Vizier op volleybal

 

De bekerfinales in Zwolle

VoV, 14-02-2019. 5:54 uur. Op zondagmiddag 17 februari moet het in Zwolle gebeuren. Nadat bij onze zuiderburen en in Italië al om de nationale bekers is gespeeld en dat binnenkort nog te gebeuren staat bij onze Oosterburen (24/02) is het Landstede Sportcentrum in Zwolle zondagmiddag de place to be. Tenminste als je bekervolleybal wilt zien of en fan bent van Dynamo, Lycurgus, Sliedrecht Sport of Apollo 8. Of gewoon van volleybal.

De finale bij de mannen staat in de boeken als Draisma Dynamo vs Abiant Lycurgus en begint om 13:30 uur. Bij de dames is het Sliedrecht Sport vs Apollo 8 en voor dat duel wordt om 16:00 uur aangefloten.

Vraagje! Waarom? Waarom is het Dynamo vs Lycurgus en Sliedrecht vs Apollo en niet Lycurgus vs Dynamo en Apollo vs Sliedrecht Sport. Waarom? Het is op neutraal terrein en hoe wordt de keuze dan gemaakt welk team als eerste genoemd wordt en dus thuisvoordeel heeft. Stand in de competitie? Gaat bij de dames op, bij de heren niet.  Bovenste helft wedstrijdschema thuisploeg, onderste helft schema bezoekers? Gaat voor beide wedstrijden op, dus zou zomaar kunnen. Dan wordt bij de indeling dus al bepaald wie er t.z.t. thuisvoordeel (welk voordeel?) heeft op neutraal terrein. Beetje vreemd.

Abiant Lycurgus vs Draisma Dynamo: Abiant Lycurgus wil voor het eerst sinds 2016 de volleybalbeker weer winnen. Vorig jaar ging het zo pijnlijk mis en ging SV Land Taurus er met die prijs vandoor. Dat zal de Groningers niet nog een keer gebeuren, hebben ze zich heilig voorgenomen. Met de steun van hun #Bluearmy willen ze een hoog niveau halen, te hoog voor Dynamo. In het zojuist afgelopen reguliere seizoen was Lycurgus met 3-0 en 2-3 te sterk voor de Apeldoorners. Ze hebben als koploper het reguliere seizoen afgesloten met zes punten meer dan Dynamo.

Bij Dynamo lag de focus na de vorige week gewonnen wedstrijd tegen Orion (0-3) al snel weer  volledig op de bekerfinale. De laatste keer dat Draisma Dynamo een prijs pakte was in 2011, toen was het eveneens de beker. Dat is alweer acht jaar geleden dus. Destijds ook onder leiding van trainer / coach Redbad Strikwerda. Wat Dynamo betreft is het dus de hoogste tijd  om op herhaling te gaan.

Bij de mannen is de wedstrijdleiding in handen van Koos Nederhoed (1ste) en  Daniël Jettkandt (2de), is Peter Scheffer technisch jurylid en zijn Alex Kok, Geke Schippers – Schrijver, Marc Doornbos en Ruben Raijer de lijnrechters. Zij staan dus ook in de finale.

Apollo 8 vs Sliedrecht Sport. De finale halen is de finale willen winnen. Met die gedachte en met die gedachte alleen zal Apollo 8 naar Zwolle afreizen. Een wedstrijd, maximaal vijf sets. Nog een keer tot het gaatje gaan, Europa lonkt! Een keer boven jezelf uitstijgen, een keer het geluk hebben dat de tegenstander een off – day heeft. Dat kan je immers overkomen. Ook in een finale. Zelf persoonlijk en als team top zijn, op ieder onderdeel. Ook dat kan zomaar gebeuren. Een hele goede dag hebben, of juist een hele slechte. Het is de beker, alles is mogelijk. Het is volleybal.

In de competitie was Apollo vijf sets kansloos, verloren ze één set met 24-26 en wonnen er één met 25-18. Dan zijn er toch twee sets, waarin de koploper van het reguliere seizoen het moeilijk met de ploeg uit Borne had. Maar van de andere kant zal Sliedrecht zich vastklampen aan die vijf sets dat Apollo niet bij de twintig in de buurt kwam. Beide teams zullen proberen de flow te pakken, die hen toen het voordeel bracht, wie dat lukt?

Voor Florien Reesink is het wel een beetje een bijzonder duel. De Bornse in dienst bij Sliedrecht Sport zal proberen de club waarvan haar vader voorzitter is van de zege af te houden. Voor de uit Weerselo afkomstige Christie Wolt is spelen tegen het Twentse Apollo ongetwijfeld ook bijzonder, zeker is dat het geval voor Carlijn Oosterlaken die vorig jaar met Sliedrecht de beker, het kampioenschap en de Supercup won en nu met Apollo in de finale tegen haar vroegere teammies staat.

De wedstrijd bij de dames wordt geleid door Marco van Zanten (1ste), Aad Kok (2de), Wim Rooijakkers (technisch jurylid) en de lijnrechters Rob Buiting, Ton Mennen, Eddy Huijs en Gerdien Feijten. Ook zij hebben de bekerfinale gehaald.

Weet u wat ik wel hoop, voor de thuisblijvers die het moeten doen met de live score. Dat die live score eindelijk eens een keer goed werkt en niet zoals de laatste weken constant op tilt staat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV / Rudy van ’t Rood.