De hoogtepunten van 2018, internationaal

VoV, 28-12-2018. 5:55 uur. Het kalenderjaar 2018 was een heel rijk volleybaljaar. Met de jaarlijkse internationale landen- en clubtoernooien, en verder met  het WK in Italië en China. Met daarbij de introductie van de livestream uitzendingen door het FIVB. De volleybalvolger kon de mooiste wedstrijden  van de beste teams ter wereld voor een prikkie tot op de millimeter volgen. En kon van nabij zien hoe de beste spelers en speelsters presteerden.

Champions League: De Final Four bij de dames werd gespeeld in Boekarest, waar Alba Blaj gastheer was voor VakifBank, Conegliano en Galatasaray. In de halve finale won Alba Blaj met 3-1 van Galatasaray, VakifBank schakelde via een 3-2 zege Conegliano uit voor de finale. In dat duel scoorde Lonneke Slöetjes 16 keer, Robin de Kruijf had na een langdurige blessure periode een invalbeurt. In de finale won VakifBank afgetekend met 0-3 (17, 11, 17) van Alba Blaj, Slöetjes maakte 14 punten, Conegliano pakte met 3-0 het brons. De Kruijf had als libero opnieuw een invalbeurt. Het was de afscheidswedstrijd van de Turkse ster Neslihan Demir.

Bij de mannen werd de Final Four in Kazan door het thuisspelende Zenit Kazan gewonnen. In de finale waren ze via 17-15 in de tiebreak met 3-2 te sterk voor het Italiaanse Civitanova. Perugia pakte via een 3-2 zege op het Poolse ZAKSA het brons.  In de finale waren Leon (32 punten, Kazan), Sokolov (29 punten, Civitanova) en Mihajlov (24 punten, Kazan) de scorende smaakmakers.

CEV Cup: In de halve finales bij de dames werden SSC Schwerin en MTV Stuttgart uitgeschakeld door Eczacibasi Vitra Istanbul en Minsk. Stuttgart via de golden set. Nika Daalderop (35 punten), Deborah van Daelen (32 punten) en Femke Stoltenborg (9 punten) waren erg belangrijk bij Stuttgart in deze twee halve finale wedstrijden met hun aandeel in de totaalscore. Helaas voor hen was het net niet voldoende. De finale (uit en thuisduel) leverde Eczacibasi via twee keer een 3-0 zege het CEV Cup goud op.

Bij de mannen won Belogorie Belgorod de beker. Thuis werd met 3-0 van Ziraat Bankasi Ankara gewonnen, uit werd het 2-3. Verona en Rzeszow werden in de halve finales uitgeschakeld.

Challenge Cup: Deze derde Europese cup in rangvolgorde ging bij de mannen naar Ravenna, via twee 3-1 zeges waren zij de baas over Olympiakos Piraeus van Jeroen Rauwerdink, die in de twee finale wedstrijden een aandeel van 28 punten in de score van zijn team had.

Wat de mannen van Piraeus niet lukte, lukte de dames wel. Zij wonnen de beker via een niet verwachte 1-3 uitzege bij Bursa BBSK, nadat thuis met 2-3 was verloren. Yvon Beliën moest dus genoegen nemen met zilver, ze scoorde in deze beide duels 21 keer. De Duitse Saskia Hippe was de plaaggeest voor de Turkse ploeg.

Volleybal Nations League: Frankrijk plaatste zich bij de Final Six in eigen land voor de finale.  Tegenstander was Rusland, dat in het hol van de leeuw er met het goud vandoor ging middels een 0-3 (22, 20, 23) zege. USA won het brons via een 3-0 zege op Brazilië. Servië en Polen werden in de poulefase van de Final Six uitgeschakeld.

Bij de dames wist Oranje zich met een imponerende reeks overwinningen te plaatsen voor de Final Six, kreeg echter met Brazilië en China twee volleybalgrootmachten van jewelste in de poule tegenover zich. Tegen China werd met 3-1 verloren, Brazilië was met 3-0 te sterk.

In de finale speelde Turkije vs USA, hetgeen een 2-3 zege voor de Amerikanen opleverde via 7-15 in de tiebreak. Het brons ging naar China, dat Brazilië met 0-3 versloeg in de strijd om de derde plek. Oranje en Servië eindigden als vijfde.

Wereldkampioenschap:  Polen was bij de mannen wereldkampioen en bleef dat ook.  Ze versloegen Brazilië in de finale met 0-3 via 26-28, 20-25 en 23-25. USA was in de strijd om het brons met 1-3 te sterk voor Servië. Gastland Italië haalde de laatste vier niet en moest genoegen nemen met een vijfde plaats. Oranje presteerde geweldig op dit WK met onder andere zeges tegen Frankrijk en Brazilië. De achtste plek was de beloning voor een meer dan voortreffelijk WK van de Oranje mannen.

Bij de dames verloor Oranje in de halve finale met 3-1 van Servië. De 26-28 in de tweede set en de 25-23 in de vierde geven wel aan hoe nipt het was. Italië was met 2-3 de baas over China, ook hier met 31-29 (4de set) en 15-17 (tiebreak) minimale verschillen. In de finale won Servië met 3-2 van Italië, via 15-12 in de vijfde set, Nederland verloor de strijd om het brons met 0-3 van China. De vierde plaats was het beste resultaat ooit op een WK van Oranje. USA werd vijfde na een 0-3 zege op Japan, dat bij dit WK gastland was.

Wereldkampioenschap clubteams: In Polen werd het WK voor clubteams gespeeld, de finale was een Italiaanse aangelegenheid met Civitanova vs Trentino. Trentino Volley, met een invalbeurt voor Maarten van Garderen, won met 1-3. Fakel Novy Urengo werd derde.

Bij het dames WK in China won VakifBank het goud voor de tweede keer op rij. In de finale versloegen ze het Braziliaanse Minas Tenis Clube met 0-3.  Lonneke Slöetjes scoorde in de finale 8 keer. Ook de strijd om het brons was een Turks vs Braziliaans duel. Daarin bleek Eczacibasi Vitra de bovenliggende partij tegen Praia Clube.

Oranje Jeugdteams.  Bij het EK U20 in eigen land behaalden de mannen de vierde plaats, na de tweede plaats in de poule werd in het halve finale met 3-1 van Rusland verloren en de strijd om het brons ging daarna met 3-0 naar België. De dames werden 7de bij het EK. Via de vierde plek in de poule en de halve finales voor plek vijf tot en met acht kwamen ze tegenover Wit Rusland te staan voor de strijd om plaats zeven. Die wedstrijd werd met 2-3 gewonnen. De U18 leeftijdscategorie bij de jongens werd 19de bij het EK, de U17 bij de meiden werd 10de . Via een vijfde plaats in de poule.

Europese (CEV) en wereld (FIVB) notering van de Oranje teams.

CEV ranglijsten: Oranje dames 2de, de U19 meiden 10de en de U18 meiden ook 10de. Oranje mannen 9de, de U20 jongens 11de en de U19 jongens 20steFIVB ranglijsten: Oranje dames 7de, de U23 ploeg 35ste , de U20 ploeg 32ste en de U18 meiden 42ste.  Bij de mannen staan we 15de, de U23 is 34ste, de U21 is 22ste en de U19 is de nummer 49 van de wereld.

Met de opmerking dat de rangschikking bij de FIVB U -teams niet al te veel zegt. Daar staan nogal wat teams boven Oranje die een stuk makkelijker aan de punten kunnen komen dan Nederland, omdat de concurrentie in hun werelddeel een stuk minder sterk is.