Vizier op volleybal

 

Competitieformat Eredivisies gewijzigd

VoV, 21-08-2020. 11:25 uur. Op 10 oktober begint het nieuwe seizoen voor de Eredivisies en uiterlijk op 20 april 2021 moet het seizoen 2020-2021 afgelopen zijn, hetgeen bijna een maand eerder is dan in het verleden. Vanaf 21 april 2021 dienen de internationals beschikbaar te zijn om voor de nationale ploegen in actie te komen.

Dit is de reden dat de Nevobo de opzet van de competitie heeft aangepast ten opzichte van voorgaande jaren. De kampioenspoule zal volgend seizoen uit de beste vier teams van de reguliere competitie bestaan en niet zoals de laatste jaren uit de geschoonde top zes, als het Talent Team Papendal daar bij stond.

Door deze opzet te kiezen wordt het aantal wedstrijden in de kampioenspoule gereduceerd, de play-off finale om het landskampioenschap blijft hetzelfde: een best-of-five reeks tussen de top twee van de kampioenspoule.

Verdere uitleg van het format: Net als in het verleden neemt het Talent Team niet deel aan de kampioens- of degradatie poule.

Kampioenspoule: Als het Talent team bij de eerste vier eindigt neemt de nummer vijf van de reguliere competitie de plaats van het Talent Team in de kampioenspoule over.  De eindstand van de reguliere competitie levert voor de top vier respectievelijk 3, 2, 1, 0 punten startbonus op in de kampioenspoule. De op de plaatsen 1 en 2 van de kampioenspoule geëindigde teams spelen de play-off finale.

Play-off finale: Er wordt gespeeld tussen de op de plaatsen 1 en 2 geëindigde teams in de kampioenspoule volgens het systeem “best of five”. Het op de eerste plaats in de kampioenspoule geëindigde team begint met een thuiswedstrijd. De winnaar is kampioen van Nederland.

De eindstand van de play-off finale, gevolgd door die van de kampioenspoule respectievelijk degradatie poule is bepalend voor het (vervangende) recht op deelname Europacup.

De degradatie poule bestaat uit vijf teams: De teams die niet in de kampioenspoule spelen, komen uit in de degradatie poule. De eindstand van de reguliere competitie levert deze teams respectievelijk 4, 3, 2, 1, 0 punten als startbonus op. Het op plaats vijf geëindigde team van de degradatie poule degradeert naar de Topdivisie.

gh @ VoV, bron Nevobo. Foto Jan van den Noort.