CL: Verrassend verlies ter Horst met Perugia

VoV, 24-02-2021. 5:53 uur. Het Italiaanse onderonsje in de kwartfinale van de Champions League mannen tussen Modena en Perugia is in een zege zonder setverlies voor thuisploeg Modena geëindigd. Perugia, dat als koploper het reguliere seizoen in Italië afsloot, kon het tegen de nummer zeven van de ranglijst niet bolwerken en verloor met 3-0 via de setstanden 25-21, 25-18 en 25-22. Modena heeft in de return aan twee sets voldoende om naar de halve finale door te gaan.

De winnende coach Andrea Gianni: “We speelden een buitengewoon goede wedstrijd en behaalden tegen het momenteel beste team van Italië een onverwacht ruime zege. Alles klopte bij ons, van serve tot smash. En bovendien wisten we meerdere keren moeilijke fases in de wedstrijd te overwinnen.”

Teams hielden elkaar in evenwicht nadat Perugia in de eerste set aanvankelijk voordeel had bij 9-12. Modena kwam puntje voor puntje naderbij, ging erop en erover nadat bij 18-18 de gelijke stand op de borden was gekomen. Vital Heynen ging bij 21-19 de time out in met Perugia. De ingevallen Thijs ter Horst werd bij 23-20 afgeblokt, Andrea Gianni nam op 24-21 nog een time out, waarna de 25-21 setwinst volgde.

In set twee, waarin er opnieuw een invalbeurt voor Thijs ter Horst was, nam Modena vlot een 11-6 (na 6-5) voorsprong en bouwde dit verder uit naar 18-11. De 25-18 was een logisch vervolg, waarmee de 2-0 in sets op het scorebord kwam. Voornamelijk vanwege de hogere foutenlast aan de kant van Perugia had Modena de eerste twee sets voor zich weten te beslissen.

In de derde set haalde Heynen, die Thijs ter Horst in de basis liet starten, zijn ploeg bij 5-2 en 7-2 al naar de kant. De foutenlast ging Perugia omlaag en langzaam maar zeker kwamen ze dichterbij (10-8). Modena liep weer uit (14-10) en werd bijna weer ingehaald (15-14), sloeg echter daarna middels scores van Luca Vettori een gaatje naar de 19-14 tussenstand. Ter Horst scoorde de 22-21 en de 24-22. Het matchpoint werd door Daniele Lavia verzilverd.

Perugia scoorde blokkerend en serverend beter (6 om 13), maar kwam op de aanval (43 om 34) tekort. Ook hun foutenlast was met 14 om 26 aanzienlijk hoger. Vettori werd met 15 punten topscorer, bij Perugia maakte Leon de meeste punten (13), ter Horst kreeg er 5 op naam. “Het was aanvallend (een dozijn aanvallende fouten permitteerde Perugia zich) onze slechtste wedstrijd van dit seizoen” aldus Heynen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, Wilfredo Leon.