Vizier op volleybal

 

CEV zwijgzaam over gedevalueerd EK U19 (v)

VoV, 21-08-2020. 13:00 uur. De Europese Volleybalbond (CEV) heeft voor de periode van 22 augustus tot 30 augustus de strijd om het EK U19 bij de dames op het programma staan.

In Bosnië en Herzegovina staan/ stonden de wedstrijden voor de ploegen uit Servië, Slowakije, Polen, Wit-Rusland, Italië en het gastland gepland. In Kroatië zullen/ zouden Turkije, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Rusland en het gastland voor een plek in de halve finale gaan.

De eerste wedstrijden staan zoals gezegd voor 22 augustus, morgen dus, op de agenda. Wat ons ten zeerste verbaasd is dat het CEV tot nu geen enkele melding heeft gedaan van de annulering van de deelname door de teams van Duitsland, Italië en Rusland.

Deze ploegen hebben zich namelijk een paar dagen voor begin van het EK U19 teruggetrokken, onder andere omdat de veiligheid in verband met corona niet voldoende door de organisatie gegarandeerd kon worden.

De Duitse bond hield met instanties (buitenlandse zaken, consulaat in Kroatië), ouders en speelsters ruggenspraak en concludeerde dat deelname niet verantwoord was. Er kon vanuit de organisatie geen 100% garantie voor de veiligheid van speelsters en staf gegeven worden. “Het was een zeer moeilijke beslissing, maar de gezondheid en veiligheid van onze teams gaat voor alles, voor toekomstige internationale Europese jeugdtoernooien zullen we dezelfde maatstaven hanteren”, aldus een Duitse verklaring.

Ook Rusland annuleerde de deelname. Met een argumentering die vergelijkbaar is met de Duitse. Ook was deelname in verband met de coronapandemie al niet opgenomen in de Russische volleybalkalender voor de U19 damesploeg.

De Italiaanse volleybalfederatie kon in verband met de coronavoorschriften inzake het reizen naar/ en vanuit het buitenland geen team afvaardigen naar Bosnië en Herzegovina. Er werd naar oplossingen gezocht, het CEV werd zelfs gevraagd het EK uit te stellen, maar er was voor de Italiaanse ploeg geen alternatief dat deelname alsnog mogelijk maakte.

Zegt dit ‘zwijgen over de afzeggingen’ iets over de geloofwaardigheid van de Europese bond, die op 17 augustus nog een artikel publiceerde, waarin geen enkele melding hierover werd gedaan en ook in de wedstrijdschema’s per heden staan de niet deelnemende landen nog gewoon genoemd. Wellicht zullen de teams die er niet zijn gewoon een 3-0 (3 x 25-0) nederlaag in de uitslagen krijgen, waarmee de kous dan af is.

Wel werden in dat bewuste artikel de genomen maatregelen opgesomd en werd eraan toegevoegd “We hope en strongly believe that everything will go as planned”, maar blijkbaar zat dat er dus niet in of was dat een toevoeging tegen beter weten in!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.