Vizier op volleybal

 

De laatste Eredivisie ronde (m)

VoV, 06-02-2019. 6:23 uur. Van al de A-4tjes met berekeningen over de mogelijkheden welke er aanstaand weekend zouden zijn voor twee van de drie ploegen SV Land Taurus, VoCASA en Zaanstad om zich nog te plaatsen voor de Kampioenspoule (KP) konden er zondag een heel stel door de papiervernietiger.

Zaanstad begon met de ondervolgende stand aan hun duel tegen Lycurgus, als we voor deelname aan de KP de TTP ploeg even buiten beschouwing laten.

 • 05. Taurus 17-16
 • 06. VoCASA 17-15
 • 07. Zaanstad 16-13.

Bij Zaanstad keek men al naar de laatste wedstrijd tegen hekkensluiter Zwolle, en berekende al hoe het zat met de gewonnen en verloren sets van de andere twee ploegen, die in het afsluitende weekend tegen elkaar speelden. Meerdere scenario’s passeerden de revue, maar vast stond dat Zaanstad zondag een puntje moest pakken en met 3-0 van Zwolle moest winnen om alles te hebben gedaan voor plaatsing in de KP. Hoe anders liep het!

Koploper Lycurgus leverde, zonder Zaanstad tekort te willen doen, een dramatische prestatie. Volgens hun coach was het van meet af aan niks. Op alle facetten was het van het begin tot het einde slecht en dat was gewoon onacceptabel. Veel te weinig passie en strijdlust in het veld en de wissels veranderden daar weinig aan. Zaanstad won tegen alle verwachtingen in met 3-1 waardoor de stand ineens werd:

 • 05. Zaanstad 17-16. Sets 27/42
 • 06. Taurus 17-16. Sets 24/40
 • 07. VoCASA 17-15. Sets 23/43

En dat is een heel andere uitgangspositie, wetende dat Taurus zaterdag om 20:00 uur tegen VoCASA speelt en Zaanstad dus zondag om 16:30 uur tegen Coniche Topvolleybal Zwolle. Ze weten wat ze dan  doen moeten, Zwolle is laatste en blijft laatste. Voor hen is de eer en de sportieve plicht de inzet van de wedstrijd, voor Zaanstad ook nog de revanche van de uitnederlaag bij de eerste wedstrijd van het seizoen.

Ook aan de top is nog niet alles duidelijk. Door de miskleun van Lycurgus zijn zij nog niet zeker van de eerste plek, al zal hen een tweede struikelpartij tegen Advisie / SSS in Barneveld wel niet overkomen. Lycurgus staat twee punten voor en heeft aan een 3-2 zege voldoende. Dat moet te doen zijn. Spannend is de strijd om positie twee, getuige de onderstaande stand:

 • 01. Lycurgus 41
 • 02. Sliedrecht Sport 39. Sets 46 / 20
 • 03. Achterhoek Orion 39. Sets 43 /20

Sliedrecht Sport gaat bij TTP (35 punten) op bezoek en Orion krijgt Draisma Dynamo (35 punten) tegenover zich in Doetinchem. Omdat TTP er mee stopt na de reguliere competitie is Dynamo verzekerd van de vierde plaats en een startbonus van 2 punten in de KP. Alle andere teams in de KP weten nog niet waar ze aan toe zijn qua startbonus.

In de DP weet Zwolle dat ze met 0 punten beginnen, SSS zal waarschijnlijk één puntje als premie krijgen, tenzij ze geweldig uithalen tegen Lycurgus en VoCASA droog blijf staan. Tja en de derde ploeg in de DP wordt bepaald uit de strijd om een plaatsje in de KP tussen Zaanstad, Taurus en VoCASA. De afvaller is het haasje.

Het volledige programma voor dit weekend is:

 • TTP vs Sliedrecht Sport, zaterdag om 14:30 uur. In Ede.
 • SSS vs Lycurgus. Zaterdag om 19:30 uur
 • Taurus vs VoCASA. Zaterdag om 20:00 uur
 • Orion vs Dynamo. Zaterdag om 20:30 uur. Orion weet dan wat er van hen verwacht wordt, als er nog mogelijkheden zijn om tweede te worden.
 • Zaanstad vs Zwolle. Zondag om 16:30 uur.

Natuurlijk informeren we u hoe het allemaal afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.