CL: Stuttgart en Conegliano winnen

VoV, 18-12-2019. 3:40 uur. In de Champions League bij de dames kwamen gisteravond twee teams in actie met een Nederlandse speelster in de selectie.

Stuttgart, koploper in de Bundesliga, had in de tweede ronde voor een regelrechte stunt gezorgd door titelhouder Novara in Duitsland met 3-1 te verslaan, gisteravond speelden ze uit tegen Khimik Yuzhny, dat één puntje uit de voorgaande twee wedstrijden behaalde. Stuttgart staat op vier punten.

Stuttgart kwam via Juliet Lohuis op 3-6 voor in de eerste set, wat later scoorde Krystal Rivers een aantal punten vlot achter elkaar, waardoor Stuttgart naar 10-14 kon uitlopen. Yuzhny kwam na de time out terug naar 14-15, maar raakte ook weer achterop. Door scores van Rivers en Lohuis. Na 19-24 was het nog even spannend toen de thuisploeg tot 22-24 terugkwam, Rivers maakte het daarna met haar elfde punt in deze set via een driemeter aanval af.

In de tweede set bouwde Stuttgart gestaag een mooie voorsprong op (5-8, 8-13, 10-18) en liep uit naar 15-24. Het duurde even voor het setpoint verzilverd werd, maar via 16-25 kwam de stand op 0-2. Juliët Lohuis pakte in deze set 5 punten mee.

Na de 11-12 voor Stuttgart in de derde set kantelde de score naar het voordeel van de thuisploeg. Het werd 19-13. Rivers ramde vervolgens vele malen raak en bracht de stand op 22-21, de 23-21 werd met luid applaus en veel gejubel verwelkomt. Op 24-22 sloeg Rivers uit, waarmee de strijd dus weer openlag bij een 1-2 setstand. Rivers had inmiddels 22 keer gescoord, Juliet Lohuis 9 keer.

Yuzhny lag de hele vierde set voor (8-5, 13-10, 21-17 en 24-20), maar kreeg in de finale ondanks verwoede pogingen het setpoint voor de 2-2 setstand en de tiebreak niet op het scorebord. Het werd 24-24 en 26-26, waarna Stuttgart de set voor zich besliste en dus met 1-3 won.

Rivers werd met 29 punten topscorer en tot MVP van de wedstrijd gekozen, Juliet Lohuis kwam tot totaal 10.

In deze poule won Novara uit bij LKS Lodz met 2-3. Stuttgart is nu met 3-7 eerste, Novara en Lodz staan op 3-5 en Yuzhnu op 3-1.

Conegliano, de kersverse wereldkampioen bij de clubteams en koploper in Italië, speelde uit bij Nantes in Frankrijk, dat nog ongeslagen is in deze editie van de Champions League. Net als Conegliano, dat die status behield via een 0-3 zege (22-18-22). Ogbogu 914), de Kruijf (13), Hill 912) en Egonu 911) droegen met de tussen haakjes staande scores bij aan de 41 om 61 eigen score van de ploegen.

Conegliano gaat nu met 3-8 aan kop. Alba Blaj van Femke Stoltenborg en Kirsten Knip speelt in deze poule morgen tegen Vasas Budapest.

In de Champions League bij de mannen moest Perugia van Sjoerd Hoogendoorn het opnemen tegen Warszawa Orlen Paliwa. Perugia heeft twee zeges achter de naam (vs. Benfica en Tours) en Warszana won van Tours en verloor van Benfica. Ook dit duel won Perugia. Met 1-3. Sjoerd Hoogendoorn had in de derde set een invalbeurt en stond in de vierde in de basis. Hij scoorde niet.

Het Belgische Knack Roeselare van Stijn van Schie kwam in poule E in actie tegen Novi Sad, dat nog geen zege kon boeken, terwijl de Belgen er al één achter hun naam hadden staan. Dat werden er via een 2-3 twee. De Belgen kwamen met 0-2 voor maar moesten tot de tiebreak wachten voor ze de winst binnen hadden. Stijn van Schie scoorde 8 punten. Hij stond in de vierde en vijfde set in de basis.,