Lycurgus wint Supercup voor vijfde keer

VoV, 05-10-2020. 4:34 uur. Amysoft Lycurgus heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. In Ede werd Active Living Orion in de finale om de Supercup met 3-1 verslagen. Aanvoerder Dennis Borst blokte het laatste punt binnen. De setstanden waren 25-19, 25-23, 23-25 en 25-21.

Er werd op gepaste wijze een feestje gevierd in een totaal lege Van der Knaap hal. Een aparte sfeer, maar een prijs is een prijs. Het was de vijfde keer dat Amysoft Lycurgus in de finale stond en met evenzovele zeges blijft de status qua Supercup finales ongeslagen. Het is de tiende prijs in de geschiedenis van de club.

De eerste set bracht wat we tot nu toe in de oefencampagne gezien hadden. Met veel servedruk en energie de tegenstander te lijf gaan. Met Jerome Cross, Auke van de Kamp, Bennie Tuinstra, Dennis Borst, Hossein Ghanbari, Steven Ottevanger en Luke Herr in de basis.

Een blok van Ghanbari zorgde voor 8-4. Deze marge bleef gedurende de set in stand. Herr koos in de spelverdeling voor veel variatie, de blokkering functioneerde en dat maakte Amysoft Lycurgus in het eerste bedrijf tot een overtuigend geheel. Een prima serve van Cross op setpoint zorgde bij zoveel problemen bij Orion dat ze de aanval uitsloegen; 25-19.

In de tweede set kende de ploeg van coach Arjan Taaij een hele matige fase. Een 8-5 voorsprong veranderde in een 15-9 achterstand. De serveserie van Jasper Diefenbach bracht veel problemen. Tuinstra werd gewisseld voor Erik van der Schaaf. Dat bracht meer schwung en serverend ging het beter. Een slim tikje van Ghanbari betekende 19-19 en lag de afloop van de set weer helemaal open. Het werd nog 21-22, maar daarna was de overtuiging en power voldoende aanwezig om de bijna verloren gewaande set toch nog binnen te trekken. Van de Kamp maakte het na een rally direct af; 25-23.

Aan het begin van set 3 leek de wedstrijd in het voordeel van Amysoft Lycurgus uit te vallen. Een keiharde knal van Cross betekende al 11-7, maar het lukte niet om de voorsprong intact te laten. Tuinstra zat niet lekker in de wedstrijd en werd bij 18-18 vervangen door Van der Schaaf. Bracht dit in de tweede set de ommekeer deze keer niet. Orion bleef erin geloven en het ontbrak bij Amysoft Lycurgus aan een paar procentjes scherpte. Het gevolg was setverlies met 25-23.

In de vierde set trok Amysoft Lycurgus de wedstrijd er uiteindelijk uit. Zonder nog tot echt goed niveau te komen. Het liep tot 7-7 in de pas, waarna een sprintje getrokken werd. De sterk ingevallen Van der Schaaf, die de vierde set begon en tot het eind bleef staan, tekende voor 18-14. Daarna was het vooral Van de Kamp die goede dingen deed. De olijke aanvaller timmerde de ene na de andere bal binnen.

Een aanval rechtdoor over het blok van Van der Schaaf resulteerde in drie matchpoints; 24-21. Na de serve van Herr zorgde een venijnig blok van Borst zorgde voor een bescheiden feestje in bijzondere omstandigheden.

Komende zaterdag begint de competitie met een uitwedstrijd in Zevenhuizen tegen RECO ZVH.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Lycurgus.