Halve finales OS: Europa vs. Zuid-Amerika

VoV, 03-08-2021, 18:30 uur. Bij de Olympische Spelen in Tokyo werden vandaag de kwartfinales bij de mannen gespeeld. Op het programma stonden

• Canada vs. Rusland, winst voor Rusland met 0-3
  • Japan vs. Brazilië, winst voor Brazilië met 0-3
  • Italië vs. Argentinië, winst voor Argentinië met 2-3
  • Polen vs. Frankrijk, winst voor Frankrijk met 2-3

Canada vs. Rusland werd 0-3 en kende een spannende tweede set, waarin Rusland het lange tijd maar niet voor elkaar kreeg om het setpoint te scoren. Canada wist een 20-23 achterstand weg te werken en bij 23-23 was er voor Canada de kans om de 21-25 verlies uit de eerste set (na de tussenstanden 10-15, 13-20) ongedaan te maken. Rusland slaagde er vooreerst niet in om een rijtje setpoints te verzilveren. Pas bij 28-29 lukte het om de setstand op 0-2 te brengen. In de derde set sloeg Rusland zich na 19-14 en 16-21 om met 22-25 de set definitief voor zich te beslissen.

De negen punten verschil in de totale score kwam via blok (7 om 8), aces (4 om 8) en foutenlast (19 om 15) tot stand. Perrin (Canada) en Volkov (Rusland) werden met 15 punten topscorer. Sclater (Canada) en Mikhaylov (Rusland) scoorden ieder 14 keer.

Japan vs. Brazilië eindigde in een 0-3 zege voor Brazilië, dat de eerste en derde set met 20-25 won en in de tweede set met 22-25 aan de goede kant van de score bleef.

Japan kwam in de openingsset van een 12-16 en 16-20 terug naar 20-22, maar kreeg daarna geen puntje meer op het scorebord. In de tweede set bleef Japan tot 17-16 aan de leiding, voornamelijk vanwege de ‘laagvliegers’ in de letterlijke betekenis van het woord Ishikawa en Nishida. Daarna nam Brazilië het over, liep via punten van o.a. Lucarelli en Wallace via 18-20 uit naar 22-24. De 23-24 werd via de video challenge gecorrigeerd naar 22-25 voor Brazilië.

Bij 15-22 in de derde set leek de race gelopen, echter perste Japan er met een paar aces van Ishikawa nog een serie uit. Die bracht hen tot aan 19-22, Leal, Lucarelli en een Japanse foutserve beslisten daarna de strijd. Brazilië scoorde aan het net beter met 40 om 54 punten. De topscorers van de partij werden Ishikawa (17 punten) en Leal (16 punten).

Bij Italië vs. Argentinië (foto boven en bovenaan) ging het toernooi voor Italië ten einde. Wellicht onverwacht. De Zuid-Amerikanen waren na een prachtige wedstrijd in de tiebreak net te sterk. In de eerste set pakte Italië na 14-14 een 18-15 voorsprongen bouwde dat verschil bij de big points uit naar 22-18. Met 25-21 maakten ze 1-0.  Argentinië draaide 19-18 in de tweede set om naar 20-22 en maakte via 23-25 de 1-1 stand perfect.

Argentinië kwam op 1-2 in sets door de 22-25 setwinst in de derde set. Ze maakten het verschil bij 19-21. Liepen uit naar 19-23 en toen uit de video challenge een Italiaanse netfout bleek had Argentinië de voorsprong in sets te pakken. Italië kwam heel sterk terug in de vierde set en het leek erop dat ze met de 25-14 een voorschot op de tiebreakwinst namen.

Maar die vlieger ging niet op. Argentinië kwam dan wel op 7-5 achter, had echter na de 10-8 een sterke fase waarin ze de achterstand ombogen naar een 10-12 en 11-14 voorsprong. Waarna Italië met 12-15 werd uitgeschakeld. Juantorena werd met 22 punten de topscorer, bij Conte van Argentinië stopte de teller op 19.

Polen vs. Frankrijk (foto boven) was de volgende topper in de kwartfinale. Ook dit was een imposant gevecht, waarbij wereldkampioen Polen na een enerverend duel met 2-1 voorkwam via de setstanden 25-21 (na 17-11 en 19-17), 22-25 (na 20-20 en 21-24) en 25-21 (na 14-13, 22-18). In de vierde set kon Frankrijk de tiebreak afdwingen via 21-25 setwinst.

In de vijfde set bleef Frankrijk in de flow en lukte het Polen niet meer om de wedstrijd nog een keer een ander gezicht te geven. Patry, Ngapeth en Clevenot sloegen de Fransen naar een 2-6 voorsprong, die vier punten werden met man en macht verdedigd en zelfs nog uitgebouwd naar 6-12. Polen zag zijn droom van Olympisch goud, dat de ploeg van Vital Heynen zich heilig had voorgenomen te halen, in rook opgaan. Na 7-12 volgden nog twee foutserves en op 8-14 maakte Frankrijk een eind aan hun droom en mocht zelf blijven dromen.