Vizier op volleybal

 

De CL: Winst voor Novara van Daalderop

VoV, 23-02-2021. 17:43 uur. In de kwartfinales van de Champions League dames werd vandaag het spits afgebeten door Fenerbahce vs. Novara, dat verdedigend titelhouder is. Beide ploegen behoren in hun land bij de top en beide hebben de nodige internationals in de gelederen.

Bij Novara bijvoorbeeld Smarzek (Polen), Chirichella en Bosetti (Italië),  Herbots (België) en Daalderop (Nederland). Bij Fenerbahce Robinson (USA), Mihajlovic (Servië) Aydemir en Eda Erdem (Turkije) en Vargas, al weten we niet meteen in welk nationaal team zij al gespeeld heeft. Cuba wellicht? Alle vooruitzichten voor een prachtig duel waren aanwezig, nu moesten de dames het alleen nog waarmaken!

Fenerbahce, tweede in de Turkse ranglijst, had als generale in eigen land een makkie en won met 0-3 (11, 15, 6) bij de rode lantaarndrager. Novara, tweede in Italië, verloor afgelopen zondag afgetekend met 3-0 van grootmacht Conegliano.

Okay, de wedstrijd: Een prachtig volleybalgevecht met aan het eind Novara als de winnende ploeg. Via de setstanden 25-19, 12-25, 19-25 en 25-27. Met de veel scorende Vargas bij Fenerbahce (totaal 29 punten) en het trio topaanvalsters Britt Herbots (15 punten), Catarina Bosetti (18 punten en MVP) en Malwina Smarzek (13 punten) dat bij Novara voor de meest punten zorgde. Met op mid bij Novara het sterk blokkerende duo Washington/ Chirichella (samen goed voor 11 blokpunten) verschafte Novara zich een prima uitgangspositie voor de halve finale.

Daar leek het in de eerste set nou niet meteen op. Fenerbahce was via Vargas met haar pipe aanvallen en aces eigenlijk vanaf het begin de betere ploeg. Dat drukten ze uit in de tussenstanden 7-4, 11-7, 16-11 en 18-13. Caterina Bosetti scoorde daarna een aantal keren, Chirichella pakte een puntje mee en de ingevallen Nika Daalderop liet de 21-17 noteren. Kelsey Robinson scoorde de 23-19, Vargas zette haar ploeg op setpoint, dat middels een uitgeslagen aanval van Novara verzilverd werd.

De tweede set was een grote Novara show. Ze kwamen geweldig terug en lieten Fenerbahce alle kanten van het Burhan Felek Veleibol Salonu in Istanbul zien. Spelverdeelster Hancock nam zelf 5 punten in deze set voor haar rekening, Bosetti scoorde er eentje meer en de teller bleef bij Fenerbahce op totaal 7 eigen punten staan. Een lange serve serie van Haleigh Washington maakte het verschil van 3-5 naar 4-11, daarna serveerde Hancock Novara van 6-12 naar 7-18.  Een gelopen race, met dikke winst (12-25) voor de Italiaanse ploeg.

In de eerste helft van de derde set lag het initiatief bij Fenerbahce. Tot pakweg 12-10 waren zij de ploeg die via de side out en een eigen punt op de serve het voordeel aan hun kant hielden. Na 12-10 veranderde dat, Chirichella, Herbots en een paar uitgeslagen aanvallen van Fenerbahce maakten 13-16, en even later 14-19, waarop Fenerbahce de time out inging. Het mocht niet baten, Novara speelde een prima partij en gaf niets meer weg. Het verschil liep door scores van Hancock, een harde linker, Herbots en Bosetti op naar 17-22, 18-24 en sloot met 19-25.

Fenerbahce moest nu wel als ze via de tiebreak nog een kans op winst wilden behouden. En ze kwamen sterk uit de startblokken. De voorsprong van 6-1 werd met hand en tand verdedigd, maar ze konden niet voorkomen dat Novara er steeds eentje vanaf sprokkelde. Met 8-4, 9-7 en 12-11 als verder tussenstanden. Daarna bleef Fenerbahce leidend, Eda Erdem en Robinson tilden de score naar 17-14, echter had Novara met een productieve periode de gelijkmaker bij 17-17 op de borden. De 17-17 werd 19-17 en 21-19, nadat de VAR de 22-18 corrigeerde.

Met een blok van Naz Aydemir kwam Fenerbahce op 24-23, het tiebreakpunt werd door Smarzek van de borden gespeeld, waarop matchpoints volgen voor Novara op 24-25 en 25-26. Een uitgeslagen aanval van topscorer Vargas betekende voor Novara de winst, die met luid gejuich en gezang werd begroet.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.