Dames beachduo’s halve finale OS bekend

VoV, 03-08-2021. 16:26 uur. Goud behaalde Laura Ludwig in Rio de Janeiro, in Tokyo werd ze met haar partner Kozuch in de kwartfinale uitgeschakeld door April/ Alix. In twee sets moesten ze het hoofd buigen voor dit Amerikaanse tweetal. Met twee keer 19-21 kwam er een eind aan hun Olympisch toernooi. Aanvallend (23 om 27) en blokkerend/ serverend (2 om 6) was het USA duo, waarvan April Ross voor haar derde Olympische medaille gaat, te sterk voor Duitsland.

Ana Patricia/ Rebecca vs. Heidrich/ Vergé-Dépré. Het Zwitserse duo plaatste zich ten koste van het Braziliaanse tweetal voor de halve finale. Na een enerverende strijd over drie sets waren ze in de derde set met 12-15 de beste ploeg. Daarvoor werden de sets met 19-21 en 21-18 beslist.

Brazilië bleef in de eerste set na een in het middendeel van de set opgelopen kleine achterstand. Vergé- Dépré sloeg het winnende punt door het midden raak. In de tweede set kon het Zwitserse duo diverse keren een kleine achterstand goedmaken, maar aan het eind had Brazilië via 21-18 de tiebreak binnen.

In de derde set legden Heidrich/ Vergé-Dépré de serve en aanvalsdruk neer bij Ana Patricia, die hierdoor steeds vaker in de problemen kwam. Met een eerste bal score pakte Zwitserland in het middendeel de break, met een ace en een Braziliaanse fout namen ze in de finale afstand, een Braziliaanse foutserve maakte daarna 12-15.

Het Letse duo Graudina/ Kravcenoka, debutanten op de Olympische Spelen, versloegen het Canadese duo Bansley/ Brandie met 2-1. Via de setstanden 21-13, 18-21 en 15-11 in de tiebreak. De zeer hoge foutenlast van het Canadese duo, ze gaven een hele set aan fouten weg aan de tegenstander, was beslissend.

De eerste set ging na 12-9 bij de technische time out heel vlot naar Letland, in de tweede kwam het Canadese duo na de 14-15 via een foutserve en een aanvallende score op 14-17, welk verschil van drie punten ze tot de eindstand vasthielden.

In de tiebreak maakte Letland al vroeg het verschil (6-3), Canada probeerde in de eindfase bij 12-8 via een time out de set nog te laten keren, maar dat lukte ze niet. Letland hield stand en pakte het ticket voor de halve finale.

De sensatie van de kwartfinales was de uitschakeling van wereldkampioen Pavan/ Melissa tegen het Australische koppel Artacho del Solar/ Clancy. De wereldkampioenen zaten in de eerste set niet goed in hun ritme, bij 1-5 gingen ze al de time out in en bleven de hele set in de achtervolging, met een punt of vier à vijf achterstand. In de setfinale maakten  na 14-20 twee foutserves de winst voor de Australische dames perfect.

In de tweede set kwamen de wereldkampioen in het middendeel ruim voor (12-9, 15-11) maar aan het eind werd het bij 18-18 toch nog weer erg spannend. Het eerste setpoint op 20-18 kon Australië nog ongedaan maken, het tweede niet meer.

In de tiebreak liep het opnieuw niet bij Canada, ze maakten na 4-5 een aantal fouten en kwamen met 5-10 achter. Hun inhaalrace strandde bij 10-12, toen Pavan bij 11-13 fout serveerde kwam Artacho del Solar/ Clancy op matchpoint. Via de side out pakten ze de winst met 12-15.