De Kruijf en ter Horst in finale Scudetto

VoV, 28-04-2022. 5:29 uur. De derde en beslissende partij in de halve finale om de Italiaanse titel werd gisteravond met 2-3 door Monza gewonnen vs. Novara van Nika Daalderop. Monza kwam terug van een 2-0 achterstand in sets en besliste de vijfde set met 12-15 voor zich. Eerder had Conegliano van Robin de Kruijf zich al geplaatst voor de finale. Zij wonnen de ‘best of three’ serie met 2-0 van Scandicci

In een spannende eerste set, waarin de Poolse Stysiak bij Monza de meest scorende speelster was, kwam Novara via de video challenge op 23-23, waarna Nika Daalderop even later de 26-24 raaksloeg. Ook in de tweede set was zij in de finale belangrijk. Na 22-18 nam ze de laatste drie punten voor de 25-21 zege voor haar rekening.

Het wedstrijdbeeld veranderde in de derde set. In het middendeel nam Monza een kleine voorsprong (14-16), die ze niet meer afstonden en via 21-23 pakten ze de 22-25 zege via een laatste punt van Jordan Larson. In de vierde set had Monza eigenlijk ook steeds licht voordeel (7-8, 15-16, 20-21) en kon in de setfinale via Stysiak de 21-24 veranderen in 23-25.

Na 10-9 in de tiebreak, een intikkertje van Washington, scoorde Monza vier keer achter elkaar (10-13) en dat voordeel gaven ze niet meer uit handen. Ze pakten voor 3.800 toeschouwers de 12-15 setzege, de 2-3 wedstrijdwinst en daarmee de 1-2 zege in de ‘best of three’.

Karakurt scoorde 30 keer voor Novara, Daalderop 18 keer. MVP werd Stysiak, ze maakte 22 punten. Tegenover de 90 om 81 eigen score stond een 29 om 18 foutenlast.

Bij de mannen in Italië werden gisteravond de vijfde en beslissende wedstrijden gespeeld in de ‘best of five’ series van de halve finale.

Perugia van Thijs ter Horst stond tegenover Modena van Nimir Abdel-Aziz en Maarten van Garderen. Modena had eerder twee keer bij Perugia gewonnen, Perugia won twee keer bij Modena. Gisteravond werd het 3-1 voor Perugia.

Modena won voor 3.400 toeschouwers de eerste set nog met 19-25, verloor echter de volgende met 25-20, 27-25 en een dikke 25-15. Ter Horst speelde niet, Abdel-Aziz scoorde 18 keer, van Garderen kwam tot 8 treffers. Perugia had een +5 op de aanvallende punten, een +2 op de aces en een +8 voor blokpunten. Anderson werd met 21 punten, 74% in de aanval, topscorer.

Tegenstander van Perugia in de finale wordt Civitanova, dat voor 3.500 toeschouwers met 3-2 van Trentino won. Een 2-1 achterstand in sets maakten ze met 25-15 ongedaan, waarna ze de tiebreak met 15-11 pakten. In de ‘best of five’ serie kwamen ze met 2-0 in wedstrijden achter, hetgeen ze dus ook in 3-2 winst konden veranderen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Volley Monza.