CL: Zege Novara bij Stuttgart

VoV, 13-03-2019. 5:25 uur. Gisteravond begonnen de kwartfinales bij de Champions League dames met de wedstrijd Allianz MTV Stuttgart (Deborah van Daelen) vs Igor Gorgonzola Novara (Celeste Plak). De huidige koploper van de Bundesliga plaatse zich sensationeel als eerste Duitse ploeg ooit bij de laatste acht. Novara kwam zonder ook maar een set te verliezen in de poulefase in de kwartfinale.

Het werd een prachtig duel, met aan Duitse kant Krystal Rivers (16 punten) en Mallory mcCage (10 punten) als meest scorende speelsters en als grootste smaakmaker bij de Italiaanse dames Paola Egonu, die maar liefst 33 keer scoorde. En verder Michelle Bartsch en Cristina Chirichella met beide 14 treffers. Celeste Plak had bij Novara 2 invalbeurten met één opslag en één aanval, Deborah van Daelen kwam drie keer via de dubbele wissel binnen de lijnen, ze scoorde 3 keer. Met een 1-3 zege middels de setstanden 19-25, 24-26, 25-19 en 20-25 zette Novara een grote stap richting halve finale.

Novara nam een vlotte 2-6 voorsprong in de eerste set, hield het verschil ruim in hun voordeel (6-11). zag echter de thuisploeg door onnauwkeurige aanvallen bij 12-14 (time out) en 15-16 heel dicht bij komen. Maar dan zijn er altijd Egonu en Chirichella (beide 6 punten in de ze set), die de Italiaanse ploeg weer een zetje in de goede richting geven. (17-22).  Celeste plak viel op 19-24 in maar hoefde niets te doen om haar ploeg met 19-25 te laten winnen.

De tweede set was een echte thriller, met het publiek op de banken, neen op het puntje van de stoel. Stuttgart bracht Novara aan het wankelen en had bijna de eer om Novara het eerste setverlies in deze editie van de Champions League toe te brengen. De 5-8 achterstand maakte Rivers bij 10-10 ongedaan, en 13-14 achter werd 17-14 voor. Egonu hield Novara in de running met een fors aantal rake klappen. Bij 19-20 waren de rollen weer omgedraaid. In de spannende eindfase maakte haar ace er 24-26 en 0-2 in sets van.

Stuttgart wilde echter voor een kleine 1.800 luidruchtige fans niet capituleren en vocht zich in de derde set via gevarieerde aanvallen naar een 7-3 voorsprong. Novara kwam terug. Egonu nam haar ploeg bij de hand (7 punten in deze set) en had bij 15-16 van een nadeel een voordeel weten te maken. Stuttgart hield de foutenlast laag (2 scores in deze set voor Novara) en kon bij de tegenstander wel de nodige fouten afdwingen (8 scores van Novara voor Stuttgart). Met een 6 om 2 score maakten ze van 15-16 de 21-18 tussenstand, waarna ze met 25-19 wonnen. En dus de eerste ploeg waren die Novara een setnederlaag bezorgde in dit toernooi.

Stuttgart zag een 5-2 voorsprong in de vierde set verloren gaan. Egonu en Chirichella scoorden aan de lopende band tot aan 6-14, Stuttgart wilde niet van opgeven weten maar kon eenvoudig weg niet tegen het Italiaanse aanvalsgeweld op. Via 9-16 en 17-21 ging de set met 20-25 verloren. Novara maakte in deze set 24 eigen punten en gaf er 6 weg.

Teamcaptain Deborah van Daelen zei na afloop dat Novara de hele wedstrijd de ‘hete adem’ van Stuttgart in de nek moet hebben gevoeld. “Het was steeds erg close, maar je kunt je niet veroorloven fouten te maken tegen topploegen als Novara. We hebben er keihard voor gestreden en het was fantastisch om voor onze geweldige fans deze wedstrijd te kunnen spelen”

Na deze 1-3 zege heeft Novara op 21 maart aan twee setjes genoeg voor de halve finale.