Continental Cup: Oranje (v) naar de finale

VoV, 26-06-2021. 4:11 uur. Na de overtuigende winst op Estland en de winst via de golden match tegen Spanje stonden de Nederlandse dames beachduo’s in de halve finale. Tegenstander was Noorwegen, dat op de vorige twee toernooidagen Frankrijk en Oostenrijk voortijdig naar huis liet vertrekken.

Om 17.00 uur speelden Van Iersel en Ypma tegen Helland-Hansen en Hjortland.

De eerste set was er een om eigenlijk snel te vergeten, Oranje scoorde niet, tot aan 4-12 hadden ze pas één punt gemaakt (voor zichzelf), daarna ging het scorend gelijk op en bleef het verschil een punt op vier, vijf, zes. Via 8-13 en 11-16 ging de set tenslotte via 14-18 met 15-21 naar de Noorse dames.

De tweede set was van een heel ander kaliber wat Oranje betreft. Er werd geknokt en gevochten voor elke vierkante centimeter zand en van Iersel leek in deze set en de volgende bij vlagen wel een Vliegende Hollander, Speedy Gonzales en Road Runner (to Tokyo) in één en dezelfde persoon. Zo ging ze op eigen helft tekeer, in de allerbeste betekenis van het woord.

Na de 2-5 achterstand was werd het na 6-8 achter 9-8 voor Oranje. Bij 14-11 was het verschil gemaakt, Noorwegen kwam nog terug naar 14-13 maar beide partners in het NL-team namen punten voor hun rekening en liepen zo uit naar 20-15. Op 20-17 ging Nederland de time out in, waarna van Iersel de set afmaakte.

In de derde set leek Noorwegen toch nog met de winst aan de haal te gaan toen ze een 11-10 achterstand veranderden in een 13-11 voorsprong. Opnieuw liep en dook van Iersel alle gaatjes dicht en scoorde daarnaast ook nog belangrijke punten. Zoals de 12-13. Oranje kwam voor met 14-13, Noorwegen werkte een paar matchpoints weg, maar bij 16-15 was het opnieuw Marleen van Iersel die scoorde en met haar punt de winst binnenhaalde.

Om 18.00 uur nam het duo Stam/ Schoon het op tegen Lunde/ Olimstad en leed een onverwachte 0-2 nederlaag via de setstanden 20-22 en 15-21. De Noorse talenten bleker een constanter niveau te hebben en te behouden dan het Nederlandse duo.

In de eerste set bleek al meteen dat het geen makkie zou worden, want de jeugdige Noorse dames gaven niks toe. Via een gelijk opgaande eerste set met tussenstanden 4-3, 7-7, 10-11, 14-14 werd het bij de vijfde veldwissel 17-18. Een Noorse foutserve en een uitgeslagen aanval maakten na de 17-19 de 19-19. Via een foutserve van Katja Stam ging de set vervolgens met 20-22 verloren.

In de tweede set ging het al vlot in het begin de verkeerde kant op (1-4), maar het echte verschil maakte Noorwegen na de 7-9 tussenstand. Ze liepen uit naar 7-13 en leverden daarna maar weinig punten meer in richting de bigpoints. Na foutserves over en weer werd de 13-18 een 14-19 stand, waarna de set met 15-21 naar Noorwegen ging.

Er was dus een golden match nodig en om uit te maken welk team naar de finale zou gaan kregen Stam/ Schoon de kans om de nederlaag van eerder op de dag tegen Lunde/ Olimstad recht te zetten.

En die mogelijkheid benutte het NL-duo gretig. Na 21-18 en 18-21 was er volkomen evenwicht in sets en punten en moest de tiebreak de beslissing brengen. Het zag er niet best uit toen de Noorse dames een 1-5 voorsprong namen en in de flow van de tweede set doorgingen. Stam/ Schoon, die niet van opgeven wisten en voor hun Tokyo-ticket zich drie slagen in de rondte knokten, kwamen echter terug in de wedstrijd.

Het matchpoint was om in te lijsten of als reclamespotje voor het beachvolleybal te gebruiken. Raïsa verdomde het om de bal in het zand te laten vallen en redde een paar keer geweldig, waarna ze haar visitekaartje met een plaatsbal in het achterveld voor de zoveelste keer naar de andere kant van het net verstuurde. Hetgeen goed was voor de winst.

De andere halve finale ging tussen Griekenland en Rusland. Hieruit kwam Rusland met de duo’s Ksenia Dabizha/ Daria Rudykh en Mariia Bocharova/ Maria Voronina als beste uit de strijd en zij zijn dus vandaag vanaf 12:00 uur de te kloppen ploeg om op de hoogste trede van het podium te komen, met naast de gouden medaille tevens het virtuele startbewijs voor Tokyo.

Wij houden u op de hoogte hoe het afloopt.