De eerste week VNL-mannen, poule Nagoya

VoV, 13-06-2023. 5:45 uur. Na de dames was het de beurt aan de mannen om aan de VNL – editie 2023 te beginnen. In Nagoya, Japan zijn het gastland en Bulgarije, China,  Iran, Slovenië, Servië, Polen en Frankrijk. De resultaten van de eerste week:

Dag 1, 06-06:

Bulgarije vs. China 2-3 via 20-25, 25-21, 21-25, 25-20 en 9-15. China had voor 2.450 toeschouwers op de eigen score licht voordeel op alle onderdelen. Aanval +4, blok ++2, aces +4. Hun foutenlast was iets hoger (+4) dan dat van de Bulgaren. J.Y. Zang werd met 29 punten topscorer.

Japan vs. Iran 3-0. Setstanden 25-16, 25-22 en 25-19. Totaal 6.400 toeschouwers zagen de thuisploeg zonder setverlies winnen via een groot overwicht aan aanvallende punten (47 om 29). Ishikawa werd met 20 treffers topscorer.

Dag 2, 07-06:

Slovenië vs. Servië 3-1. Servië won de tweede set ruim (19-25) nadat de eerste op het nippertje verloren was met 31-29. Vervolgens won Slovenië, dat in de voorbereiding ook twee keer van Oranje won, de volgende sets met 25-20 en 25-21. Mozic van Slovenië werd met 24 punten topscorer.

Polen vs. Frankrijk 3-1. Twee sets waren uitermate spannend, de derde was echt een thriller, die met 35-33 in Pools voordeel eindigde. Daarmee kwam de stand op 2-1, nadat er daarvoor met 25-23 gewonnen en 18-25 verloren was. Met een dikke 25-15 maakte Polen de wedstrijd af. Blokpunten en aces (21 om 10 punten) maakten grotendeels het verschil.

Dag 3, 08-06.

Slovenië vs. Bulgarije 0-3. De Bulgaren pakten na het verlies tegen China een zege zonder setverlies tegen Slovenië, dat eerder Servië had verslagen. Bulgarije won via de nipte setstanden 24-26, 23-25 en een ruime 17-25.

Servië vs. China 3-0.  De eerste set ging met 34-32 naar Servië, daarna duurden de sets minder lang. Met 25-16 en 25-20 boekte Servië na het verlies tegen Slovenië ook de eerste winst.

Polen vs. Iran eindigde in een benauwde 3-2 zege voor Polen na een 0-2 achterstand. Via twee keer 23-25 nam Iran verrassend met 0-2 de leiding, wist in de derde set van een 19-14 achterstand terug te komen naar 20-19 maar verloor vervolgens met 25-21. Daarna gingen ook de volgende twee sets met 25-15 en 15-13 naar Polen.

Dag 4, 09-06

China vs. Frankrijk werd een 1-3 zege voor Olympisch Kampioen Frankrijk. De tweede set kon China met 25-23 voor zich beslissen, in de overige bleef hun score steken op 20, 16 en 15 punten. Frankrijk had op de eigen score een heel ruim voordeel. Timothée Carle werd met 18 punten topscorer.

Polen vs. Bulgarije kende in de eerste set met 25-27 een spannende ontknoping in het voordeel van de Bulgaren. Polen maakte gelijk (25-19), waarna Bulgarije via 22-25 op een 1-2 voorsprong in sets kwam. Nu moest Polen wel vlammen om de tiebreak eruit te slepen. En dat deden ze met 25-22, waarna de vijfde set met 15-11 werd gewonnen.

Japan vs. Servië ging voor 6.400 toeschouwers met 3-1 naar Japan. Servië won de eerste set met 22-25, daarna was de thuisploeg drie keer achter elkaar de sterkste. Met 25-21, 25-23 en 25-20. Nishida was met 9 punten in de tweede en 7 punten in de derde set scorend belangrijk voor de thuisploeg. Hij maakte er totaal 24.

Dag 5, 10-06

Frankrijk vs. Slovenië werd 1-3. De Olympisch kampioen pakte de derde set met 25-21, de andere drie gingen met 23-25, 18-25 en 22-25 naar de Slovenen. Mozic werd met 21 punten de meest scorende speler. Een +5 in blokpunten en een -3 in de foutenlast brachten Slovenië de zege.

Iran vs. China kende een nipte zege voor China in de eerste set (23-25), daarna liet Iran zich niet meer verrassen en met 25-15, 25-20 en 25-14 pakten ze een duidelijke 3-1 zege. Iran scoorde 20 aanvallende punten meer dan China, ruim voldoende voor de dikke winst. Amin maakte totaal 21 punten.

Japan vs. Bulgarije was weer een feestje voor de fans van de thuisploeg. Met 3-0 timmerde Japan de Bulgaren naar een nederlaag. Via 25-22 en 25-21 werd het 2-0, de 26-24 die volgde was net genoeg om een vierde set te voorkomen. Totaal 14 aanvallende punten meer waren voldoende voor de zege. Deze keer was Ishikawa de topscorer, mij maakte er 17.

Dag 6, 11-06

Slovenië vs. Iran, de winst ging in drie sets naar Slovenië. De tweede en derde set waren met 25-23 nipt, de eerste met 25-19 een stuk ruimer. Slovenië maakte het verschil blokkerend en serverend met 18 om 4 eigen punten. Mozic van Slovenië werd opnieuw de meest scorende speler.

Servië vs. Polen werd een overduidelijke zege voor Servië, dat Polen de eerste nederlaag in de eerste ronde toebracht. Het werd een heldere en duidelijke 3-0 via  de setstanden 25-21, 25-19 en 25-14, Luburic van Servië liet de meeste punten noteren, totaal 19.

Japan vs. Frankrijk. De Olympisch kampioen leed een 3-1 nederlaag. Met de setstanden 25-27, 25-22, 25-21 en 25-20. Voor 6.400 toeschouwers werd RAN van Japan met 17 punten topscorer. Aces en foutenlast maakten het verschil

De stand na de eerste week en vier wedstrijden is:

1> Japan 4-12, 2> USA 3-9, 3> Argentinië 3-9, 4> Slovenië 3-9, 5> Brazilië 3-9, 6> Polen 3-7, 7> Nederland 2-7, 8> Servië 2-6

9> Italië 2-6, 10>Bulgarije 1-5, 11> Iran 1-4, 12> Frankrijk 1-3, 13> Cuba 1-3, 14> Duitsland 1-3, 15> China 1-2, 16> Canada 1-2

De eerste 8 teams uit de eindstand na drie weken en 12 wedstrijden plaatsen zich voor de finaleronde in de Verenigde Staten.