Daalderop MVP, Stoltenborg blinkt uit

VoV, 30-01-2018. 6:20 uur. In een uitverkochte SCHARRena, 2.250 toeschouwers, liet MTV Stuttgart zich zondag van de allerbeste kant zien. Koploper Dresden, dat het zonder haar topschutter Piia Korhonen moest doen, werd met een 3-0 nederlaag  aan de kant gezet. In de niets verhullende en alleszeggende setstanden 25-12, 25-18 en 25-19.

Stuttgart had een bliksemstart, Dresden begon zenuwachtig, maakte veel fouten  en dat kwam in de tussenstanden van 11-2 en 16-5 ook duidelijk naar voren. Dresden, dat al 19 achtereenvolgende wedstrijden zonder verlies is, kwam in de tweede helft beter in de wedstrijd, maar verloor uiteindelijk dik met 25-12.

In de tweede doorgang scoorde Nika Daalderop belangrijke punten na de 8-7 tussenstand, waardoor Stuttgart met 16-13 en later 18-17, time out Stuttgart,  aan de leiding kon blijven. Na een hectische finale, waarin beide trainers geel kregen, scoorde Nika Daalderop het beslissende punt voor de 2-0 voorsprong in sets.

Stuttgart liet Dresden na een 6-2 voorsprong in d derde set terugkomen naar 11-11, daarna bouwden ze aan een ruime zege, mede doordat Dresden duidelijk steeds nerveuzer werd, hetgeen onder andere bleek uit de toenemende foutenlast.  Stuttgart won de set met 25-19 en de wedstrijd met 3-0.

Femke Stoltenborg, die het hele hoge rapportcijfer 8.1 voor haar optreden kreeg, scoorde 5 keer, MVP Nika Daalderop maakte er 15 en Deborah van Daelen liet er 9  noteren. Bij Dresden kreeg Marrit Jasper één set een basisplaats en had verder een invalbeurt. Ze scoorde 3 keer. Myrthe Schoot kwam 18 keer in actie op de serve van Stuttgart, één keer was dat geen succes.

USC Münster verloor in Wiesbaden de strijd om de vierde plaats op de ranglijst, het werd 3-1 voor VC Wiesbaden via de setstanden 23-25, 25-15, 25-19 en nogmaals 25-19. VC Wiesbaden nam veel risico met de opslagen en dat pakte goed uit.  De ploeg van Teun Buijs had nog wel een prima start, alles lukte en er was veel druk in de eerste set, aan het eind leverde dat een 23-25 zege op.

Vervolgens nam Wiesbaden het initiatief over en pakte voor de pauze een dikke 25-15 setzege. Na de onderbreking van 10 minuten eenzelfde beeld in de derde set. Wiesbaden behield overwicht, mede omdat Münster te vaak in de fout ging. In de vierde vocht Münster voor de tiebreak , hetgeen aanvankelijk ook leek te lukken. Maar de achterstand van vier punten bij de tweede technische time out kreeg Münster niet meer ongedaan gemaakt, met 25-19 ging ook deze set verloren.

Juliët Lohuis scoorde 4 keer, ze had na haar invalbeurt in de eerste set in de volgende een basisplaats.

De Rote Raben uit Vilsbiburg wonnen met 3-1 van laagvlieger Erfurt. Marlies Wagendorp kreeg via een invalbeurt even speeltijd en scoorde daarin een blokpunt. Verder won Schwerin met 3-0 van Suhl, een andere laagvlieger in de stand. De setstanden van 29-27, 24-17 en 26-24 doen niet vermoeden dat het verschil op de ranglijst zo groot is.

Dresden is nog steeds koploper (15-38), Stuttgart staat er virtueel als tweede met 14-37 wel beter voor. Schwerin is derde met 14-33. Münster is vijfde (14-24), de Ladies in Black, die speelvrij waren, staan zesde (14-22) en de Rote Raben vinden we terug op de zevende plaats (14-20).

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, Nika Daalderop.