CL: Abdel-Aziz klopt ter Horst.

VoV, 19-03-2021. 6:05 uur. Na het Italiaanse onderonsje in de halve finale van de Champions League staan Nimir Abdel – Aziz en Dick Kooy na de 3-0 thuiszege gisteravond tegen Perugia, de ploeg van Thijs ter Horst, met één been in de finale.  Niet alleen was dit een Italiaans en Nederlands onderonsje maar met Abdel-Aziz en Wilfredo Leon stonden ook twee clubtopscorers uit de Italiaanse Serie A1 tegenover elkaar.

Ook dat duel eindigde in winst voor Abdel-Aziz, hij scoorde 16 keer en werd tot MVP gekozen. Leon kwam tot ‘slechts’ 7 punten en werd bij Perugia voorbijgestreefd door Thijs ter Horst, die een dozijn punten liet noteren. Dick Kooy had een paar invalbeurten en scoorde 1 keer.

Trentino was op alle onderdelen van het spel beter. Ze hadden meer eigen scores (+10) via +1 op blok, +6 op aanval en +3 op de serve. Hun aanvallend scoringspercentage was beter (54 om 49 procent) en ook op de pass hadden ze het met 44/25 om 41/19 voor uitstekende en positieve passes beter voor elkaar. Conclusie een dik verdiende 3-0 zege via de setstanden 25-21, 25-16 en 25-23.

In de eerste set ging het na aanvankelijk voordeel voor Trentino (6-3, 14-11) tot 19-19 gelijk op, na 22-21 stoomde de thuisploeg door naar 25-21. In set twee domineerde Trentino het gebeuren. Bij 14-5 hadden ze al een zeer ruim verschil op de borden staan, waarvan ze na de 18-8 en 23-14 niet meer inleverden.

De derde set deed Perugia er alles aan om de wedstrijd met minimaal een set te verlengen. Het ging mis voor de gasten toen een 15-17 voorsprong door, o.a. een blokpunt van Abdel-Aziz, werd veranderd in een 19-17 achterstand. Op side out scores speelde Trentino de set na 22-21 uit voor de 25-23 winst.

Ondanks de 3-0 winst meende Abdel-Aziz dat de finaleplek nog geen zekerheidje was. Ze hebben dan weliswaar aan twee sets voldoende in de return, maar die moeten eerst gewonnen worden. En Perugia heeft wel eerder thuis een huzarenstukje uitgehaald. Maar dat ene been staat er, nu dat andere nog.

In de andere halve finale zorgde het Poolse Kedzierszyn-Kozle (Zaksa) voor een daverende verrassing door in Kazan voor bijna 2.000 toeschouwers een 2-0 achterstand om te zetten in een 2-3 zege. Overigens wel een vreemd gezicht voor ons die hier lege tribunes gewend zijn. Dicht op elkaar zittend publiek met bij wijze van spreken de ene helft met mondkapje en de andere helft zonder.

Kazan pakte de eerste set met 25-22 en kwam op 2-0 via opnieuw een 25-22 uitslag in de tweede set. In de derde leek bij 24-22 de strijd wel gestreden, echter maakte Zaksa het ene na het andere matchpoint (in totaal vijf) ongedaan en wist uiteindelijk met 27-29 in de wedstrijd te blijven.

In de vierde set bleef Zaksa het voordeel aan hun kant houden en kon Kazan de wedstrijd niet beslissen. De 20-24 werd nog 22-24 voordat de Poolse ploeg de tiebreak afdwong. Daarin werd een 6-3 voorsprong voor de thuisploeg na de veldwissel een 10-12 tussenstand. Bij 13-14 ging Zaksa de time out in, een ace maakte 14-14 en een drukduel boven het net besliste de set vervolgens met 14-16 in het voordeel voor de gasten.