Vizier op volleybal

 

Corona dwingt volleybal tot lange time out.

VoV, 13-10-2020. 21:25 uur. Het kon eigenlijk niet uitblijven gezien de dagelijks oplopende cijfers voor wat betreft de corona besmettingen in Nederland. We voelden allemaal wel aankomen dat er strengere maatregelen op komst waren, hetgeen er was, was met het predicaat ‘dwingend advies’ te vrijblijvend. De toename in de laatste vier weken schokkend, van 13.471 naar 43.903 in de gisteren eindigende week. Het advies was niet dwingend genoeg, de stok achter de deur bij niet nakoming onzichtbaar.

Ook de volleybalcompetities waren met veel uitgestelde wedstrijden slachtoffer van het corona virus. Gisteravond sprak Rutte namens het kabinet Nederland voor de zoveelste keer toe. Het fake-nieuws van vorige week omtrent de het instellen van een avondklok en de afgelasting van amateurvoetbal was een voorloper op het werkelijke nieuws van gisteravond, waaruit we alleen het volleybal gerelateerde deel memoreren.

Namelijk, als gevolg van de coronamaatregelen van 13 oktober worden alle competities, inclusief de Eredivisie- en jeugdcompetities, per 14 oktober 22.00 uur stilgelegd. Jeugd tot 18 jaar mag wel ‘gewoon’ blijven trainen. Voor 18 jaar en ouder geldt dat trainingen uitsluitend zijn toegestaan met een maximale groepsgrootte van 4 personen (inclusief trainer). Nader uitgewerkt als:

  • Alle competities, inclusief de Eredivisie- en jeugdcompetities, worden stilgelegd.
  • Voor 18 jaar en ouder geldt dat trainingen uitsluitend zijn toegestaan met een maximale groepsgrootte van 4 personen (inclusief trainer) per veld en met continue inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel.
  • Jeugdteams tot 18 jaar mogen ‘gewoon’ blijven trainen. Wedstrijden onderling met teams van de eigen club zijn toegestaan.
  • De maatregelen gaan in per woensdag 14 oktober, 22.00 uur en gelden voor ten minste 4 weken.

Geen uitzondering Eredivisie volleybal: De recente maatregelen worden genomen om reisbewegingen en sociale contacten te beperken. Tijdens de persconferentie werd bekendgemaakt dat er in de sport alleen een uitzondering geldt voor Topsporters met een status en het betaald voetbal. Dit betekent dat de Eredivisie volleybal, net als de volleybalcompetities op andere niveaus, in de aankomende 4 weken wordt stilgelegd.

Trainingen in teamverband voor 18 jaar en ouder, inclusief de Eredivisie: De trainingen in teamverband van 18 jaar en ouder, inclusief Eredivisieteams, zijn per woensdag 14 oktober 22.00 uur, uitsluitend toegestaan met een maximale groepsgrootte van 4 personen (inclusief trainer) en met continue inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel, zowel binnen als buiten de lijnen.

Jeugdteams tot 18 jaar mogen ‘gewoon’ blijven trainen: Voor trainingen in teamverband wordt er voor de jeugd tot 18 jaar een uitzondering gemaakt. Zij mogen ‘gewoon’ blijven trainen. Ook zijn onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club toegestaan.

Richtlijnen toegestane trainingen: Uiteraard blijven bij de trainingen voor de jeugd tot 18 jaar en senioren van 18 jaar en ouder de huidige maatregelen in stand, met als belangrijkste aandachtspunten dat er geen publiek is toegestaan, de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes van toepassing zijn en de kantine gesloten is. Het dragen van mondkapjes wordt verplicht zodra dit juridisch geregeld is. Bovenop deze al geldende aandachtspunten zijn ook douches en kleedkamers per woensdag 14 oktober 22.00 uur gesloten.

Vervolg competitie en teamgelden: Deze maatregelen hebben, bovenop de ontwikkelingen van de afgelopen weken, veel impact op het verdere verloop van de competities. De Nevobo werkt de mogelijke scenario’s uit voor het vervolg van de competitie. De uitkomst zal mede afhankelijk zijn van de duur van de huidige situatie. Op korte termijn wordt hierover gecommuniceerd.

We voegen ons al eerder af welk plan B en eventueel plan C de Nevobo op de plank heeft liggen voor het seizoen 2020-2021, dat dus na vier speelronden voor de Topdivisie en lager op slot gaat. In de Eredivisie zijn de meeste teams nog niet eens begonnen. Wrang is het wel voor de teams die dit seizoen nog helemaal niet in actie kwamen, vanwege coronabesmetting of corona gerelateerde klachten van staf of speelsters. Bij henzelf of de tegenstander.

Op korte termijn wordt hierover dus nader bericht door de bond.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto Jan van den Noort.