Vizier op volleybal

 

De aftrap van de Eredivisies

VoV, 09-10-2020. 3:04 uur. Aanstaand weekend op 10 en 11 oktober begint het nieuwe seizoen voor de Eredivisies. Als er dit seizoen geen gekke dingen gebeuren, bv. Stilleggen competities i.v.m. corona, moet het seizoen 2020-2021 uiterlijk op 20 april 2021 afgelopen zijn. Sorry, ook als er wel gekke dingen gebeuren is het seizoen op 20 april 2021 afgelopen want vanaf 21 april 2021 dienen de internationals beschikbaar te zijn om voor hun nationale teams in actie te komen.

Nadat eerder het format voor de Supercup een gewijzigde opzet kreeg, krijgt het seizoen 20-21 in de Eredivisie dat ook. Het is aangepast, met dien verstande dat na het seizoen de kampioenspoule zal bestaan uit de beste vier ploegen uit de reguliere competitie. En dus niet meer uit de top zes, TTP niet meegerekend, zoals voorheen gebruikelijk was.  TTP doet ook dit jaar niet mee aan Kampioens- of Degradatiepoule.

De play-off finale om het landskampioenschap blijft hetzelfde: een best-of-five reeks tussen de top twee van de kampioenspoule. De degradatie poule bestaat dus uit vijf teams: De teams die niet in de kampioenspoule spelen, komen uit in de degradatie poule. Het op plaats vijf geëindigde team in de degradatie poule degradeert naar de Topdivisie.

Met bovenstaande wordt dus aanstaand weekend een begin gemaakt. Bij de dames hebben we een vol programma met vijf wedstrijden op de agenda staan, waarbij Supercupwinnaar Sliedrecht Sport tegen Apollo 8 aanstaande zaterdag (20:00 uur) meteen een mooi affiche is en een mooie krachtmeting voor beide hoe de stand van zaken op dit moment is.

Op zaterdag komt debutant VCN alvast niet in actie. Zij waren de gastheer voor Peelpush en hun duel zou on 17:45 uur beginnen maar werd uitgesteld.

FAST reist zondag naar Friesland, naar VC Sneek. De generale repetitie van FAST met de oefenwedstrijd tegen TTP was geen succes. Waar eerder in de oefencampagne van hen werd gewonnen was er nu verlies. Het vernieuwde FAST met Ivo Martinovic als nieuwe trainer heeft een leerzame oefencampagne afgewerkt en gaat de strijd zondag in Sneek onbevangen aan. Aan een voorspelling waagt Martinovic zich niet. “We gaan voor handhaving, en dat lijkt een reëel doel. Een plaats in de top vier is onze droom”, zegt de trainer uit Rheden.

Eurosped verloor afgelopen zondag de finale om de Supercup van Sliedrecht Sport, maar de sterk gewijzigde formatie van Diane Rademaker en Jan Berendsen maakte veel indruk met de vechtersmentaliteit, die ze ten toon spreidden. Waarbij ze tegenstander Sliedrecht Sport in de eerste set koude rillingen bezorgden toen ze een hele forse achterstand op setpoint ombogen naar 26-24 winst. Tegenstander voor Eurosped is aanstaande zondag VC Zwolle, dat ook de nodige wijzigingen onderging. In de staf en de selectie.

Talent Team Papendal ontvangt Set-Up ’65 op zondagmiddag om 17:00 uur in Ede. Met de blessure van spelverdeelster Manon van ’t Rood (hernia) heeft de ploeg uit Ootmarsum de eerste tegenslag al te pakken. De ploeg van Brahim Abchir bereidde zich voor op het seizoen via onder andere het Willy Damhuis toernooi en oefenwedstijden tegen bijvoorbeeld VC Sneek. Ook TTP was al te gast in Ootmarsum. Maar om competitiepunten spelen is toch anders, helemaal als er geen publiek bij aanwezig kan zijn.

Eredivisie dames: Onzes inziens zijn Sliedrecht Sport, Eurosped, Apollo 8 en VC Sneek de kandidaten voor de top 4 posities. FAST en Regio Zwolle Volleybal zouden voor een verrassing kunnen zorgen.

De Eredivisie bij de mannen:  Drie duels zijn er al uitgesteld. SSS Barneveld vs. Taurus, Orion vs. Sliedrecht Sport en TTP vs. VoCASA zijn naar latere data verschoven. Zal ongetwijfeld veroorzaakt zijn de quarantaineperiode van 10 dagen van de EK U20 selectie na terugkomst uit Brno.

Mooi dat in de Eredivisie mannen een aantal ‘terugkeerders’ zal gaan spelen, die het niveau ongetwijfeld omhoog gaan halen. En waarvoor het publiek, als Rutte dat straks weer goedvindt, nar de zaal komt. Zoals voor  Tijmen Laane en Jasper Diefenbach bij Orion, Daan van Haarlem bij Taurus, Sjoerd Hoogendoorn bij Dynamo, Auke van der Kamp bij Lycurgus en eerder al Jeroen Rauwerdink bij Dynamo.

Supercupwinnaar Lycurgus gaat zonder EK U20 deelnemer Jesper van Muijden naar RECO/ ZVH en zal daar de eerste punten van het seizoen willen ophalen, maar de thuisploeg zal hetzelfde streven hebben om die eerste punten in eigen huis te houden. Nieuwkomer Niels de Vries is ervan overtuigd dat ZVH een goede ploeg heeft met gedreven spelers. De ambitie om richting de top van de Eredivisie te gaan is er. “Verwacht dit seizoen dan ook wat stuntjes van ZVH tegen de topteams.” Of dat zaterdag al van toepassing is?

Promovendus VCN, dat na 15 jaar haar comeback in de Eredivisie maakt, krijgt Dynamo op bezoek. Dynamo zal de kater van de Final Four nederlaag in de halve finale tegen Orion uit het geheugen willen spelen. “Wij hopen dat de mannen van Draisma Dynamo Volleybal ons een warm welkom gaan heten….”  vermeldt VCN op haar Facebookpagina. En ook dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan het realiseren van een livestream, verdere info volgt op hun Facebook.

Eredivisie heren: Hier is de top 4 onzes inziens Dynamo, Lycurgus, Orion en Sliedrecht Sport. We zijn wel benieuwd welk team hier zou kunnen stunten en bijvoorbeeld Sliedrecht Sport de voet dwars kan zetten.

We gaan het zien!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.