Vizier op volleybal

 

De tussenbalans in de Eredivisie dames

VoV, 06-12-2018. 5:48 uur. Halverwege het seizoen in de Eredivisie dames kunnen we een eerste tussenbalans opmaken voor wat betreft de stand van zaken tot nu. En voor wat betreft de target van de teams om zich in het reguliere seizoen te plaatsen voor de Kampioenspoule. Om zo via kwalitatieve wedstrijden tegen de andere vijf topteams te kunnen strijden voor een plaatsje in de play – offs en tevens volgend jaar verzekerd te zijn van Eredivisie volleybal. Aan de degradatiepoule zal geen team denken, al kwam die competitie voor een paar teams met de week dichterbij. De stand van zaken, halverwege, na 9 wedstrijden, is:

 • Sliedrecht Sport 23.
 • Eurosped 23.
 • VC Sneek 18.
 • Regio Zwolle Volleybal 17.
 • FAST 16.
 • Apollo 13.
 • ———————-
 • Set-Up 12.
 • TTP 6.
 • Dros – Alterno 5.
 • Pharmafilter US 2.

Het stippellijntje verdeelt de teams in Kampioens- en Degradatiepoule, waarbij wel gezegd moet worden dat TTP na het reguliere seizoen niet meer meedoet. De verschillen rond de streep zijn minimaal, verder zullen Alterno en US zich al heel erg moeten verbeteren in de tweede seizoenshelft om boven die streep uit te komen. Acht en elf punten inhalen, waar er maar vijf en twee behaald zijn in de eerste helft van het seizoen, lijkt bijna onbegonnen werk. Maar zeg nooit, nooit. Helemaal niet als het om punten in de sport gaat.

Wat staat er zaterdag en zondag op het programma? Wie kan er alvast beginnen in te halen? Of verder afstand nemen?

Pharmafilter US leed in de uitwedstrijd tegen TTP een 3-0 nederlaag, thuis pakten ze tot nu alleen tegen FAST een setje, waarbij wel gezegd moet worden dat ze de top drie van de ranglijst op al bezoek hadden. Tegen TTP zal de ploeg uit de hoofdstad vol voor de eerste thuiswinst gaan. Om zo het gaatje met Alterno niet groter te laten worden.

Dros Alterno speelt thuis tegen Apollo 8. In Borne was er destijds via een overrompelende eerste set een 12-25 zege. Daar zal aan terug gedacht worden, net als aan de bekerzege vorige week uit bij Regio Zwolle Volleybal, dit om met vertrouwen en een positief gevoel aan het duel te beginnen. Apollo 8 zal graag aan de vierde set in Borne terugdenken toen ze met 25-13 heer en meester waren, ook zij pakten vorige week tegen SSS Barneveld het verwachte ticket voor de kwartfinale in de beker. Het verschil is nu acht punten worden het er vijf, zeven, negen of elf?

Springendal Set – Up speelt uit bij Regio Zwolle Volleybal. de ploeg uit Ootmarsum gaat met uitwedstrijden tegen Zwolle, FAST, Eurosped, Sliedrecht en Sneek een zware tweede seizoenshelft tegemoet.  Allemaal teams die nu (nog) hoger op de ranglijst staan. Van Sneek werd thuis twee keer gewonnen (competitie en beker) van de andere ploegen verloren. Ook tegen Zwolle was er dus een nederlaag, maar Set-Up weet wat stuntten in Zwolle is, ze deden het eerder. Punten sprokkelen in uitwedstrijden te beginnen bij Zwolle zal de kapstok worden waaraan spelen in de Kampioenspoule wordt opgehangen. Uiteraard moet dan thuis tegen de concurrenten niets gemorst worden.

Eurosped ontvangt zaterdag VC Sneek. Een groot deel van het team en de staf was afgelopen zaterdag in Ootmarsum bij Set-Up vs VC Sneek present om te zien hoe hun tegenstander in vorm was. In Sneek won Eurosped met 2-3 via 13-15 in de vijfde set. Veel zal afhangen van het feit of de thuisploeg de Vliegende Friezinnen Hester Jasper en Roos van Wijnen zal kunnen afstoppen, en of er genoeg servedruk gegeven kan worden. Eurosped heeft de beste uitgangspositie. Thuisvoordeel, uit gewonnen en een hogere plaats op de ranglijst. Zij dienen dus hun favorietenrol waar te maken.

FAST had een zepertje in Utrecht met een bekernederlaag tegen Topdivisionist VVU. De uitwedstrijd ervoor bij Eurosped was ook niet al te best en ook de heenwedstrijd tegen Sliedrecht Sport, de tegenstander van zondag, was niet om lange positieve verhalen over te schrijven. Te weinig lef!

Bij FAST is dat thuis meestal anders, dat ondervonden tot nu Zwolle, TTP, Apollo 8 en Alterno. In twee gevallen was er een het nipte zege (3-2 tegen Apollo en Alterno) en in twee gevallen kregen de bezoekers geen setje mee. Thuis tegen Sneek moest FAST capituleren.  Sliedrecht Sport is uit nog ongeslagen, alleen bij Set-Up in Ootmarsum morsten ze een puntje. Dat geeft de kracht van de landskampioen wel aan. Zal FAST het de bezoekers moeilijk kunnen maken?

Natuurlijk gaan we u zondag informeren hoe het allemaal is afgelopen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.