CL: Twee keer verlies voor landgenoten

VoV, 06-12-2017. 5:37 uur. Gisteravond openden PAOK Thessaloniki (Ramon Martinez Gion) en Noliko Maaseik (Jelte Maan, Just Dronkers, Michiel Ahyi) de 2017 – 2018 editie van de Champions League met hun wedstrijden tegen Sastamala in Finland en Trentino in België.  Het werden twee nederlagen voor de teams met Nederlanders.

Ford Store Levoranta Sastamala schreef geschiedenis door bij hun eerste optreden in het kampioenenbal na meer dan 2 uur ook hun eerste zege te pakken na een 1-2 achterstand in sets. De tweede tot en met de vierde set waren voor meer dan 2.500 toeschouwers bloedstollend spannend met setstanden 27-29, 33-35 en 25-23.  Sastamala won de eerste set met 25-19 en de tiebreak met 15-11.

De wedstrijd werd mede een gevecht tussen Urpo Sivula (28 punten) en onze landgenoot (31 punten).  Ramon was met name in de derde (13 punten) en vierde (7 punten) set erg trefzeker. In totaliteit behaalde hij een aanvallend scoringspercentage van 68%.

De coach van de Griekse club vond dat het net in dit duel niet bepaald hun vriend was geweest. “We maakten te veel fouten (25 om 37) en hadden de strijd in de vierde set moeten beslissen.” Ramon vertelde nadien dat hij zich persoonlijk wel erg goed voelde. “Ik speel in een geweldig team en ben zeer gemotiveerd om te presteren.”  Hetgeen hij dan ook liet zien.

In deze poule spelen verder nog Halkbank Ankara en Friedrichshafen.

Noliko Maaseik, dat Abiant Lycurgus in de voorronde uitschakelde,  verloor in poule E met 1-3 van het Italiaanse Trentino, met Filippo Lanza en spelverdeler Simone Giannelli. Jelte Maan begon niet in de basis, maar na een invalbeurt in de eerste set was dat in de volgende doorgangen wel het geval. Met 12 treffers werden hij en Nicolas Bruno topscorers bij Maaseik. Just Dronkers (foto) kwam 25 keer foutloos in actie op de serve van de Italianen. Bij dit duel floot Koos Nederhoed als 2de scheids.

In de openingsset kwam Jelte Maan bij 11-18 in het veld, met 4-8 en 11-16 waren de Belgen daarvoor met ruime achterstand de time outs ingegaan. Trentino nam bij 14-18, na een score van Maan, even pauze, brak de serie en liep daarna weer uit naar 16-24.

Maaseik had de betere start in de tweede set (van 6-4 naar 8-4), was de voorsprong bij 12-12 weer kwijt en liep vervolgens tot aan 18-18 gelijk op met Trentino. Het blokpunt van Giannelli voor 20-23 betekende het beslissende verschil voor de 23-25 winst.

Maaseik kon in de derde set een 8-13 achterstand helemaal wegwerken, was er bij 14-14 naast,  maar leek in de finale bij 20-22 tegen een 0-3 nederlaag aan te lopen. Jolan Cox en Jelte Maan voorkwamen dat met hun scores voor de 25-23 setwinst. In de vierde set maakte Trentino de winst met 17-25 wel perfect. Na een vroege grote voorsprong van 9-14 lieten ze Maaseik dit keer niet terug in de wedstrijd komen.

Bij Maaseik en Trentino zijn verder ingedeeld het Turkse Arkas Izmir en het Poolse Zaksa.