Vizier op volleybal

 

De NL- mannenduo’s bij het EK Beach

VoV, 11-07-2018. 4:43 uur. In Utrecht werd ongeveer een maand geleden de loting gedaan voor het DELA CEV Europees Kampioenschap Beachvolleybal voor mannen en vrouwen, dat wordt gespeeld van 15 t/m 22 juli in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Apeldoorn. Vier Nederlandse mannen duo’s komen er in actie. In alle steden wordt gespeeld t/m de kwartfinales. De halve finales en de medaillewedstrijden vinden allemaal plaats op de Sportcampus in Den Haag.

Brouwer / Meeuwsen spelen in hun thuisstad Den Haag. Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter zijn ingedeeld in Utrecht, terwijl Dirk Boehlé en Steven van de Velde in Apeldoorn spelen. De wildcard ging naar het beste Nederlandse team uit de DELA Eredivisie, te weten Van der Ham en Vismans. Ze zijn in Rotterdam te bewonderen.

In poule D op het Marktplein in Apeldoorn openen Dirk Boehlé en Steven van de Velde op 15 juli om 19:45 uur het toernooi. Volgens NOS.nl heeft die loting de organisatie flink in verlegenheid gebracht. Want de naam Steven van de Velde ligt nog steeds erg gevoelig. Dat heeft met zijn verleden te maken. Hij heeft namelijk een strafblad vanwege een zedendelict. Van de Velde werd in 2016 door de Britse rechtbank veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Van de Velde, destijds negentien jaar, leerde het meisje, twaalf jaar pas, kennen via Facebook. Hij reisde af naar Engeland om haar te ontmoeten en had – hoewel hij haar leeftijd wist – seks met haar.

De beachvolleyballer hoopt echter op een tweede kans. “Ik heb gedaan wat ik heb gedaan. Ik kan het niet terugdraaien, dus zal de gevolgen moeten dragen. Je mag oordelen, natuurlijk. Het is de grootste fout van mijn leven.” Aldus de beachvolleyballer op NOS.nl

Met zijn duopartner Dirk Boehlé neemt hij het op tegen het Poolse topteam Losiak/Kantor, de Zwitsers Heidrich/Gerson en de Italianen Caminati/Rossi. Het BTN team staat 52ste staat op de Europese ranking en wist zich te plaatsen door 3e te worden bij de World Tour wedstrijd van Aalsmeer. Ze waren toen het beste Nederlandse team dat zich nog niet gekwalificeerd had voor het EK.

Grote favoriet in poule D is de Poolse nummer 3 van de Europese ranking, Losiak/Kantor. Ze speelden dit seizoen de hoog aangeschreven World Tour wedstrijden van Den Haag, Fort Lauderdale, Doha, Xiamen, Huntington Beach, Itapema en Warschau en werden daarin 2e, 5e, 5e, 4e, 9e, 3e en 1ste. De Polen, die als sinds 2009 een team vormen, eindigden dus in bijna alle wedstrijden in de top 5 en dat is een erg knappe prestatie.

Ze kunnen wel flinke concurrentie verwachten van het Zwitserse duo Heidrich/Gerson, dat na midnere resultaten sinds april de stijgende lijn te pakken heeft met achtereenvolgens een 9e plaats in Xiamen, een 4e plaats in Mersin en een 3e plaats in eigen land in Luzern. Ook de Italianen Caminati/Rossi gelden als gevaarlijke outsiders.

In poule B in Den Haag spelen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, de huidige nummer twee van de Europese ranglijst. De winnaars van WK goud (2013, alweer 5 jaar geleden) en Olympisch brons (2016) wonnen in 2017 brons op het EK, maar zijn extreem gemotiveerd om in eigen land voor het eerst de gouden medaille te veroveren.

Brouwer en Meeuwsen spelen onder meer tegen de Belgen Koekelkoren / Van Walle. Deze Belgen schakelden vorig jaar Brouwer / Meeuwsen verrassend uit op het WK, maar op het EK namen de Nederlanders tot twee keer toe revanche. Verder zijn in hun poule ingedeeld de Duitsers Böckermann/Flüggen en de Turken Giginoglu/Gögtepe.

“Ja dit is een mooie poule”, reageert blokkeerder Robert Meeuwsen. “We kennen al deze drie tegenstanders vrij goed. Met de Belgen trainen we zelfs veel samen. We hebben een plan hoe we dit team moeten verslaan, maar dit bewaren we voor het EK.”

De wildcard voor het DELA EK Beach is  voor Jannes van der Ham en Sven Vismans. De mannen presteren deze zomer sterk in de DELA Eredivisie Beach. Van der Ham en Vismans veroverden op zaterdag eerst in Turkije brons op de World Tour en hoorden op zondag dat ze de wildcard binnen hadden. Dat was een mooi weekend voor hen.

Van der Ham en Vismans spelen in poule C in Rotterdam. Ze zijn ingedeeld met Doppler en Horst uit Oostenrijk, het Poolse team Prudel/Szałankiewicz en de Russen Semenov/Leshukov. Het Nederlandse team hoopt als underdog te verrassen.

Van der Ham: “We willen nu nog zo veel mogelijk internationaal spelen, om de tegenstand van het EK na te bootsen. We willen ook nog ergens rust pakken om het EK optimaal te starten. Daar hebben we niks te verliezen en zijn we de underdog.”

In poule H strijden Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter.  Zij zijn ingedeeld bij de Spaanse routiniers Herrera / Gavira, die volgen jaar hun 10 jarig jubileum als beachduo vieren. Al vanaf 2009 spelen ze samen. Onlangs wonnen ze nog het World Tour viersterren toernooi in Ostava. Verder komen in deze poule Krou / Aye uit Frankrijk uit, zij zijn als 24ste geplaatst en Winter / Hörl, die op de ranking lijst de 25ste plaats innemen. Als poulewinst niet lukt voor de Nederlanders lijkt een tweede plaats zeker wel het haalbaar.

Na succesvolle beachjaren met Reinder Nummerdor, die na de OS van Rio stopte,  en waarmee Varenhorst o.a. podiumplaatsen behaalde bij het WK, een vijfde plek bij de Olympische spelen in Rio en bijvoorbeeld in Moskou een FIVB World Tour toernooi werd gewonnen, werd zaalvolleyballler Maarten van Garderen de nieuwe partner. Het duo verraste iedereen met een vierde plaats bij het WK in Wenen, van Garderen koos vervolgens weer voor de zaal en Jasper Bouter werd de volgende nieuwe partner van Varenhorst. Nationaal behaalden ze samen o.a. een eerste plaats in Scheveningen, internationaal was er bij de World Tour een tweede plaats in Aalsmeer (WT 1*), een vierde plaats in den Haag (WT 4*) en een vijfde plaats in Itapema (WT 4*).

Kanshebbers:  In poule A in Utrecht komen de drievoudig Europees kampioen en winnaar van het zilver in Rio en de grote favorieten voor de Europese titel Paolo Nicolai / Daniele Lupo, sinds 2011 een duo, uit. Op de Neude in Utrecht nemen de Italianen het op tegen Perusic/Schweiner (TSJ), Beeler/Krattiger (ZWI) en Kolaric/Basta (SER).

Noot: Deze week spelen Brouwer / Meeuwsen en Varenhorst / Bouter nog op de FIVB World Tour in Gstaad. Zie onze voorbeschouwing.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. website Nevobo. Foto’s FIVB / CEV.