CL: Winst ter Maat en Tuinstra met Ziraat Bankasi

VoV, 23-02-2024. 5:49 uur. Op woensdagavond stonden de kwartfinales van de Champions League bij de mannen geheel in het teken van zeges van Italiaanse clubs, gisteravond werd nog een Turks-Spaanse confrontatie afgewerkt.  Civitanova (1-3 vs. Halkbank), Trentino (0-3 vs. BR Volleys) en Piacenza (3-2 vs. Jastrzebski Wegiel) hadden hun zege in de heenwedstrijd al op zak, in de vierde partij probeerden Las Palmas en Ziraat Bankasi zich bij dat viertal te voegen.

Voor 3.200 toeschouwers ging de Spaanse thuisploeg furieus van start en ze namen meteen een 4-0 voorsprong in de eerste set, die ze via 10-6 tot 15-7 uitbouwden. Halkbank kon via ter Maat en Anderson na de 20-11 nog iets terugdoen (24-17) maar het verschil was te groot. Via 25-17 werd het 1-0 voor Las Palmas.

Set twee kende aanvankelijk eenzelfde verloop (8-4), maar bij 10-9 was de marge nog maar één puntje. Las Palmas bouwde dat via o.a. scores van Bruno uit naar 17-14, bij 17-18 had de ploeg van ter Maat en Tuinstra zich eerst naast en nu ook voorbij de thuisploeg geslagen. Las Palmas nam de leiding bij 23-22 weer over, echter zorgde een hattrick aan punten van Ziraat voor de 23-25 en de 1-1 stand.

Ziraat Bankasi liep in set drie na de 10-12 uit naar 10-14, time out Las Palmas, en kwam door een kill-block van Matthew Anderson bij 14-21 heel ver voor. Op de 17-21 stand ging de Turkse ploeg de time out in, ter Maat zorgde even later voor de 19-23. Na de 19-24 maakten twee foutserves een eind aan de set.

De ploeg van ter Maat had de beste start in de vierde set (0-3), maar daarna wisselden de teams elkaar met de regelmaat van de klok aan de leiding af. Zo werd 7-5 een 12-13 tussenstand, 15-14 werd 17-19 en bij 21-21 ging het om de tiebreak af te dwingen of de winst binnen te halen. Het werd de winst binnenhalen, Ziraat pakte de side out en het breakpoint (21-23) en hield dat verschil vast voor de 23-25 en 1-3 winst.

Teams scoorden aanvallend evenveel punten (51 om 51), Ziraat maakte blokkerend meer punten (5 om 12), Las Palmas kreeg meer aces (7 om 1) op naam. Voor Ziraat Bankasi scoorden ter Maat en Anderson de meeste punten (16), topscorer werd Bruno van Las Palmas met 21 treffers. Tuinstra speelde niet.