VNL-dames: Het goud is weer voor USA

VoV, 26-06-2021. 5:00 uur. Na de halve finales van eergisteren, waarbij Brazilië (3-1 vs. Japan) en USA (3-0 vs. Turkije) er met de winst vandoor gingen blikten passer/ loper Gabi Guimares (Brazilië) en spelverdeelster Jordyn Poulter (USA) als onderstaand op die halve finales terug:

Gabi: ”Natuurlijk zijn we blij en trots dat we de finale gehaald hebben, want we weten dat Japan een zeer lastige tegenstander is, ze geven nooit op en hebben een geweldige hoge en lage verdediging. We hadden moeilijke fases in de wedstrijd, maar de invalsters brachten nieuwe energie en sleepten ons over het dode punt heen.

En nu willen we tegen USA het goud pakken, twee jaar geleden gaven we de titel na een 2-0 voorsprong uit handen. We weten nog niet wie er tegen USA spelen, maar geloof maar dat we allemaal de gouden plak voor al onze Braziliaanse fans mee naar huis willen nemen.”

Jordyn Poulter: We begonnen erg sterk, maar in de tweede set was de Turkse druk erg hoog. Op een gegeven moment stonden we acht punten achter, toen veranderden de invalsters (Drews, Robinson) het momentum in ons voordeel. Tegen Brazilië zal het weer een goede wedstrijd moeten worden, zij hebben net als wij een erg sterk team. We willen er een goede wedstrijd van maken en met winst afsluiten.”

En dan de finale, om 19:30 uur gisteren werd er aangefloten en stonden bij USA Poulter, Wong, Thomson, Larson, Bartsch, Akinradewo en Washington binnen de lijnen en bij Brazilië Macris, Brait, Tandara, Fé Garay, Gabi, Carol en Gattaz.

USA vocht zich na een verloren eerste set (26-28) terug in de wedstrijd, pakte de volgende twee met minimaal verschil (twee keer 25-23), waarna ze het goud met 25-21 binnenhaalden.

In de openingsset kwam USA met 17-13 en 19-15 achter, voornamelijk omdat Carol en Tandara bleven scoren. Jordan Larson maakte de gelijkmaker bij 21-21 en bij 24-26 dacht USA na een blok van Akinradewo de winst binnen te hebben, maar de video challenge liet een netfout zien, waardoor het 25-25 werd en Brazilië even later met de handen in de lucht van het veld stapte. Via 26-28 pakten zij de zege.

USA stond in de tweede set bij de tweede technische time out nog twee punten achter, maar wist bij het begin van de big points een 20-19 achterstand te veranderen in 20-22. Brazilië kwam ernaast, maar niet voorbij (22-24). De set ging met 23-25 naar de USA.

Ook in de derde set waren de ploegen aan elkaar gewaagd en was er alleen in de eerste helft van de set bij 4-2, 5-3, 9-7 en 11-8 mogelijk beslissend verschil. Vervolgens werd er met de gelijke standen 12-12, 16-16, 20-20 en 23-23 naar de setfinale toegewerkt. Na setpoint bij 23-24 blokkeerde Jordyn Poulter Gabi af en scoorde met haar blokpunt de 23-25 voor de 1-2 stand in sets.

Natalia verving in de vierde set Fé Garay en Brazilië pakte in een mum van tijd een 5-0 voorsprong. De inhaalrace bracht USA op 11-10, Brazilië pakte vervolgens de side out en het breakpoint en kwam met 13-10 voor. Bij 16-14 werd er voor de tweede keer verplicht gerust. Bij USA bleek de ingevallen Annie Drews opnieuw scorend erg belangrijk. De 17-14 achterstand veranderede USA in een 17-19 voorsprong en van die twee punten verschil maakten ze er vier bij 19-21. Waarna ze de set via een score van Michelle Bartsch, die tot MVP werd gekozen,  met 21-25 wonnen.

Bartsch werd met 22 punten topscorer van de finale, Gabi eindigde met 18 punten achter haar naam. De strijd om het brons werd gewonnen door Turkije. Met 3-0 via de setstanden 19-25, 16-25 en 17-25 versloegen zij Japan.

Vandaag is het de beurt aan de mannen. In de halve finales speelt Brazilië tegen Frankrijk en Polen vs. Slovenië.

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.