Vizier op volleybal

 

De Kruijf is er tegen Thailand niet bij

GuidettiRSZ

De Nederlandse volleybaldames hebben morgenvroeg hun derde wedstrijd op het OKT programma staan. Tegenstander is Thailand, dat net als Oranje één wedstrijd won (vs Dominicaanse Republiek) en er één verloor vs Italië). Nederland zal niet kunnen beschikken over midspeelster Robin de Kruijf, die tegen Korea door haar enkel ging en waarschijnlijk twee wedstrijden aan de kant moet blijven.

Op NOS.NL zegt bondscoach Giovanni Guidetti  dat de nederlaag tegen Zuid-Korea hard aan is gekomen bij team en staf. Maar het hoofd laten hangen, daar is geen sprake van. “We spelen zeven wedstrijden, dus je kunt er een of twee verliezen. Maar die tweede willen we graag zo lang mogelijk uitstellen.”  En dus werd de eerste rustdag gisteren vooral gebruikt om de wonden te likken en te leren van gemaakte fouten.  Analyse van het verloren duel stond er op het programma.  “Gisteren is voorbij. We gaan tegen Thailand niet dezelfde fouten maken. Want dat wordt een heel, heel belangrijk duel”, bezweert Guidetti.

Bij Oranje zal het er op aan komen om de servepass op orde te hebben, zodat Laura Dijkema de aanvalsters uit kan kiezen. Want aan aanvalskracht en scorend vermogen lag het niet tegen Korea. Elf aces tegen en er zelf geen scoren zegt alles over servepass en servedruk. En de veelvuldig scorende tipballen, waarop de Oranje verdediging geen antwoord had, is een vingerduiding voor wat de ploeg tegen Thailand kan verwachten.

Thailand heeft niet meteen de langste ploeg, de grootse speelster is 1:83 meter, en zal de tipbal waarschijnlijk ook veelvuldig spelen. Wel hebben ze spelverdeelster Nootsara Tomkom in de ploeg, zij werd op vele grote toernooien tot beste spelverdeelster gekozen. In Ajcharaporn Kongyot en Sittirak Onuma hebben ze twee veel scorende speelsters.         

Thailand heeft niet de beste herinneringen aan het Tokio Metropolitan Gymnasium. Vier jaar geleden ging de Olympische droom van een aantal speelsters, die nu nog in de selectie zitten,  daar in rook op. Ook van de voormalige teamcaptain Wilivan Apinyapon. Door de 3-2 toen van Servië tegen Japan gingen deze twee ploegen naar Londen en viste Thailand achter het net.  

Apinyapon: “De pijn van het missen van de OS toen met minimaal puntenverschil heeft ons echter vaster doen besluiten om er deze keer alles aan te doen om niet weer in eenzelfde situatie te komen. We moeten gewoon een aantal keren vaker winnen dan vier jaar geleden, en dat zijn we ook vast van plan.  

Als Nederland en Thailand het heft voor wat betreft plaatsing in eigen hand willen houden, zijn de volgende twee wedstrijden van cruciaal belang. Nadat ze morgen tegen elkaar hebben gespeeld moet Thailand overmorgen tegen Japan en Nederland tegen  de Dominicaanse Republiek.

“We praten veel en vaak over plaatsing  voor Rio, voor een aantal speelsters is het hun laatste kans gezien hun leeftijd. Het is niet alleen belangrijk voor ons maar ook voor onze fans. Volleybal is een grote sport in Thailand” sluit Apinyapon af.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron NOS.nl en FIVB. Foto FIVB.