Vizier op volleybal

 

De VoV-blog#5.

VoV, 29-05-2021. 5:13 uur. We zijn met Oranje zo slecht nog niet, ook niet als een aantal dames er de voorkeur aan geeft een korte of lange time out in hun carrière in te lassen. Wat we ons overigens wel afvroegen hoe dat zit met die opgenomen ‘internationale snipperdagen in de zomer’ omdat het programma zo vol zit/ er zoveel druk op de wedstrijdketel zit. Speelde Oranje vorig jaar januari niet haar laatste internationale wedstrijd voor er vorige maand weer voor het eerst geoefend werd tegen België?

Hoe het ook zij, mooi dat er nu anderen de kans krijgen en die dan ook nog eens graag pakken door goed te presteren. Tegen teams die er zo’n beetje dezelfde filosofie op nahouden als Nederland voor wat de inzet van speelsters betreft tijdens dit VNL-toernooi. Het NL-team vol aanstormende talenten met de mix van de aanwezige routine blijkt zich gewoon tegen België, Duitsland en Rusland waar te maken. En de talenten solliciteren met prima wedstrijden naar in de nabije of iets verdere toekomst vacante plaatsen of doen hun best nu al de internationale zomersnipperdagen van anderen niet tijdelijk maar permanent te laten zijn. Als u begrijpt wat we bedoelen, dan snappen we elkaar.

Mooi om dat van nabij mee te maken, we zitten tenslotte met de neus bovenop de livestream. Maandag krijgt het voor Oranje een vervolg.

In de tussentijd blijft het mannenvolleybal de dagindeling bepalen. De dames gingen af (figuurlijk dan), de mannen kwamen op in Rimini. Het was ‘changing of the guards’, het wisselen van de wacht met de mannen, die voor hun eerste ‘driedaagse’ gisteren, hun debuut op dit niveau, aan de bak moesten. Ze kregen meteen een voorproefje van hoe het er in de VNL aan toe gaat, welk volleybalgeweld hen nog te wachten staat. Rusland trok ten strijde om het verlies van de damesploeg te wreken. Deed dat met 1-3, maar de echte wraak bleef uit. Nederland won ook een beetje, al verloor het wel.

Wat we nu eindelijk kunnen doen is een tipje van de sluier oplichten over hoe het met het Nevobo project 20-22 gesteld is. We hebben het nagevraagd, de oorzaak blijkt heel erg eenvoudig verklaarbaar. De contracten met de deelnemende dames zijn nog niet getekend, en als er nog geen handtekening is gezet kun je er ook maar beter het zwijgen toe doen. Veronderstel dat de één of de ander nog een miljoenencontract voorgelegd krijgt van een buitenlandse club, dan is het wel heel erg vervelend als je net de handtekening onder een Nevobo-contract hebt gezet.

Ik heb deze week mijn tweede corona vaccinatie mogen ontvangen. Tussen alle volleybalwedstrijden door toch maar even tijd vrijgemaakt om de spuit op te halen. Wel stiekem wat vroeger gegaan, want anders kwam het met de wedstrijd van Oranje (dames) tegen Rusland niet zo goed uit. Maar niemand vroeg hoe laat ik de afspraak had.

 • Wel of ik bij één van de vragen op het formulier ‘ja’ had aangekruist?
 • ‘Neen, had dat wel gemoeten?’.
 • ‘Of ik bloedverdunners gebruik?
 • ‘Neen, is dat beter als je ingeënt wordt?’.
 • ‘Of ik mijn ID bij me heb?
 • ‘Ja, had ik die ook thuis mogen laten?’
 • ‘Of ik nog last van de eerst vaccinatie heb gehad?
 • ‘Neen, gelukkig niet, u dan’.

‘Als het lampje groen is mag u doorlopen naar het loketje daar wordt u verder geholpen!’

 • ‘Neen, we gaan niets vermelden in het gele internationaal bewijs van inenting tegen de gele koorts van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat mogen we niet. Knipt u het bewijs dat u van mij krijgt maar uit en plakt u het er zelf maar in.’
 • ‘Mag ik dat dan wel?’
 • ‘We hebben niet gehoord dat het niet mag. U kunt ook een foto van het vaccinatiebewijs met uw ID maken en op uw telefoon bewaren, hebt u het altijd bij u.”
 • ’Oh, maar ik heb de telefoon niet altijd bij me, laat ‘m nog wel eens thuis.’
 • Tja, dan doet u het niet, het is uw keuze.’
 • ‘Wilt u nog even wachten meneer, (ze zei meneer tegen mij!), deze mevrouw is nog voor u’.
 • ‘Prima, die ene minuut kan er ook nog wel bij. Zoveel geduld heb ik wel.’
 • ‘Gaat u zitten, Wilt u de spuit links of rechts?
 • ‘Maakt dat wat uit?
 • ‘Neen, maar misschien hebt u voorkeur.’
 • ‘Als het u niets uitmaakt, doe dan maar links, daar is het met de eerste keer ook goed gegaan. En ik schrijf met rechts.’
 • ‘U schrijft?’
 • ‘Ja, ik schrijf en had graag dat u spuit’
 • ‘Ontspannen, arm slap laten hangen! En hup, het tweede Covid-19 vaccin met batchnummer Comirnaty injvlst 0,3 ML FA8016 zit erin.

Ze had boven haar mondkapje wel hele mooie ogen, mijn vaccinatrice, of hoe zo’n dame ook mag heten die je in de arm prikt. Dat viel me zomaar op, of was het dat ik me even op iets anders wilde concentreren.

 • ‘U moet nog even een kwartiertje wachten of er ook een reactie komt, u mag daar plaatsnemen.’
 • ‘Dank u, maar .., ach laat ook maar’
 • Na 10 minuten ben ik gegaan, het beginsignaal van Rusland vs. Nederland stellen ze niet uit omdat ene gh @ Vizier op Volleybal zit te wachten of de tweede vaccinatie tegen Covid-19 mogelijk nog in de laatste vijf minuten bijwerkingen heeft.

Als ik zou willen en die twee in Den Haag vinden het goed dan kan ik weer de zaal in en kan gaan volleyballen zonder bang te hoeven zijn voor iets dat daar misschien rondwaart. Ik kan niet volleyballen, heb zo’n 55 jaar geleden wel eens hard tegen een bal geslagen, maar dat is dus al heel lang geleden. Bleek dat ik beter tegen een bal kon trappen dan ertegenaan te slaan. Dat was toen het einde van een nog helemaal niet begonnen (lokale) volleybalcarrière.

Transfers. Just Dronkers, op dit moment met de Lange mannen in Rimini voor de VNL-competitie, stopt bij Maaseik. Dat maakte de club op haar website bekend. Hij speelde er vier seizoenen, kwam destijds over van Lycurgus Groningen en wellicht is Groningen ook weer de plaats waarnaar hij terugkeert. Zijn vriendin werkt daar en hij kan daar ook maatschappelijk de start van een academische carrière maken. We wachten af! Na Jelte Maan is hij de tweede landgenoot die bij Maaseik stopt.

MTV Stuttgart verwelkomde een tweede Nederlandse mid en een derde landgenote op haar website. International Eline Timmerman maakt de overstap van de Ladies in Black naar de ploeg van Juliët Lohuis en Hester Jasper. Zij werd verwelkomt met “Mein Block, Mein Block.” Eline, ook in Rimini, wil de volgende stap in haar volleyballoopbaan maken en koos ervoor om naar Stuttgart te gaan, de ploeg waar onze landgenote en voormalig international Kim Renkema ‘Sportdirector’ is.

Renkema: “Eline is een enorm talent, dat heeft ze al meerdere keren laten zien, zowel in vertegenwoordigende Nederlandse teams als bij Eurosped en Ladies in Black. Belangrijk voor ons dat we haar voor twee jaar konden vastleggen, zodat we samen haar talenten verder kunnen ontwikkelen. Trainer Aleksandersen: “Met Eline hebben we een van de grootste talenten van de Bundesliga vastgelegd”

Nicole Oude Luttikhuis maakt de overstap van de Bundesliga naar de Franse competitie. Niet naar de Eredivisie in Frankrijk maar naar een club die een divisie lager uitkomt. Zij gaat naar LSC Levallois Sporting Club in Parijs.

“Nicole heeft een geweldige service en is een technisch vaardige aanvalster met sterke fysieke kwaliteiten. Ze behoort tot de Long List Oranjeselectie en speelde al enkele seizoenen in de Bundesliga waar ze met bekerwinst afscheid nam. De club heet haar welkom bij hun ambitieuze project dat dan wel als einddoel de Franse Eredivisie zal hebben. “Bienvenue Nicole”

Europa in: Sliedrecht Sport maakte deze week bekend dat het volgend seizoen opnieuw Europa in zal gaan. Ze hebben zich ingeschreven voor de Challenge Cup. Bij Apollo 8 moeten er nog een paar knopen doorgehakt worden voordat er een besluit is genomen ook Europa in te gaan.

Bij de mannen heeft Draisma Dynamo zich ingeschreven voor de Champions League. Zij zijn tenslotte landskampioen, daarbij past de Champions League, het elite toernooi van het clubvolleybal in Europa. Daar wil je natuurlijk maar al te graag bijbehoren.

De aan deelname verbonden kosten zijn voor Dynamo geen ‘sta in de weg’ om in te schrijven, de club is trots Nederland op het hoogste niveau te kunnen en mogen vertegenwoordigen. Doordringen tot de groepsfase zou een prachtige prestatie zijn, daarvoor zal het de voorronden moet overleven.

Amysoft Lycurgus neemt volgend seizoen deel aan de CEV Cup. Net als vorig seizoen. Waar de loting Lycurgus naar toe zal brengen voor hun eerste duel weten we op 25 juni, dan wordt er geloot.

Goed weekend! …..’Dank u, dat zal wel lukken’

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort, MTV Stuttgart en LSC Volley.