Vizier op volleybal

 

Continental Cup: Ook Oranje (m) naar finale.

VoV, 26-06-2021. 4:18 uur. Estland en België waren voor de Nederlandse mannen beach duo’s geen te hoge hindernissen om hen de doorgang naar de halve finale te versperren. Beide keren met een 2-0 zege, beide teams wonnen hun partijen, als resultaat van hun partijen. In de halve finale was Letland de tegenstander.

Om 19.30 uur speelden Boermans/ de Groot tegen Rinkevics/ Bedritis. In deze partij waren de Nederlanders oppermachtig, de Letten leken slechts een trainingspartner die meededen om de Nederlanders meer eer en glorie te bezorgen. Met de nodige blokpunten van Boermans en toverballen van de Groot kreeg de tegenstander geen enkele kans op een goed resultaat.

Via 7-2, 13-9 en 17-12 koersten de Nederlanders rechtstreek op setwinst af in de openingsset. Na twee prachtige redding van de Groot scoorde hij zelf het setpoint voor de 20-13 stand, Boermans sloeg in de volgende rally via ‘blok-uit’ de 21-13 zege op het scorebord.

In de tweede set fungeerde het Letse duo als figuranten in de ‘Boermans/ de Groot’ show, dat het publiek wel wist te waarderen en waarvoor ze regelmatig de handen op elkaar brachten. Na 3-2 liep Oranje uit naar 18-3, een tussenstand die bij de technische time out niet vaak in de boeken zal hebben gestaan. De set werd met 21-6 vakkundig afgemaakt voor de 2-0 zege en de 1-0 stand.

Om 20.30 uur stonden Varenhorst/ Penninga tegenover Samoilovs/ Smedins, die ervoor kozen om Penninga als servetarget onder druk te zetten. Het NL-duo speelde alsof ze altijd al een koppel vormden en niet pas sinds deze week een gelegenheidsduo.

Na de met 18-21 verloren eerste set moest het dus in de tweede en derde gebeuren om niet tot een golden match veroordeeld te worden. Penninga groeide in de wedstrijd, redde de ballen in het achterveld en Varenhorst nam de taak als blokkeerder en afmaker met verve op zich. Dit leidde na de met 18-21 verloren eerste set wel tot een spannende en zenuwslopende finale in de tweede, maar daarin bleef Oranje met 24-22 aan de goede kant van de score.

En of iedereen met een zwak hart nog niet genoeg op de proef was gesteld deden beide ploegen het in de derde set nog eens dunnetjes over. Een 7-10 voorsprong van de Letten kon Oranje niet van de wijs brengen en vastberaden gingen ze door met alles geven en het geloof in eigen kunnen.

Het eerste matchpoint voor Samoilovs  Smedins (13-14) maakte Penninga met een bal op de lijn ongedaan, even later bij 16-15 kwam Oranje op matchpoint. Met een smash via de handen werd de winst met 17-15 binnengehaald voor de 2-0 setzege en de 2-0 Nederlandse wedstrijdwinst.

Vandaag vanaf 16.15 uur gaat het tegen Zwitserland om een Olympisch startbewijs voor Varenhorst/ van de Velde, die wegens een blessure dit toernooi vervangen wordt door Penninga. Bij Zwitserland spelen Heidrich/ Gerson voor het ticket, en zij worden in die strijd bijgestaan door Krattiger/ Breer.

Wij houden u op de hoogte hoe het afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV