Vizier op volleybal

 

De VoV- blog #18

 

VoV, 28-08-2021. 7:10 uur.  De poulefase bij het EK zit erop, Oranje heeft zich met gemak geplaatst voor de achtste finale en krijgt daarin een prachtige tegenstander, met dien verstande dat Oranje binnen een week de tweede keer een kans krijgt op revanche. Zo vaak komen dat soort weken niet voor. Okay, die revanche tegen Turkije ging dan wel goed mis, maar dat was niet catastrofaal en geen ‘einde toernooi’ nederlaag. En het motiveert alleen maar meer om de volgende kans wel te benutten.

Tegen Duitsland hebben we nog wat recht te zetten, u weet dat zeker nog wel, zoiets vergeet je niet snel, als je het vel over de oren wordt gehaald, zoals Duitsland dat vorig jaar bij Oranje deed in Apeldoorn. Bij het OKT. In het hol van de leeuw, in de halve finale, en dat nog wel nadat we daarvoor net drie oefenpotjes tegen ze in Duitsland hadden gewonnen. We mochten toekijken bij de finale Turkije vs. Duitsland en de ploeg zal zich ongetwijfeld hebben voorgenomen om dat bij een volgende gelegenheid revanche te nemen, dat recht te zetten. En laten we niet vergeten dat we bij de VNL in Rimini ook met 3-2 verloren. Een dubbele revanche dus, dat zal hard aankomen bij onze Oosterburen.

Hallo dames van Oranje, die volgende gelegenheid is vandaag. Vandaag in de achtste finale van het EK. Ook al zijn de teams niet meer hetzelfde, het gaat wel om de meest aansprekende derby voor Nederland, in welke tak van sport die ook plaatsvindt. Zelfs bij het WK ‘domkijken’ zal zowel Nederland als Duitsland niet willen verliezen. No game is the same.

Bij Duitsland ontbreken ten opzichte van vorig jaar januari, toen Oranje met 3-0 verloor (27-25, 25-23, 25-22) Denise Hanke, Franziska Poll, Lena Möllers, Ivanja Vanjak en Lisa Grundig. Van de totaal gescoorde 59 eigen punten van Duitsland in die partij missen zij nu de maker van 4 punten (Denise Hanke), alle andere puntenmakers zoals Louisa Lippman, Hanna Orthmann, Jennifer Janiska en Maria Schölzel zijn ook nu van de partij.

Hoe anders is dat bij Nederland. Ten opzichte van vorig jaar ontbreken bij Oranje Lonneke Slöetjes, Floortje Meijners, Robin de Kruijf, Yvon Beliën en Nicole Koolhaas, die tezamen goed waren voor 30 van de totaal 50 eigen punten. Maar we hebben nieuwe gezichten op de diagonaal en nog steeds Nika Daalderop, Anne Buijs en een gouden midden kwartet en keien van spelverdeelsters. Dus beginnen ‘we’ vol vertrouwen aan de partij.

Het is natuurlijk niet alleen een derby, maar ook wel een beetje een clubstrijd. Immers Indy Baijens, die volgend jaar voor SC Schwerin speelt, komt waarschijnlijk haar nieuwe teamgenoten Denise Imoudu, Lea Ambrosius, Lina Alsmeier en Anna Pogany tegen. En zo zullen Juliët Lohuis en Eline Timmerman gezien hun Bundeliga historie ook de bekende gezichten tegenkomen, net als Laura Dijkema, die met haar ‘maatje’ Louisa Lippmann Kaliningrad vorig seizoen aan de Russische titel hielp. En anderen zullen binnenkort in de Italiaanse competitie wel een tegenstander van vandaag aan de andere kant van het net zien staan.

En hoe kijken de Duitsers vooruit naar de derby?  Trainer/ coach Felix Koslowski windt er geen doekjes om. “We voldoen aan alle voorwaarden om van Nederland te winnen. Ik ben positief over de afloop. In de poulefase hebben we tegen Polen en Bulgarije wedstrijdhardheid opgedaan. We wonnen, net als Nederland, vier van de vijf wedstrijden, waarin we tegen sterke tegenstanders een hoog niveau haalden. Dat is in ons voordeel.”

“De laatste twee duels tussen Nederland en Duitsland eindigden in een Duitse zege. Dit jaar in de VNL-competitie maakten we nog een 2-0 achterstand ongedaan om met 2-3 te winnen. Ik denk dat het duel vooral in de hoofden van speelsters het een en ander teweegbrengt” zegt Jennifer Janiska, de Duitse teamcaptain, die we nog onder de naam Jennifer Geerties kennen.

En ze vervolgt met “Duitsland is zich ervan bewust dat ze het voordeel van ‘niet hoeven reizen’ hebben en dus ook geen last hebben van de mogelijk daarmee gepaard gaande stress. Alle teamgenoten weten welke zware opgave ons te wachten staat, maar ze weten ook allemaal dat we kunnen winnen. Een klein voordeel is ook dat we al in de hal gespeeld hebben. Maar we zijn er ons ook van bewust dat Nederland sterke buitenaanvalsters heeft, het is aan ons om in ieder geval één van die twee aan banden te leggen.

En de Duitse bondscoach voegt nog toe: “Uiteraard hebben we veel respect voor Nederland, maar ik denk dat ze bij Nederland ook niet hebben staan te juichen en elkaar op de schouders hebben geslagen toen bekend werd dat Duitsland de tegenstander in de achtste finale werd.”

Laten we nog even terugkijken naar poule D, de Oranje poule met Turkije, Zweden en Oekraïne. Wie waren er goed?

Bijvoorbeeld Isabelle Haak van Zweden, die met 131 punten topscorer van de totale poulefase werd, kan dat gezegd worden. Haar 42 punten in één wedstrijd (vs. Finland) onderstrepen dat. Ebrar Karakurt van Turkije was goed, niet altijd, maar vaak wel. Haar inbreng was in een enkel geval goed voor een winst in drie sets. Olesia Rykhliuk was ongetwijfeld de beste speelster bij Oekraïne.

En bij Nederland? Juliët Lohuis serveerde weer de nodige aces bij elkaar en staat in het blokkeerklassement samen met Eline Timmerman hoog. Myrthe Schoot eindigde als een van de beste ‘recievers’, Anne Buijs en Nika Daalderop waren scorend heel belangrijk op de passer loper en als Britt Bongaerts aan het net staat is een tweede bal score nooit ver weg. Op de diagonaal bleven we ten opzichte van de dames op die positie bij andere teams wat achter. Maar wat niet is kan nog komen, we hebben het beste voor het laatst bewaard.

Beachvolleybal, er waren deze ook nog FIVB toernooien, al zit dat bij u misschien niet zo op het netvlies als het King/ Queen of the Court spektakel wat deze week in Utrecht op het Jaarbeursplein gaande is.

In Montpellier, Frankrijk en Brno in Tsjechië. In Frankrijk was een FIVB 1* toernooi met deelname van het duo Matthew Immers/ Erik Nijland (foto boven). In Montpellier hadden alle mannen duo’s in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi een bye, zodat iedereen doorging naar de tweede ronde, een mooi manier voor alle teams om de eerste ronde te overleven. In de tweede ronde verloren Immers/ Nijland met 2-0 van het Oostenrijkse duo Trummel/ Friedl. Via 21-16 en 21-19. Dus uitgeschakeld.

Bij het 2** FIVB toernooi in Brno was er Nederlandse deelname van het duo Annemieke Driessens/ Anique Tavenier. Het NL-duo won in de eerste kwalificatieronde met 18-21 en 16-21 van een Israëlisch duo. In de tweede ronde werden ze uitgeschakeld door een Duits duo. Met twee keer 11-21 trokken ze nadrukkelijk aan het kortste eind, waarmee het toernooi er dus voor hen op zat.

Goed weekend. Hup Oranje!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, FIVB en Jan van den Noort.