De play-offs met NL-inbreng in Griekenland, Frankrijk en Tsjechië.

VoV, 04-05-2022. 3:55 uur. Gisteravond werd door een aantal Nederlandse internationals met hun buitenlandse teams een vervolg gegeven aan de strijd om de landstitel in het land, waarin ze in de nationale competitie uitkomen.

Panathinaikos van Maret Grothues had in Griekenland na de met 3-2 verloren uitwedstrijd tegen Olympiacos thuisvoordeel in de tweede ontmoeting in deze play-off reeks.

Gistermiddag kwam de ploeg van Maret Grothues via 25-17 en 25-22 op een 2-0 voorsprong in sets. Van 11-12 achter maakten ze 15-12 en van 20-17 ging het in een keer naar 25-17. Olympiacos had de beste start in set twee (4-7) en wist in het middendeel ook een 15-11 achterstand om te buigen in een 16-17 voorsprong. Echter na de gelijk opgaande score tot 22-22 had Panathinaikos de beste finish. Met drie punten op rij beslisten ze de set met 25-22 voor zich.

De derde set ging met 22-25 naar Olympiacos, tot aan 19-19 ging het gelijk op, vervolgens pakten de gasten bij de big points het voordeel (van 21-22 naar 21-24). In de vierde set leek de race gelopen bij 24-16, maar kwam er een vleugje spanning terug bij 24-21, voordat Panathinaikos de 25-21 scoorde. Het staat nu 1-1 in de play-off finale. Maret Grothues scoorde 15 keer.

In Frankrijk stond het tweede duel tussen Le Cannet (Tessa Polder) en Mulhouse op het programma. Opnieuw had Le Cannet thuisvoordeel. In Frankrijk hanteren ze nu eenmaal een ander systeem van elders, niet om en om, maar twee keer achter elkaar thuis. De eerste wedstrijd was met 3-0 door Le Cannet gewonnen.

Le Cannet kreeg bij 23-24 en 26-27 setpoints tegen, maar won de openingsset met 29-27. In set twee was Mulhouse met 15-25 met afstand de beste, dat lukte hen ook op het nippertje in set drie toen ze van 28-27 achter naar 28-30 winst gingen.

In de vierde set was het in de finale na 22-21 en 24-23 opnieuw spannend en slaagde Le Cannet erin de tiebreak te forceren, die ze vervolgens met 15-13 wonnen, nadat ze bij 11-9 het beslissende voordeel van twee punten hadden. Le Cannet staat nu met 2-0 voor in de play-off finale. Tessa Polder scoorde 14 keer.

In Tsjechië gaat de play-off finale tussen Karlovarsko (Wessel Keemink) en Lvi Prague (Kay van Dijk). Daar is de stand in wedstrijden 1-1. Beide teams verloren in de voorgaande duels hun thuiswedstrijd. En dat scenario herhaalde zich voor de derde keer. Karlovarsko verloor thuis met 0-3 via de setstanden 23-25, 18-25 en 21-25.

Tot aan 17-17 in de eerste set had de ploeg van Keemink voordeel, daarna ging het tot 23-23 gelijk op. Met twee punten op rij pakte Praag daarna de winst.  In de tweede set namen de gasten al vlot afstand (3-9) en leverden in de loop van de set weinig in op het voordelige verschil van zes punten. Via 8-13 en een hele ruime 10-19 kwamen ze bij 18-24 op setpoint om in de laatste rally van de set de winst te pakken. In de derde set moest Karlovarsko bij 5-10 in de achtervolging. Ze kwamen tot 18-20 terug, vervolgens ko Praag na 19-21 doordrukken naar de 21-25 winst.

Kay van Dijk scoorde 10 keer, Wessel Keemink liet 1 punt noteren. Praag is een zege van de titel af, Karlovarsko zal de vierde wedstrijd uit in Praag moeten winnen om de kans op de titel in eigen hand te houden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Panathinaikos, CEV.