Daalderop met Volley Milano naar Champions League finale.

VoV, 20-03-2024. 3:44 uur. Gisteren stond in Turkije de return in de halve finale van de Champions League bij de dames tussen Fenerbahce en Vero Volley Milano van Nika Daalderop op het programma. De heenwedstrijd in Italië was in 3-0 geëindigd, Milano had dus aan twee sets voldoende voor het finaleticket, terwijl Fenerbahce eerst in drie of vier sets moest winnen om een Golden Set (tot de 15) te kunnen spelen.

Met opnieuw op bijna elke paar vierkante meters van het speelveld een wereldster begon de wedstrijd met een meer dan uitbundige menigte van 7.000 toeschouwers op de tribunes.

Voor het eerst in de geschiedenis van de club wist Vero Volley Milano de finale te bereiken door na de 3-1 nederlaag, setstanden 25-15, 26-28, 25-22 en 25-23, in de wedstrijd de Golden Set met 11-15 te winnen. Aan de hand van hun superster Paola Egonu, die 35 punten liet noteren, werd het finale ticket binnengehaald. Nika Daalderop kon met invalbeurten en één gescoord punt haar bijdrage leveren.

Aan de hand van de veelvuldig in de eerste set scorende Arina Fedorovtseva en Melissa Vargas, samen goed voor 13 punten in deze set, werd de eerste set met 25-15 door Fenerbahce gewonnen. De serie van Meliha van 10-9 naar 16-10 maakte het verschil en o.a. twee aces van Vargas na 22-15 beslisten de set.

In set twee leek de thuisploeg na de tussenstanden 9-5, 15-11 en 20-16 hard op weg om de setstand op 2-0 te brengen. Echter in de big points, bij 23-18 op het scorebord, herpakte Volley Milano zich en met Paola Egonu aan serve en de Belgische Laura Heyrman sterk blokkerend aan het net werd het verschil ingelopen (24-24) en met een blokpunt voor 26-28 in setwinst omgezet.

In de derde set wisselden de teams elkaar aan de leiding af. Fenerbahce stond met 7-4 voor, met 13-14 achter en had bij 18-15 weer een voorsprong die bij 19-20 weer van de borden was. Vooral de foutenlast zat Milano tegen, desalniettemin konden ze tot 21-21 bijblijven. Daarna zorgden Arina Fedorovtseva en Anna Christina voor de 25-22 winst van de thuisploeg.

In de vierde set eenzelfde beeld voor wat betreft het scoreverloop als in de derde. De 8-8 werd 12-9 en na 13-10 volgde de serie van Milano naar 13-14. Bij 18-17 ging Fenerbahce weer aan de leiding, die bij 19-21 door Milano weer was overgenomen. Paola Egonu scoorde de 20-22, daarna volgde de Arina Fedorovtseva show met een aantal blokpunten van haar en een ace voor de 25-23 als afsluiting.

De 3-1 betekende dus een Golden Set spelen. Vanaf de eerste opslag daarin had Volley Milano aanvankelijk licht voordeel (1-4), echter bij 8-7 werd er van speelhelft gewisseld. Daarna maakte Volley Milano het verschil in haar voordeel via Paola Egonu die haar waarde voor de ploeg in een aantal punten tot aan 8-10 en 9-12 uitdrukte. Ze scoorde ook de laatste twee punten van deze halve finale voor de 11-15 winst.

Paola Egonu werd tot MVP  gekozen, zoals gezegd scoorde ze 35 keer. Héléna Cazaute liet er 15 voor Milano noteren, Myriam Sylla 11 en Raphaela Folie had blokkerend 6 keer succes. Bij Fenerbahce kwamen de punten voornamelijk van Vargas (29) en Fedorovtseva (25). Aanvallend scoorde Milano vier punten meer (57 om 61), blokkerend lieten ze er 8 meer noteren (6 om 14) en serverend had Fenerbahce een 14 om 5 voordeel.

Vanavond wordt de andere halve finale tussen Eczacibasi en Conegliano gespeeld. Daarin staat Conegliano via de 3-2 zege in Italië er het beste voor.