CL: Nimir Abdel-Aziz via golden set naar halve finale.

VoV, 16-03-2023. 5:59 uur. Gisteravond werden de eerste returns in de kwartfinale van de Champions League bij de mannen gespeeld. Halkbank Ankara van Nimir Abdel-Aziz ging op bezoek bij Civitanova in Italiƫ en had daar, na de 3-1 thuiszege, aan twee sets in de wedstrijd of het winnen van de golden set voldoende om door te gaan naar de halve finale.

Het werd voor 3.300 toeschouwers een uitermate enerverend duel met daarin hoofdrollen voor Nimir Abdel-Aziz en Ivan Zaytsev. Dat werd na de 21-21 in de eerste set meteen duidelijk. Abdel-Aziz en Zaytsev werden door hun spelverdelers in de beslissende fase van de set keer op keer gezocht en zij scoorden tot aan 31-29 de belangrijke big points. Niet allemaal, want in de poging om via de serve maximale druk uit te oefenen ging de opslag van hen ook nog wel eens mis.

Civitanova kwam via Zaytsev bij 24-23 op setpoint, via foutserves kregen ze bij 25-24 en 26-25 opnieuw setpoints. Een uitgeslagen aanval van de thuisploeg zette Halkbank bij 26-27 op setpoint, Nimir Abdel-Aziz werkte het setpoint bij 28-27 weg, maar na de 29-29 sloeg Civitanova zich naar 31-29 en 1-0.

In de tweede set pakte de thuisploeg een 2-0 voorsprong in sets, na de 18-18 namen ze drie punten afstand (21-18) en via 22-20 wonnen ze de set met 25-20. De derde set ging met 23-25 naar de Turkse ploeg. De voorsprong bij 14-18 slonk naar 20-21 bij het begin van de big points, maar op 23-24 deelden de gasten de beslissende klap uit voor de 2-1 stand.

Halkbank had nog een set nodig om door te gaan, maar ze slaagden er niet in om die in de reguliere wedstrijd te pakken. De vierde set werd ook een prooi voor Civitanova, dat via Zaytsev en Marlon Yant Herrera de winst met 25-20 naar zich toehaalde. De thuisploeg maakte van een 7-12 achterstand een 15-12 voorsprong en liet zich vervolgens niet meer in de problemen brengen. Via 21-18 pakten ze de winst met 25-20.

De beslissende golden set ging met 12-15 naar de ploeg van Nimir Abdel-Aziz. Na de veldwissel bij 7-8 bleven de teams tot aan 12-12 aan elkaar gewaagd, daarna sloegen de gasten toe. Met 12-15 pakten zij het ticket voor de laatste vier.

Ivan Zaytsev werd met 32 punten de topscorer en MVP van de wedstrijd. Nimir Abdel-Aziz scoorde 26 keer.

Naast Halkbank zijn ook het Poolse Jastrzebski Wegiel en het Italiaanse Perugia door naar de laatste vier. Beide teams schakelden een Duitse tegenstander uit. De Polen versloegen Friedrichshaven voor de tweede keer met 3-0 (14, 20, 16), Perugia had het een stuk lastiger met BR Volleys. Na de 1-3 winst in Berlijn konden ze thuis pas in de vierde set het ticket voor de laatste vier veroveren. Na de 1-2 achterstand in sets wonnen ze de laatste twee sets met 25-17 en 15-13 en sloten dus met 3-2 af.

Vanavond speelt ZAKSA van Twan Wiltenburg nog uit bij Trentino, De Italianen wonnen in Polen met 2-3.