Challenge Cup: Apollo via golden set uitgeschakeld!

VoV, 01-12-2022. 6:00 uur. Apollo 8 uit Borne had vorige week in Porto een 3-0 nederlaag gelegen tegen FC Porto en stond voor de lastige opgave om via winst in drie of vier sets een golden set uit het vuur te slepen.  In Portugal was de Portugese kampioen duidelijk een maatje te groot voor Apollo 8, mede vanwege een hoge foutenlast op de serve, hetgeen inherent is aan de poging om veel druk te zetten.

Met het thuisvoordeel, de steun van de volle tribunes en hopende dat de puzzelstukjes op de juiste plaats zouden vallen dichtte de ploeg van de gebroeders Oosting zich nog wel kansen toe. Het was D-Day of Do or Die-Day voor de Bornse Eredivisionist.

Vanaf 20:00 uur werd geprobeerd het goede voornemen in daden om te zetten. Dat lukte voor wat de reguliere wedstrijd betrof prima, daarna was Porto spekkoper in de golden set.

Apollo begon met Marit Zander, Jorieke Bodde, Lotte van der Horst, Marije ten Brinke, Carlijn Koebrugge, Jette Kuipers en libero Pippa Molenaar aan de inhaalrace.  Via 5-4, 9-10, 15-14 en 19-20 kwamen de teams bij de big points in de eerste set. Het publiek leefde geweldig mee en Lotte van der Horst, Jorieke Bodde en Jette Kuipers beloonden de fans voor hun komst met prachtige punten. Marije ten Brinke serveerde Apollo 8 van 19-20 achter naar 23-20 voor, Porto kwam terug naar 24-23, waarna Rianne Vos de set uitmaakte.

Carlijn Koebrugge zette met een geweldige serveserie (van 8-7 naar 17-7 met o.a. drie aces) Apollo 8 in de tweede set op rozen (zonder doornen). Deze voorsprong gaf de thuisploeg niet meer weg. Op setpoint (24-15) sloeg Porto de bal uit, waarmee het dus 2-0 in sets werd. O.a. 7 blokpunten in deze set liet Apollo 8 noteren. Ze hadden nog één set nodig voor de 3-0 of 3-1 winst om de golden set te kunnen spelen.

En die set werd meteen in de derde doorgang gepakt. Marije ten Brinke serveerde Apollo naar 7-2, waarna de marge met prima punten van Jorieke Bodde, Lotte van der Horst en Jette Kuiper opliep naar zeven punten verschil bij 16-9. Porto ging naar de kant, maakte wat punten goed, maar Apollo 8 denderde met van der Horst, Bodde en Kuipers in de scorende rol door naar 22-17 en 24-19. Jette Kuipers bezorgde daarna de Bornse ploeg de 3-0 winst en het ticket voor de golden set.

Apollo en Porto waren via de gelijke tussenstanden (2-2, 4-4, 6-6, 8-8) aan elkaar gewaagd. De Portugese kampioen herpakte zich en kon in de golden set de wedstrijd na 8-8 een ander gezicht geven. Jimerson en een passfout maakten 8-10 en vervolgens kwam de 9-13 op het scorebord. Het publiek wilde Apollo wel naar de winst applaudisseren, maar de ploeg slaagde er niet meer in de set te laten kantelen. Setpoint volgde na een Portugees blokpunt, waarna Holt de winst voor Portugal perfect maakte (10-15)

Bij Apollo 8 werden Jorieke Bodde en Jette Kuiper met 16 en 13 punten de meest scorende speelsters, bij Porto waren dat Holt en Jimerson met 18 en 17 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.