CL: Dik verlies voor Indy Baijens, zege voor Abdel-Aziz

VoV, 26-02-2021. 5:33 uur. Nadat de Italiaanse topteams van Conegliano (2-3 vs. Scandicci) en Novara (1-3 bij Fenerbahce) in de heenwedstrijden van de kwartfinales in de Champions League met de winst aan de haal gingen, was het gisteren de beurt aan Busto Arsizio (vs. Eczacibasi Vitra) en Chemik Police (vs. VakifBank) om twee Turkse volleybal grootmachten van de winst af te houden. Dat lukte Busto A., Chemik Police slaagde er niet in.

Chemik Police is in eigen land met een zeer indrukwekkende serie overwinningen in de competitie en de beker bezig. Dat leverde hen de Poolse Beker op en een plaats in de top drie van de ranglijst. VakifBank is de nummer één van Turkije.

Chemik Police vs. VakifBank werd 0-3 via de setstanden 9-25, 15-25 en 20-25

Voor grootmacht VakifBank was er gedurende de hele wedstrijd geen vuiltje aan de lucht. Ze waren gewoon een klasse beter dan de Poolse ploeg, hetgeen ook duidelijk uit de scores naar voren kwam. In minder dan een uur en tien minuten werd het duel beslist.

De eerste set was een regelrechte walk-over. Via 4-8 ging het naar 5-15. De tien puntengrens mocht Chemik Police niet halen, na de 9-23 serveerde Isabelle Haak met twee aces de set uit.

In set twee scoorde Indy Baijens met een ace de 6-7, VakifBank bouwde daarna via Günes, Gabi en Rasic uit naar 9-14, hetgeen eruitzag alsof er niets makkelijks op aarde bestond dan het passje goed brengen, set-up op maat neerleggen en afmaken de aanval.

Dat het ook bij een topploeg passend wel eens mis kan gaan, strafte Indy Baijens met een ‘dankjewel’ score voor 11-14 af, bij 12-15 blokkeerde ze haar volgende punt tegen de vloer. VakifBank nam verder afstand (13-20) en won de set tenslotte met 15-25.

Eenzelfde beeld in de derde set, een oppermachtig VakifBank, dat dit in de tussenstanden na 6-6 uitdrukte. Met 8-13 en 11-18 koersten ze regelrecht op een 0-3 zege af, waarmee ze met meer dan één been in de halve finale staan.

Zehra Günes, 14 punten waarvan 5 blokkerend, werd MVP, Isabelle Haak werd met 16 punten topscorer, Jovana Brakocevic scoorde 12 keer voor Chemik en Indy Baijens liet 5 punten noteren.

Busto Arsizio ontving Eczacibasi Vitra, de huidige nummer zes van Italië tegen de nummer drie van Turkije, en won (verrassend) met 3-1 via de setstanden 25-19, 15-25, 25-17 en 28-26.

Busto A. was in de eerste set via Jovana Stevanovic (remmend) blokkerend dominant en zette daarmee de Turkse aanvalsters behoorlijk onder druk, Na de 16-12 namen ze afstand naar 21-14 en wonnen ruim. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Via 9-16 en 13-21 won Eczacibasi.

Camilla Mingardi was in de derde set met 7 punten goed op dreef en via 16-11 en 21-16 hielp ze haar ploeg aan de setzege. Maar er is altijd een baas boven baas, Boskovic scoorde in de vierde set 13 keer, haar ploeg zag een voorsprong van 5-9 veranderen in een achterstand van 16-9, ze kwamen nog terug naar 21-20, maar verloren uiteindelijk met 28-26. Boskovic werd met 30 punten topscorer.

Bij de mannen in de Champions League won Trentino met Nimir Abdel-Aziz en Dick Kooy in Berlijn van BR Volleys met 1-3. Via de setstanden 19-25, 23-25, 28-26 en 17-25.

Nimir Abdel-Aziz liet meteen in de eerste set zijn servepower zien door drie aces te laten noteren en 7 punten te scoren. Via 10-16 en 13-21 was snel duidelijk dat Trentino de betere ploeg was. In de tweede set kon BR Volleys het lang spannend houden (19-21) maar moest in de finale toch Trentino voor laten gaan. In de derde set was het juist andersom. Daarin veranderde de thuisploeg 13-16 in 21-20 en trok in een spannende eindfase aan het langste eind.

In de laatste set maakte Trentino alles duidelijk. Met een eigen score van 10 om 17 punten knoopten ze bij de eerste set aan en hebben via deze zege de beste uitgangspositie om thuis het ticket voor de halve finale binnen te halen.

Abdel-Aziz scoorde 28 keer en werd tot MVP van de partij gekozen. Dick Kooy stond in de eerste twee sets in de basis, en had in de volgende twee invalbeurten. Uit 8 set ups wist hij niet te scoren, ook serverend en blokkerend lukte het hem niet een puntje mee te pakken.