KP: Eerste winst Sneek, eerste puntje Zwolle

VoV, 19-03-2021. 6:00 uur. VC Sneek en Djopzz Regio Zwolle Volleybal hebben gisteravond de punten gedeeld, waarbij thuisploeg Sneek er ééntje meer kreeg dan de gasten uit Zwolle. Het was de eerste zege van Sneek in de Kampioenspoule, Zwolle haalde het eerste puntje binnen. Beide teams hadden alleen baat bij een driepunter om hun race naar een play off ticket nog enig perspectief te geven. Het 3-2 resultaat van gisteravond doet hun kansen behoorlijk slinken, bij wijze van spreken tot nul, nul reduceren. Maar theoretisch kan het nog! Wie weet wat er nog in het vat zit.

VC Sneek vs. Djopzz Regio Zwolle Volleybal eindigde dus in een vijfsetter, net als in het reguliere seizoen. De setstanden 28-26, 20-25, 25-20, 20-25 en 15-12.

Regio Zwolle Volleybal had een prima start van de wedstrijd. Met Marianne Het Lam – Scholten aan serve namen ze een 1-8 voorsprong, die echter ook weer razendsnel verdwenen was. Via o.a. twee driepunters had Sneek een groot deel van het gapende gat bij 9-12 weggewerkt. Op 9-14 haalde Jeffrey Scharbaai de thuisploeg naar de zijlijn, Marly Bak van Zwolle scoorde daarna op de serve van Sanne Konijnenberg de 9-16 en 9-17.  Zwolle koerste op een dikke zege af, althans dat had er alle schijn van.

Dat pakte na 14-22 wel even anders uit. Roos van Wijnen serveerde de thuisploeg naar 23-22, Anlène van der Meer en Britt Schreurs hielden haar aan de opslag en oneens was Sneek weer helemaal terug in de wedstrijd. De time out op 23-22 brak de serie, waarna teams om beurten tot aan 25-25 scoorden. Iris Reinders zette Zwolle op setpoint. Twee keer Anlène van der Meer en een ace via de netband bezorgden Sneek de 28-26 winst. En dat na 1-8, 9-17 en 14-22.

In de tweede set wisselden de teams in het begin van koppositie. Zwolle had bij 4-6, voordeel, Sneek bij 7-6. Na de 9-9 waren de gasten tot aan 13-17 de leidende ploeg, echter zorgden o.a. een blok van Roos van Wijnen en een drie meter score van Britt Schreurs bij 17-17 voor de gelijkmaker.

Zwolle reageerde meteen (17-20), waarop Sneek de time out inging en daarna scoorde. Marly Bak zette de gasten op 18-21 en 18-22, Sneek zorgde voor het setpoint bij 18-24. Eric Meijer haalde zijn ploeg op 20-24 nog naar de kantlijn, waarna Marianne Het Lam Scholten de 20-25 scoorde voor de 1-1- stand.

In de derde doorgang serveerde de ingevallen Sietse Osinga Sneek naar een 12-4 voorsprong, dit ondanks time-outs van Zwolle op de tussenstanden 8-4 en 11-4. Sneek deelde de lakens uit en liep uit naar een verschil van twee handen vol punten bij 20-10. Bij Zwolle kwam Siska Hoekstra in het veld en zij scoorde meteen (21-12), Jeffrey Scharbaai wilde voorkomen dat zijn ploeg hetzelfde overkwam als Zwolle in de eerste set en ging op 22-14 de time out in. Maar Zwolle bleef scoren, ze kwamen op 23-18 en 24-20 voordat Britt Schreurs de set in het slot gooide. Met 25-20 voor de 2-1 stand.

Zwolle bracht in de vierde set Romy Hietbrink op mid, de ploeg had een minder goed begin van de set, maar had bij 6-10 de rollen in haar voordeel omgedraaid. Sneek had een slordige periode kwam verder achter (7-12) en kon na de tweede pauze bij die stand terrein goedmaken (10-12). Hietbrink scoorde de 10-13 en blokkeerde daarna ook de 10-14 op het bord, hetgeen de start was voor de serie naar 10-18. Deze keer liet Zwolle zich niet meer verrassen, via kill blocks van Marianne Het Lam Scholten en Sanne Konijnenburg kwamen de gasten op 17-24. Sneek zette nog een keer aan, dwong Zwolle bij 19-24 nogmaals de time out in, blokkeerde de 20-24 op het scorebord, maar moest na de foutserve voor de 20-25 toch de tiebreak spelen.

Met 6-1 had Sneek een hele beste start in de tiebreak. Maar mede gezien het scoreverloop van de sets hiervoor, waar mooie series geen uitzondering waren, gaf dat nog geen zekerheid. Dat zou ook in deze set blijken. De teams wisselden bij 8-5 van speelhelft, Iris Reinders en een uitgeslagen aanval van Sneek maakten 8-7, en vervolgens kon bij 10-10 de strijd om de big points beginnen.

De eerste drie daarvan waren voor Sneek (13-10) middels een foutieve opslag van Zwolle, een ace van Jasmijn Akse en een rake klap van Britt Schreurs. Zwolle liep in tot 13-12, serveerde Sneek via een foutserve naar matchpoint, dat met een blokpunt van Anlène van der Meer werd benut.