, (Yan, Yang, Yuan, Lin, Ding, Ting) naar Stuttgart komt of dat ze hun gouden sterren even thuis laten om zich voor te bereiden op de Final Six.

Het kan voor Oranje een slok op een Oranjebittertje schelen. Het kan uiterst belangrijk zijn, mocht de partij tegen Turkije onverhoopt een verkeerde uitslag krijgen. China II, dat in het begin van de VNL competitie meedeed, was een paar niveau ’s minder en verloor bijvoorbeeld van Korea en Polen, hetgeen nu niet bepaald  hoogvliegers in de stand zijn.

Italië speelt woensdag tegen België, uiteraard weer om 20:00 uur en weet opnieuw wat hen te doen staat. Met 3-0 of 3-1 winnen en zo een kans behouden om of Turkije of Nederland in gewonnen wedstrijden te achterhalen. Overigens zullen ze in Italië zich gewoon voornemen om alle drie wedstrijden met 3-0 of 3-1 te winnen, ook de laatste tegen Brazilië. Om dat ook in de praktijk te brengen is een ander kapittel!

Oranje speelt op donderdag tegen Duitsland. Tegen “Die Schmetterlinge” zoals de Duitse damesploeg zich ook wel noemt. Eigenlijk moet dan alles duidelijk zijn, want anders wordt het voor Oranje een zenuwen wedstrijd, waarbij Duitsland geheel onbevangen aan de partij kan beginnen. In het verleden is zo’n uitgangspositie nog eens verkeerd uitgepakt en dat willen we nu toch met alle volleybalgeweld voorkomen.

Het is weer een weerzien met vele bekenden, met Saskia van Hintum (foto boven) bijvoorbeeld, thans assistente coach bij de Duitse damesploeg en trainster / coach van de Ladies in Black en in het verleden al assistente bij Oranje. Bij de ‘Ladies’ trainster van Oranje libero Kirsten Knip ook volgend seizoen ook van passer loper Marrit Jasper en in een vorig seizoen van Nika Daalderop, Tessa Polder en Britt Bongaerts, die wegens een knieblessure er in Duitsland niet bij is. Ons kent ons, maar dat dus niet alleen van de gezamenlijke periode bij Ladies in Black.

Felix Koslowski, foto boven, de hoofdcoach van Duitsland is tevens trainer van SSC Schwerin, de nieuwe ploeg van Britt Bongaerts en Tessa Polder. De Duitse topschutter Louisa Lippmann wordt volgend seizoen collega van Laura Dijkema en Nika Daalderop bij Firenze in Italië. Hanna Orthmann en Anne Buijs hebben met Monza dezelfde werkgever in Italië, Jennifer Pettke en Leonie Schwertmann worden teamgenoten van Myrthe Schoot bij de Rote Raben, Pia Kärstner was bij MTV Stuttgart collega van Femke Stoltenborg en Nika Daalderop en Denise Hanke en Marie Schólzel zijn ook volgend seizoen bij Schwerin, de nieuwe club van Polder en Bongaerts, te bewonderen. Meer dan genoeg kruisverbanden dus.

Verder was van Hintum natuurlijk assistente bij Oranje toen Guidetti nog hoofdcoach was, en was Guidetti voordat hij naar Nederland kwam coach bij Duitsland. Sportief zijn er dus meer dan voldoende redenen om in ieder geval niet te willen verliezen. Van wie dan ook! En wat niet verliezen bij volleybal inhoudt hoeven we verder niet uit te leggen.

Wij achten het zeer aannemelijk dat naast China en USA, zich ook Brazilië, Servië, Turkije en Nederland voor de Final Six plaatsen. Brazilië heeft aan de winst op de eerste dag in Italië tegen België genoeg, Servië zal in Argentinië wel van Argentinië en / of Korea winnen om buiten bereik van de achtervolgers te blijven.

We gaan het zien! Weer een drukke maar mooie volleybalweek voor de boeg.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.