Vizier op volleybal

 

De aanloop naar drukke Eredivisietijd (v)

VoV, 27-11-2019. 4:02 uur. Voor Sliedrecht Sport zit er een hele drukke tijd aan te komen. In de maand december zijn zij op drie fronten actief. In Nederland in zowel de Eredivisie als het bekertoernooi en in Europa in de CEV Cup. Wat heeft Sliedrecht op het programma staan?

Op 30-11 naar Regio Zwolle volleybal, 04-12 thuis voor de CEV Cup tegen SSC Schwerin, 07-12 thuis tegen Springendal Set-Up ’65. 11-12 thuis tegen VC Sneek, 15-12 uit naar FAST, 17-12 uit voor CEV Cup naar Schwerin, 21-12 uit naar Veracles in Groningen voor de beker. Totaal dus 7 wedstrijden in 22 dagen.

Ook de meeste andere Eredivisieteams gaan een drukke decembermaand tegemoet met een doordeweeks programma op de 11de en de kwartfinales in de een beker op 21ste, net voor Kerstmis. Maar dat is wat we in december tegoed hebben, de allerbelangrijkste wedstrijd voor de tien Eredivisie teams en dus ook voor Sliedrecht, is het duel van aanstaand weekend. Gewoon één voor één afwerken, steeds is de volgende de belangrijkste. En die eerste is voor de landskampioen de uitwedstrijd tegen Regio Zwolle Volleybal.

De ploeg van Wilfried Groothuis is met een mooie serie bezig. Gewonnen van VC Sneek, Set-Up en Peelpush in de competitie en afgelopen week van opnieuw Set-Up in de beker. Daar balanceerden ze eigenlijk op het randje van uitschakeling, Set-Up wilde echter het genadeschot niet afvuren en schoot zich bij wijze van spreken zelf in de voet, door de vierde en daarna ook de vijfde set te verliezen.

Na de nederlaag tegen Eurosped herstelde Sliedrecht zich met zeges tegen Dros – Alterno en Apollo. Vorige week was er een eenvoudige 0-3 zege in de beker tegen VVU. Positief aan de serie wedstrijden beginnen en dan uiteraard met een positief resultaat, zal voor Sliedrecht de uitgangspositie zijn. Zwolle zal er niet anders over denken, uiteraard wat henzelf betreft.

Set-Up, Peelpush en VC Sneek pakten allemaal de volle buit tegen TTPA. Dan is Dros – Alterno ook wel bijna verplicht dit te doen om geen verder averij op te lopen. Alterno heeft 2 punten, TTPA heeft er drie en daarboven staan Peelpush en VC Sneek met 8 punten. Het is dus gewoon dwingende noodzaak voor de ploeg uit Apeldoorn om de punten in eigen huis te houden, om de ploegen boven hen nog een beetje in het vizier te houden.

Maar eigenlijk maakt het allemaal ook niet zo heel veel uit of je laatste, voorlaatste of derde van onderen wordt, als je de kampioenspoule niet haalt. Waarmee we uiteraard niet willen zeggen dat dit voor Alterno geldt. Bij de nieuwe opstart scheelt het maximaal twee punten en die zijn in een wedstrijd weg te werken. Maar in Apeldoorn willen ze na de zege op 12 oktober (3-2 vs. Sneek) wel weer eens een keer winnen, lijkt ons.

Springendal Set-Up (11 punten) krijgt Peelpush (8 punten) op bezoek. Uit het aantal punten blijkt het belang van de wedstrijd al. Na nederlagen tegen Zwolle (3-2), Sneek (1-3) en weer Zwolle (3-2 voor de beker) kan de ploeg uit Ootmarsum wel weer een succesje gebruiken. Datzelfde geldt eigenlijk voor Peelpush, zij verloren van Apollo 8, Regio Zwolle en FAST (in de beker). Peelpush heeft uit nog geen zege behaald, Set-Up verloor thuis van Sneek en Eurosped en won van FAST en Apollo 8. Teams zouden aan elkaar gewaagd kunnen zijn.

VC Sneek is in de winning mood. Na vijf nederlagen in de eerste vijf wedstrijden volgden drie overwinningen. Twee in de competitie (tegen TTPA en Set-Up) en één in de beker tegen Topdivisionist SV Dynamo. Dat was wel op het nippertje via twee sets met twee punten verschil. Zaterdag krijgt VC Sneek koploper Eurosped op bezoek. Per definitie was dat in het verleden een duel, dat garant stond voor spanning. Beide teams waren vaak thuis de sterkste. Of VC Sneek daar deze keer ook bij kan aanknopen? Eurosped is nog ongeslagen, dus dat zou een stunt zijn van de middenmoter. Podium TV zendt de wedstrijd uit vanaf 19:55 uur, u hoeft dus niets te missen en kunt met eigen ogen zien hoe het allemaal afloopt.

Zondag om 14:30 uur krijgt Apollo 8 in de Veste FAST op bezoek. Onderling verschil op de ranglijst twee punten in het voordeel van Apollo. Beide teams plaatsten zich afgelopen weekend voor de kwartfinale van de nationale beker en daarin staan ze straks op 21 december weer tegenover elkaar. Dan heeft FAST het thuisvoordeel. Beide coaches zullen dus al extra alert zijn op de tegenpartij, om er straks hun voordeel mee te doen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart