Compaen verliest met neuslengte

VoV, 04-10-2020. 16:54 uur. Compaen heeft zaterdag met een neuslengte verschil verloren. Er moest, om in wielertermen te blijven, een fotofinish aan te pas komen. Velo ging met 17-15 in de vijfde set net iets eerder over de meet. Na twee gewonnen etappes in de Tour de Topdivisie was er dus in het Westland het eerste verlies voor de Oostzaanse volleyballers.

Gedemoraliseerd hingen ze na afloop op de spelersbanken en de vloer. De nederlaag met het kleinst mogelijke verschil was hard aangekomen. Natuurlijk wisten de Compaeners dat op dit hogere niveau de zegereeks niet oneindig kon zijn, maar dit was wel heel zuur.  Er waren namelijk volop kansen op meer tegen het altijd lastig te bestrijden Velo. Bij de tussensprints na de eerste (19-25) en tweede (21-25) set leek Compaen in gewonnen positie. Jasper Geerdink deed veel kopwerk en hield het tempo hoog.

Hij finishte uiteindelijk met negentien aanvalspunten en een rendement van 45 procent. Waar hij vorig seizoen in deze wedstrijd tot zijn eigen ongenoegen de bal nauwelijks op de grond kreeg, was de 19-jarige Zaandammer nu in offensief opzicht de grote leider. Spelverdeler Koen Baas stippelde tactisch sterk een winnende koers uit. Aan de kant verzaakten de Velo-volleyballers nogal eens door de bal in het net of buiten de lijnen te plaatsen.

Compaen had in dit deel van de wedstrijd de regie in handen. De beloftes leken eindelijk weer eens te winnen van de gelouterde kasseienstoempers uit Wateringen. In de derde set nam Velo het initiatief vanaf 17-16 over. De overtuiging verdween bij de Oostzaners. Ook de entree van nieuwkomer Siebe Korenblek kon daarin geen verandering brengen. Met ouderwets vechtvolleybal, vaak op het randje van wat technisch toelaatbaar is, kwam de thuisploeg via 25-19 terug in de wedstrijd.

Compaen leek in de vierde set, met Korenblek voor Jason Hartman in de beginopstelling, de draad van de eerste en tweede speelperiode weer op te pakken. Bij 11-15 en 14-17 leek het gat geslagen, maar bij 17-17 was alles weer mogelijk. Hierna ontpopte zich een enorm boeiend schouwspel waarbij beide teams elkaar geen duimbreed toegaven. Op 22-24 was Compaen nog maar één succesvolle smash of blokkering van de overwinning van de wedstrijd verwijderd. Het mocht niet zo zijn (27-25).

De vijfde set kende een grillig verloop. Na 4-6 en 5-7 werd het 12-9 en 13-10. Hierna liet Compaen zien dat het niet voor niets veertien zwaarden op het zeeblauwe shirt draagt. De Oostzaners vochten zich terug tot 13-13. Verschillende matchpoints werden weggewerkt, maar bij 17-15 was het einde wedstrijd.

Met een voorsprong van 0-2 in sets en 22-24 in de vierde set verzuimde Compaen het vertrouwen na de geslaagde seizoenopening een nieuwe boost te geven. Er zou worden afgerekend met angstgegner Velo en getoond zou worden dat ook zonder de afwezige grote motoren Jesse Koopman en Daniël Homburg het team tot grote daden in staat is. In de wetenschap dat in de komende weken de kampioenskandidaten Volley Tilburg en Zaanstad op bezoek komen, was dat een prettige bijkomstigheid geweest.

gh @ VoV, verslag door Marcel Vermeulen. Foto: Tjerk Laan Fotografie,  Jasper Geerding deed het meeste kopwerk (archief)