De eerste week VNL-mannen, NL-poule Ottawa.

VoV, 12-06-2023. 5:00 uur. Acht teams begonnen in Canada aan hun eerste week in de VNL 2023 competitie bij de mannen, waaronder Nederland. Verder waren in Ottawa present het gastland en de Noord, Midden en Zuid Amerikaanse teams van Argentinië, Cuba, USA en Brazilië. Uit Europa waren naast Nederland ook Duitsland en Italië in Ottawa. De resultaten van de eerste week:

Dag 1, 06-06

Italië vs. Argentinië 0-3 (22, 23, 18). De Zuid-Amerikanen waren in de eigen score met 41 om 52 punten een stuk beter dan de jonge Italiaanse ploeg, waarin de vedetten nog ontbraken. B. Lima werd met 17 punten topscorer.

Dag 2, 07-06

Canada vs. Cuba 3-2. Voor 2.000 toeschouwers won de thuisploeg van VNL-debutant Cuba, dat via 26-28 in de tweede en 22-25 in de vierde set twee keer een achterstand (25-21 in eerste en derde set) ongedaan kon maken. De tiebreak ging daarna naar Canada, met 15-13. Cuba was aanvallend sterker (58 om 75 punten), blokkerend had Canada een 17 om 6 voordeel. De foutenlast was met 24 om 35 scores voor de tegenstander erg in het nadeel van Cuba. Herrera van Cuba werd met 28 punten topscorer. Sclater van Canada scoorde 27 keer.

USA vs. Nederland 3-0. Zie ons verslag op VoV.

Dag 3, 08-06

Brazilië vs. Duitsland 3-1 via de setstanden 26-24, 25-16, 19-25 en 25-15. Duitsland miste op het nippertje de winst in de eerste set(14-18, 23-24) , herstelde zich nog wel in de derde doorgang maar toonde volgens spelverdeler Kampa te weinig agressiviteit en maakte te veel fouten om een positief resultaat te kunnen behalen.

Nederland vs. Cuba Zie ons verslag op VoV.

Italië vs. USA 0-3 via de setstanden 15-25, 18-25 en 19-25. De Verenigde Staten waren een maatje te groot voor Italië. Dat bleek o.a. uit de 35 om 52 eigen score, waarin Defalco met 15 treffers het grootste aandeel had.

Dag 4, 09-06

Argentinië vs. Brazilië 2-3. Na vier sets was de stand volledig in evenwicht. Beide teams wonnen twee sets. Met 25-19 en 25-23. Brazilië was in de tiebreak daarna twee puntjes beter met 13-15. De hogere foutenlast van Brazilië maakte het aanvallend voordeel op één puntje na ongedaan. Met ace en blokpunten hadden ze ook een puntje voordeel, waarmee de totaalscore 105 om 107 werd. B. Lima van Argentinië werd met 20 punten topscorer.

Nederland vs. Duitsland. Zie ons verslag op VoV.

Italië vs. Cuba leverde Italië de eerste zege op. Ze wonnen met 3-1 via 25-20, 25-19, 20-25 en 25-18.

Dag 5, 10-06

Canada vs. Argentinië sloot af met een nederlaag voor de thuisploeg. In de eerste drie sets kreeg de verliezer steeds 21 punten mee, toen Argentinië daarna de vierde set met 16-25 won pakten ze de 1-3 zege. De blokpunten 4 om 10 en de foutenlast van 28 om 23 maakten het verschil. Vicentin van Argentinië werd met 19 treffers topscorer.

Duitsland vs. Italië was in de eerste (23-25) en derde (27-25) set spannend. De andere twee gingen met 18-25 en 19-25 naar de Italianen, die dus met 1-3 wonnen. Meer aanvallende punten en minder eigen fouten maakten het verschil. Weber werd met 19 punten de meest scorende speler.

Brazilië vs. Cuba werd beslist in vijf sets, met winst voor Cuba. Via de setstanden 16-25, 25-22, 29-27, 22-25 en een spannende tiebreak die pas bij 18-20 beslist was. Cuba had een betere eigen score van 12 punten, en een iets hogere foutenlast. Herrera van Cuba werd met 30 punten topscorer.

Dag 6, 11-06

Canada vs. USA leverde de Verenigde Staten een 0-3 zege op tegen hun buurland. Canada kwam niet verder dan 22, 20 en 20 punten per set. USA  had het aanvallend en serverend beter voor elkaar dan Canada met een +14 eigen score. Matt Anderson van de USA werd met 18 punten de topscorer.

Argentinië vs. Nederland. Zie ons verslag op VoV.

USA vs. Brazilië. USA leed de eerste nederlaag. Brazilië was met 1-3 te sterk. Via de setstanden 19-25, 25-21, 15-25 en 21-25.

Dag 7, 12-06

Canada vs. Duitsland. De thuisploeg sloot de eerste week in Ottawa met 1-3 verlies af. Na de verloren eerste set (25-20) pakte Duitsland de volgende drie met 17-25, 21-25 en nogmaals 21-25. Het was de eerste zege van onze Oosterburen in deze week.

De stand na de eerste week en vier wedstrijden is:

1> Japan 4-12, 2> USA 3-9, 3> Argentinië 3-9, 4> Slovenië 3-9, 5> Brazilië 3-9, 6> Polen 3-7, 7> Nederland 2-7, 8> Servië 2-6.

9> Italië 2-6, 10>Bulgarije 1-5, 11> Iran 1-4, 12> Frankrijk 1-3, 13> Cuba 1-3, 14> Duitsland 1-3, 15> China 1-2, 16> Canada 1-2

De eerste 8 teams uit de eindstand na drie weken en 12 wedstrijden plaatsen zich voor de finaleronde in de Verenigde Staten.