De EK-duels in de zusterpoule van Oranje

VoV, 20-08-2021. 5:40 uur. In de poule, waaruit de tegenstanders in de achtste finale van de Oranje poule komen, werd gisteren de eerste topper gespeeld.

Duitsland vs. Polen is een burenruzie en derby, die deze keer door Polen werd gewonnen. Met 1-3 via de setstanden 22-25, 25-23, 21-25 en 22-25. Diagonaal Magdalena Stysiak was met 30 punten een ware plaaggeest voor de Duitse ploeg. Lukte het even niet dan nam Malwina Smarzek het bij invalbeurten over. Ook zij maakte nog 10 punten. Meer aces en een lagere foutenlast gaven de doorslag in het voordeel voor Polen. Bij Duitsland scoorden Louisa Lippmann en Lina Alsmeier elk 16 punten.

Polen had in de eerste set vanaf de 1-6 steeds een ruime voorsprong, waarvan aan het eind nog voldoende overbleef voor de setwinst. Duitsland draaide in de tweede set een 10-13 achtstand om in 16-15 en 21-19 voordeel en sloot met 25-23 af.

De serie van 15-12 naar 15-18 in de derde set maakte het verschil voor Polen, de 20-21 werd naar 21-25 getild. En in de vierde en laatste set hielden ze het verschil van twee punten bij 15-17 vast tot aan het setpoint, waarna de 22-25 de strijd besliste.

Spanje vs. Tsjechië. Spanje begon sterk aan de eerste set en liet Tsjechië vlot tegen een ruime achterstand aankijken (12-6). Die slonk echter aardig met de big points in zicht (18-17), maar op de finishlijn was er toch nog genoeg over voor de 25-22 winst. Tsjechië wist daarna drie sets te winnen (20-25, 22-25, 20-25). In de tweede set lag aan de winst ten grondslag een serie van 13-12 naar 13-17, in de derde een serie van 11-12 naar 11-17 en in de vierde van 18-20 naar 18-24.

Spanje had de betere eigen score (71 om 68), maar ook de hogere foutenlast (24 om 16).  Michaela Mlejnkova van Tsjechië werd met 22 punten topscorer, bij Spanje scoorden Lucretia Castellano en Raquel Mortoro ieder 17 keer.

Al gespeeld bij de toernooi – opening was eergisteren Bulgarije vs. Griekenland. Dat duel won Bulgarije met 3-0. De stand na één duel is, met vermelding van gewonnen duels en punten:

• 1> t/m 3> Bulgarije, Tsjechië en Polen met 1-3.
  • 4> t/m 6> Spanje, Duitsland en Griekenland met 0-0.