Vizier op volleybal

 

CL: Geen stunt Lycurgus tegen Maaseik

VoV, 09-11-2017. 6:17 uur. Abiant Lycurgus is er niet in geslaagd om gisteravond met een stunt tegen Noliko Maaseik een goede basis voor het uitduel te leggen en de hoop om door te stoten naar de groepsfase van de Champions League in leven te houden. Voor zo’ n 1.200 bezoekers wonnen de Belgen met 1-3 in een sfeervol Alfa – college Sportcentrum, setstanden 19-25, 25-22, 17-25 en 22-25. De return waarin Lycurgus voor de golden set een 0-3 of 1-3 zege nodig heeft,  is zondag om 15:00 uur in de Steengoed Arena in Maaseik.

Trainer coach Arjan Taaij had een verrassing voor zijn tegenstander in huis. Hij liet teamcaptain Wytze Kooistra, die meteen de 2-2 en 3-3 erin timmerde, op mid beginnen.  Verder stonden Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Stijn van Schie, Niels de Vries, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté in de basis.  Na de 3-3 liep Noliko door Gronings onzuiver passwerk, met gestolen ballen boven het net als gevolg, uit naar 3-7 en 5-8 bij de eerste technische time out.

Het nerveus gestarte Lycurgus moest in de achtervolging, maar bleef voordurend achter de feiten aanlopen,  mede omdat Jelte Maan profiteerde van een sterke serve van Jolan Cox waarbij hij twee te ver doorgeschoten servepasses knetterhard in een punt veranderde. Bij 9-14 ging Lycurgus de time out in, bij 11-16 stonden de teams bij de tweede technische time out weer aan de kant.

Na de 12-16 liep Noliko Maaseik met ex – Lycurgiaan Blankenau aan serve uit naar 13-20, in de eindfase konden blokpunten van Stijn van Schie en Auke van de Kamp nog wat puntjes van het verschil afhalen maar bij lange na voldoende om Maaseik in de problemen te brengen. Via 16-22 en 19-23, time out Maaseik, werd het na een score van Jelte Maan en een uitgeslagen aanval van Lycurgus 19-25.

De tweede set gaf een ander spelbeeld te zien. Lycurgus werkte een aantal keren een kleine achterstand weg en nam het initiatief over bij de big points. Na de side out voor 3-3 scoorde Frits van Gestel de 4-3, Bruno sloeg in het net en de thuisploeg had twee puntjes verschil op de borden. Lycurgus ging met 8-5 voor de technische time out in, maar  toen het van 9-7 naar 9-11 ging haalde Taaij de ploeg naar de zijlijn, met een foutserve als vervolg. Het initiatief ging na 11-12 naar Lycurgus, een ace van Stijn van Schie en een kill – block van Auke van de Kamp maakten 14-12, hetzelfde duo zorgde wat later voor 16-13.

Lycurgus hield blokkerend Maaseik in de greep en bleef met minimaal verschil bij 17-15 en 18-17 nipt voor. Voor een te enthousiast protesterende Taaij, na een volgens hem via touché uitgeslagen aanval was er geel, bij 19-19 en 20-20 was er evenwicht. Toen de scheids de cross court geslagen smash van Jelte Maan uit zag werd het 22-20 en ging Maaseik de time out in. Met een foutserve tot gevolg. Wytze Kooistra scoorde de 23-21, op 24-22 maakte Stijn van Schie het verlossende punt voor de 1-1 setstand.

Met 1-1 aan de derde set beginnen had de Groningers de energie moeten geven om volle vaart door te gaan, echter nam Maaseik het heft vanaf de eerste opslag in handen. Jolan Cox en een blokpunt maakten 0-2, bij 3-7 ging Lycurgus al de time out in en bij 3-8 stonden ze verplicht weer aan de kant. Met Wytze Kooistra aan serve en van Schie en van Gestel scorend aan het net werd het verschil tot één puntje terug gebracht bij 7-8 en op de side out kon Lycurgus tot aan 11-13 in het spoor blijven. Bij 11-15 opnieuw een time out, bij 12-16 stonden ze weer verplicht aan de zijlijn.

Maaseik liep verder uit door scores van Jolan Cox (13-18), van Schie kon twee keer scoren, waarna een tweemansblok van Tammemaa en Bruno en een netfout van Lycurgus de Belgen op 15-21 zette. Trifon Lapkov kwam erin, Dennis Borst was er al wat eerder ingewisseld, maar ook zij konden geen ommekeer bewerkstelligen. Jay Blankenau velde in de eindfase het vonnis over zijn vroegere werkgever, eerst blokkeerde hij 16-23 tegen de vloer en op 17-24 scoorde hij met een slimme tweede bal.

De openingsfase van set vier was weer voor Maaseik.  De 1-3 achter werden met een blok en een ace van Stijn van Schie weggewerkt, en de 5-7 ging na onder andere een mislukte midcombinatie van Maaseik naar 8-5. Op 10-10 sloeg Maaseik twee keer achter elkaar uit, ging de time out in, Cox scoorde, waarop een driepunter van Lycurgus volgde, waarin twee keer een punt voor Kooistra.  Ook de 16-12 zette de routinier op de borden en even later de 17-13 via opnieuw een scorende midaanval. Een beslissende vijfde set leek in de maak, maar de moeizaam opgebouwde voorsprong werd door Lycurgus ook weer makkelijk weggegeven.

Het begon met de foutserve van Kooistra, daarna twee uitgeslagen aanvallen van Lapkov, time out Lycurgus, een Maaseik blokpunt en nogmaals een wel heel ver buiten de lijnen gemikte aanval van Stijn van Schie. Met een serie van zes punten stond Maaseik ineens op 17-19. Bij 18-21 haalde Taaij de ploeg weer naar de kant. Maar het Lycurgus foutenspook was nog niet uit het Alfa – College verdwenen. Met een foutserve (19-22), uit (19-23) en nog een foutserve (21-24) kwam Maaseik makkelijk aan de punten in de beslissende fase. Cox sloeg de 22-25 en 1-3 op de borden.

Teamcaptain  Wytze Kooistra herkende de ploeg in de laatste fase niet. ‘ Je hebt ze eigenlijk klem in die fase om 2-2 te spelen en een goede uitgangspositie te creëren om de wedstrijd misschien te winnen. Als er dan zoveel ballen achter elkaar niet ingaan dan denk ik hmmm. Dat herken ik niet zeg maar. Dat zou niet ons team moeten zijn.’ Mora Sabaté had ook zo zijn verhaal. ‘We zijn een beetje gefrustreerd. We hadden gehoopt deze wedstrijd te winnen en hadden daar ook kansen voor, maar de fouten aan het eind braken ons op.’

De punten van Lycurgus kwamen onder andere op naam van Stijn van Schie 24,  van de Kamp 14 en Kooistra 10,  bij de Belgen werd Cox met 21 punten de meest scorende man, Jelte Maan kwam tot 8 punten. Libero Dronkers kwam 34 keer in actie op de serve van Lycurgus, 2 keer ging het mis. Michiel Ahyi werd door Maaseik niet ingezet. De eigen score bedroeg 63/65, de foutenlast 32/20.

gh @ Vizier op Volleybal, bron o.a. website Abiant Lycurgus. Foto’s CEV.