Nederland speelt met Finland

VoV, 20-08-2021. 18:30 uur. Na de ruime zege tegen Oekraïne was Finland voor de Oranje dames de tweede te nemen (lage) horde op weg naar de achtste finales. Ook deze tegenstander mocht geen probleem opleveren gezien het kwaliteitsverschil tussen beide teams uitgedrukt in een gedeelde 2de plaats van Oranje op de CEV-ranking en een 21ste plaats van de Finse ploeg.

Finland had gisteren met 3-2 van Zweden verloren, na 0-2 voor, of wellicht is het beter om te zeggen dat ze met 3-2 verloren van de zusjes Haak, die 42 (Isabella) en 16 (Anna) van de totale score voor hun rekening namen. De onderstaande Oranje starting seven begon aan de missie om met zo weinig mogelijk schade de tweede zege aan de Oranje uitslagen toe te voegen.

• Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Myrthe Schoot
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Passer Lopers: Anne Buijs, Nika Daalderop
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Eline Timmerman

In de loop van de wedstrijd kregen ook Laura Dijkema, Celeste Plak (basis vanaf tweede set), Maret Grothues, Indy Baijens, Kirsten Knip en Marrit Jasper speeltijd. Voor een dubbele wissel, een servebeurt of als versterking in de passlinie of het blok.

De wedstrijd eindigde in een 3-0 zege voor Oranje via de setstanden 25-10, 25-10 en 25-18. Finland kwam er niet aan te pas. Topscorer werd Juliët Lohuis met 12 punten, waarvan 6 blokkerend. Andere speelsters kwamen niet in de dubbele cijfers. Celeste Plak was er één van verwijderd, Nika Daalderop twee en Eline Timmerman drie.

Oranje maakte van de 2-1 achterstand in de eerste set een 2-4 en 5-10 voorsprong. Zelfs een onderhands passje van Elles Dambrink, de derde bal aan NL-kant, scoorde. En verder was het midden blokkerend sterk.  Met Eline Timmerman aan serve liep Oranje uit van 8-13 naar 9-18, Juliët Lohuis en Nika Daalderop hielden haar aan de opslaglijn. De ingevallen Laura Dijkema serveerde nog en ace (9-20) en na 10-23 blokkeerde Juliet Lohuis de laatste twee punten op het scorebord.

In de tweede set kwam dezelfde setstand op het matchreport. Dat Finland aan de tien  punten kwam hadden ze voornamelijk aan de Oranje foutenlast te danken, zelf scoorden ze maar drie keer. En waren ze heel erg gul voor Oranje. Met name viel op dat het veld te klein was voor de Finse aanvalsters. Enfin, via 2-5 werd het 5-9, waarna eerst een serie naar 6-14 en daarna de tweede serie naar 7-17 het verschil maakte. In de eindfase van de set scoorde Anne Buijs vlot achter elkaar, blokkeerde Indy Baijens nog een bal tegen de vloer en werd de set met de serverende Laura Dijkema afgesloten.

In de derde set was er tot pakweg 6-8 een foutenfestival, dat niet door iedereen erkend werd. Drie keer werd er aan een fout getwijfeld en drie keer moest de video challenge uitkomst bieden. Deze pauze kwam Finland goed door, na de 6-8 maakten ze eerst gelijk en sloegen daarna uit (8-9). Met Britt Bongaerts aan serve liep Oranje uit naar 9-14, Finland spartelde nog wat tegen met een serie van vier punten (13-15) maar scores van Juliët Lohuis en Marrit Jasper brachten het verschil weer op een punt of vijf. Bij 16-22 ging Finland de time out in, via hun foutserve kwam Oranje op 17-24. Celeste Plak nam het laatste punt voor de 18-25 eindstand voor haar rekening.