Rondje Italië, Duitsland, Frankrijk en Turkije (v)

VoV, 13-10-2020. 10:28 uur. Afgelopen weekend volleybalden ook weer vele Nederlandse speelsters met hun buitenlandse teams. We geven een overzicht van de in Italië, Duitsland, Frankrijk en Turkije actieve landgenotes.

Italië: Monza van Floortje Meijners (2 sets, 8 punten) won thuis met 3-1 van Novara, waar Nika Daalderop met een invalbeurt (1 punt) genoegen moest nemen. De Belgische speelsters bij beide teams waren erg trefzeker. Lise van Hecke scoorde 22 keer voor Monza, Britt Herbots 17 keer voor Novara.

Casalmaggiore won met 3-0 van Perugia, waarvoor Nicole Koolhaas 6 punten liet noteren. Firenze van Yvon Beliën leed tegen Scandicci thuis een 0-3 nederlaag. Beliën maakte 10 punten. Trentino vs. Bergamo eindigde in 3-0, daar was geen Nederlandse inbreng.

Brescia van Marrit Jasper, 4 punten scoorde ze, kon het niet bolwerken tegen koploper Conegliano, dat Robin de Kruijf aan de kant hield. Brescia verloor met 0-3. Cuneo vs. Chieri werd een vijfsetter met 15-11 winst voor Cuneo in de tiebreak. Annick Meijers werd bij Chieri niet ingezet. De Belgische Kaja Grobelna nam 25 punten voor haar rekening bij de ploeg van Meijers. Blokkerend waren beide teams goed op dreef met 15 om 14 blokpunten totaal.

Conegliano is met 4-12 koploper, Bergamo met 4-1 laatste.

Duitsland: Slechts drie wedstrijden werden er in de Bundesliga bij de dames afgewerkt. In alle drie waren landgenotes actief.

Ladies in Black Aachen kon de 2-1 voorsprong in sets tegen Potsdam niet verzilveren in de vierde of vijfde set. De vierde werd met 17-25 verloren, de tiebreak ging met 10-15 naar Potsdam. Midspeelster Eline Timmerman viel in de vierde set in en bleef in de vijfde in de basis staan. Ze scoorde 5 keer.

Dagmar Boom en Laura de Zwart boekten met Suhl een 1-3 uitzege bij de Rote Raben van Myrthe Schoot, die overigens geen speeltijd had. Het Nederlandse duo van Suhl deed het scorend prima met beide 57% aanvallende scores. Met respectievelijk 12 en 11 punten hadden Dagmar en Laura een belangrijk aandeel in de winst. Ook de 30/17 punten foutenlast was erg in het voordeel van Suhl.

Bij SC Schwerin had Femke Stoltenborg in de derde set een invalbeurt, waarin ze één keer scoorde. Tegenstander USC Münster werd met 3-0 (16-21-18) verslagen. Demi Korevaar kwam tot 3 scores, spelverdeelster Sarah van Aalen maakte er ééntje. Totaal 8 om 3 aces en 41 om 31 aanvallende punten maakten voor een groot deel het verschil.

Frankrijk: Paula Boonstra scoorde 18 keer voor Paris St. Cloud, maar dat was niet voldoende voor de winst. De uitwedstrijd bij Terville Florange werd met 3-1 verloren. Lynn Blenckers liet voor St. Raphael 6 punten noteren in de met 3-0 verloren uitwedstrijd bij Istres.

De teams van Nynke Oud en Tessa Polder deden het beter. Beide ploegen pakten de winst. Nynke Oud met Chamalières via een 3-1 thuiszege. Oud scoorde 6 keer en vier sets op spelverdeling in de basis. Tessa Polder had bij Mulhouse een invalbeurt uit bij Venelles. Haar ploeg won met 0-3, ze scoorde 1 keer.

Verder won Mougins, dat koploper is, met 0-3 bij Le Cannet, was Cannes met 0-3 te sterk voor France Avenir 2024 en nam Béziers een 1-3 zege bij Marcq-en-Baroeul mee.

In de stand is Mulhouse 2de (2-6), Paris 6de (3-6), Chamalières 7de (3-4) en St. Raphael 13de (3-2)

Turkije: Maret Grothues kwam alleen in de eerste set bij Aydin in actie. Ze viel uit met een enkelblessure. Ze scoorde niet, haar ploeg verloor met 3-0 (21, 21, 17) bij Fenerbahce, dat de tweede plaats op de ranglijst inneemt. Koploper is Eczacibasi Vitra (8-22), VakifBank is vijfde (5-15) en Aydin 7de met 13 punten.