De Bundesliga dames en heren.

VoV, 29-11-2020. 6:50 uur. Met Erik Reitsma als debuterende hoofdcoach langs de lijn speelde MTV Stuttgart het laatste thuiswedstrijd in 2020 tegen Ladies in Black uit Aachen, waar Eelco Beijl dit seizoen als hoofdcoach actief is. Verder had Stuttgart op mid Juliët Lohuis en Aachen op die positie Eline Timmerman, twee speelsters die in Nederland een verleden hebben bij Eurosped en Alterno en beide tot de Oranjeselectie behoren. Veel (Nederlandse) overeenkomsten dus bij dit duel.

Stuttgart begon sterk, 4-0 time out Aachen, zonder succes (8-2, 12-4). Bij Aachen liep het niet, Stuttgart speelde dominant en kon de set met 25-15 ruim voor zich beslissen.  In de tweede set liep het anders, Aachen kwam met 5-10 voor en pas bij 13-13 had de thuisploeg de schade hersteld. Blokkerend maakte Stuttgart daarna voornamelijk het verschil, Juliët Lohuis gaf bij 24-20 de set up voor het beslissende laatste punt van de set.

Net als in de tweede set had Aachen de betere start (3-10), de inhaalrace van Stuttgart was echter niet goed genoeg om de voorsprong van de gasten te reduceren. Na 11-16 en 14-21 ging de set met 18-25 naar de Ladies in Black.

Opnieuw had Aachen de betere start in de vierde set (1-4), na het gelijk opgaande vervolg kwam Aachen met 14-17 aan de leiding richting de big points. De 21-20 werd 22-23 en 23-24. Met een ace van Juliët Lohuis werd het 27-25 en dus 3-1.

Juliët Lohuis scoorde 7 punten, Eline Timmerman kwam tot 5 scores. Teams hielden elkaar blokkerend in evenwicht (13/13), Aachen serveerde meer aces (5/11), Stuttgart scoorde aanvallend meer (52/40).

Rote Raben Vilsbiburg won thuis met 3-0 van VC Wiesbaden. De eerste twee sets waren met 25-19 (8-4, 19-17) en 25-17 (18-11) ruim voor de ploeg van Myrthe Schoot. In de derde set knokte Wiesbaden er hard voor om in de wedstrijd te blijven.

Bij 18-18 in de derde set kon Vilsbiburg de gelijke stand op de borden zetten en was de inhaalrace na een achterstand van een punt of vier, vijf tijdens de set ongedaan gemaakt. Drie Rote Raben aces zorgden bij de bigpoints voor 24-21, Wiesbaden kwam terug (24-24), maar het beste eindschot hadden de Rote Raben en ze wonnen met 27-25. Myrthe Schoot was foutloos op de servepass,

SC Schwerin kon de successen van de laatste week (beker en competitie) thuis tegen VfB Suhl een vervolg geven. Ze wonnen met 3-1, waarbij de tweede en vierde set heel duidelijk met 25-17 en 25-15 voor hen waren. In de eerste set werd het minimale voordelige verschil in de setfinale gemaakt door de thuisploeg. Na 7-8. 12-16 en 20-21 bleven ze nipt met 26-24 aan de goede kant van de score.

In de derde set ging Suhl voluit voor een vierde set en een eventuele verlenging. De voorsprong van een drietal punten tijdens de set brachten ze naar de twintig puntengrens (17-21) en sloten vervolgens met 21-25 af.  Zoals gezegd, de vierde set was daarna ruim voor Schwerin, dat vanaf dinsdag in Scandicci in actie komt bij de Champions League vierkamp van hun poule.

Laura de Zwart scoorde 8 keer voor Suhl, Nicole Oude Luttikhuis kreeg geen speeltijd bij Schwerin en Femke Stoltenborg had twee (serveer) invalbeurten.

SC Dresden vs. Erfurt eindigde in een 3-0 (19, 20, 21) zege voor de thuisploeg. In dit duel waren geen landgenoten actief.

De stand in de Bundesliga dames is nu: 1> Stuttgart 7-21, 2> Potsdam 8-18, 3> Schwerin 8-18, 4> Dresden 7-15, 5> Rote Raben Vilsbiburg 6-11, 6> Suhl 7-9, 7> Aachen 6-7, 8> VC Wiesbaden 7-6, 9> NawaRo Straubing 6-4, 10> USC Münster 7-3, 11> Erfurt 7-2. Voor vandaag staat de wedstrijd USC Münster vs. Nawaro Straubing op de agenda.

Bij de mannen in de Bundesliga verloor Helios Grizzlys Giessen thuis met 0-3 (18-30, 19-25 en 21-25) van Friedrichshafen. Stijn van Tilburg werd MVP bij Giessen, hij scoorde totaal 14 keer.

Luuc van der Ent won met Herrsching thuis met 3-1 van Bisons Bühl. Het was in drie sets spannend in de eindfase met setstanden 23-25, 26-24 en 29-27. De 25-21 besliste de strijd in het voordeel van Herrsching. Van der Ent scoorde 15 keer, waarvan 4 blokkerend. Zijn ploeg had een veel betere eigen score (76/58) maar ook een veel hogere foutenlast (39/27), waarin 27 foutserves van Herrsching begrepen waren.

Verder won BR Volleys met 3-0 (18, 18, 17) van Frankfurt.

De stand in de Bundesliga heren is nu: 1> Friedrichshafen 6-15, 2> BR Volleys 7-15, 3> Herrsching 7-15, 4> Bühl 6-13, 5> Düren 5-12, 6> Netzhoppers 6-9, 7> Giessen 7-8, 8> Lüneburg 6-7, 9> Frankfurt 6-5, 10> VCO Berlin 5-0, 11> Unterhaching 5-0.

Voor vandaag staan Unterhaching vs. Lüneburg, VCO Berlin vs. Frankfurt en Düren vs. Netzhoppers op de agenda.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV en LiB Aachen.