De Bundesliga, de Ligue A en de Serie A.

VoV, 10-01-2021. 10:39 uur. Corona is ook buiten onze landsgrenzen het virus dat in de nationale competities huishoudt. Afgelastingen en uitgestelde wedstrijden zijn aan de orde van de dag. Vanwege het mindere aantal wedstrijden per nationale competitie hebben we de duels uit Duitsland, Frankrijk en Italië dus maar in een artikel gepropt.

In Duitsland stond de subtopper tussen Schwerin en VfB Suhl op het programma. Suhl, dat hoger op de ranglijst stond werd met eend 3-0 nederlaag huiswaarts gestuurd. Setstanden 25-22, 25-20 en 25-17. Vooral aanvallend maakte de ploeg van Indy Baijens en Femke Stoltenborg met 46 om 33 treffers het verschil. Baijens werd tot MVP gekozen, ze scoorde 10 keer. Stoltenborg had een invalbeurt. Bij Suhl ontbrak Laura de Zwart, Annick Meijers stond in de derde set in de basis, na een invalbeurt in de tweede. Ze scoorde 5 keer.

NawaRo Straubing van Anna Mebus en Puck Hoogers wordt al weken geplaagd door grote personele problemen vanwege blessures. Ook bij de thuiswedstrijd tegen SC Potsdam van Sarah van Aalen waren de vijf probleemgevallen nog niet opgelost. Bij Potsdam vertrok rond de jaarwisseling Vanessa Agbortabi naar een Franse club, dus ook daar zijn wijzigingen.

Potsdam had het twee set met ruim verschil te zeggen binnen de lijnen. Met 13-25 in de eerste en 16-25 in de derde waren ze een maatje te groot. In set twee leidde Anna Mebus haar ploeg naar een spannende finale, die met 23-25 maar nipt verloren ging.

Puck Hoogers werd tot MVP gekozen, zij scoorde 15 keer. Anna Mebus maakte 1 puntje. Sarah van Aalen kreeg geen speeltijd. Met een eigen score van 39 om 62 was het verschil in scorend vermogen wel duidelijk.

Suhl staat nog tweede (12-260, Schwerin is derde (12-230, SC Postdam bezet de zesde plaats (10-20) en NawaRo Straubing blijft voorlaatste (12-3)

Bij de mannen in de Bundesliga Won Auke van der kamp met Lüneburg met 3-2 van Stijn van Tilburg met Giesen. Beide mannen scoorden 17 keer en stonden vijf sets in de basis. Vier sets warend e verschillen minimaal, 23-25, 25-20, 25-23, 21-25) waarna de tiebreak met 15-11 de beslissing bracht.

Giesen deed zich met de foutenlast (24 om 38 punten) de das om. Ze hadden op de eigen score een 71 om 80 voordeel.

In de Franse Ligue A kwamen bij de mannen Fabian Plak en Gijs Jorna in actie en bij de dames Lynn Blenckers.

Om met de dames te beginnen, Saint Raphael van Lynn behaalde een 1-3 uitzege bij Vandouvre. Via 22-25, 25-21, 28-30 (na 21-18 achter) en 17-25. Teamcaptain Blenckers scoorde 8 keer, waarvan 4 keer blokkerend. Haar ploeg staat op de vierde plaats.

Fabian Plak won met Chaumont met 3-1 van Tourcoing. In de tweede en derde set warend e verschillen maar minimaal met 27-25 en 26-28, de sets ervoor en erna gingen met 25-18 en 25-15 naar de thuisploeg. Plak stond alle sets in de basis en scoorde 16 keer, waarvan 4 keer blokkerend. Aanvallend behaalde hij een scoringspercentage van 89%.

Gijs Jorna verloor met Toulouse thuis met 1-3 van Sète, de nummer twee van de ranglijst. De eerste en de derde set werden na de reguliere finishlijn beslist met 25-27 en 26-28. In de tweede was Toulouse een maatje groter (25-14), het omgekeerde was het geval in de vierde set (17-25). Jorna scoorde 8 keer, waarvan 3 keer blokkerend.

Chaumont staat vierde (16-32), Toulouse 12de (15-14)

In Italië werden vijf wedstrijden bij de dames uitgesteld, alleen Monza vs. Busto Arsizio ging door. Dat werd een 3-0 zege voor Monza (21, 19, 16)

Bij de mannen won Modena van Nimir Abdel-Aziz en Maarten van Garderen met 2-3 bij Piacenza. De 0-2 voorsprong (22-25, 18-25) ging via 25-18 en 25-23 verloren. De tiebreak leverde daarna een 13-15 zege voor Modena op.

Modena blijft tweede in de stand, ze staan 8 punten achter koploper Perugia van Thijs ter Horst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Schwerin en Fotostyle-Schindler.